laupäev, 1. september 2018

Pohlade, pähklite ja kahe šokolaadiga brownie


Nädalavehtustel on aega rohkem, et süüa teha ja küpsetada, seega tasub kindlasti üks hõrk kook ahju lükata, mida on hea nii külalistele pakkuda kui ka ise mõne söögikorra lõpetuseks kohvi kõrvale nautida. Pakun välja ühe ülimalt lihtsa tummise šokolaadikoogi, mis sobib idealselt esimesel septembrilgi lauale panekuks, samuti on brownie’t lihtne külla kaasa võtta. Hakkama saavad selle valmistamisega kindlasti kooliealised lapsedki:) Kui aga on huvi lihtsate retseptide vastu, mida koolist tulnud näljased lapsed saavad ise valmistada või üles soojendada, siis tasub vaadata tänast Laupäevaleht LP-d, kus populaarse retseptikogu Nami-Nami perenaine Pille Petersoo jagab maitsvaid retsepte ja nõuandeid.

Selle maiuse puhul piisab tegelikult magusaisu rahuldamiseks ka väikesest tükist, sest kahe šokolaadi, pähklite ja marjadega brownie sulab suus! Kiirelt ja vähese vaevaga valmiv kook on eriti hea koos vanillijäätise, -kreemi või -kastmega, mis harmoneerub tumeda šokolaadi ja naturaalse kakaopulbri tummisusega. Pohlade asemel sobivad koogile haput nüanssi andma jõhvikad, samuti kirsid (nt nõrutatud kompotikirsid), vaarikad ja sõstrad. Kui marjad on sügavkülmast, soovitan need enne koogile lisamist sulatada ja nõrutada.

Oluline on silmas pidada, et kooki üle ei küpseta! Parim on selline šokolaadikook just seest niiskena ja arvestama peab, et ahjust võetud kook küpseb veel ka vormis edasi, niiet ära sellel kindlasti kauem küpseda lase kui retseptis kirjas. Pigem vähem ;-) Hoida tasub kooki külmkapis kas õhukindlalt suletud anumas või toidukilesse mässituna, et see liialt kuivaks ei muutuks.

Retsept ilmus koos teiste pohlamaiustega Laupäevaleht LP-s.

200 g tumedat šokolaadi
100 g toasooja võid 
100 g suhkrut
4 suurt toasooja muna
1 sl brändit, konjakit või külma kohvi
50 g nisu- või riisijahu 
60 g kakaopulbrit
150 g pähklite või mandlitega valget šokolaadi või 100 g valget šokolaadi ja 50 g mandleid või pähkleid 
150 g pohli 

Tükleda šokolaad ja sulata vesivannil. Vahusta või suhkruga heledaks kohevaks vahuks,  lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Sega spaatli abil sisse alkohol või kohv ja sulatatud šokolaad, seejärel sõelutud jahu ja kakaopulber. Viimasena sega taina hulka hakitud valge šokolaad ja pähklid või mandlid. 

Tõsta pool tainast küpsetuspaberiga kaetud 20X20 cm suurusesse neljakandilisse ahjuvormi ja aja laiali. Puista peale marjad, kata ülejäänud tainaga ja silu selle pind. Küpseta kooki ahjus 180 kraadi juures u 30 minutit kuni kook on pealt kuiv ja tihke, seest võib olla veel niiske. Lase jahtuda ja lõika ruutudeks. Soovi korral sõelu peale tuhksuhkrut.

Kommentaare ei ole: