esmaspäev, 20. mai 2019

Brokoliga lõhesupp - imelihtne ja -maitsev :)


Laupäevaleht LP toiduosas oli seekord üks toekas krõbeda kanaga sparglisalat varajase kartuliga ning rabarbriga mahlane keeks ja mahe kohupiimakook. Kõik kolm on sellised road, mida ei ole keeruline valmistada, kuid maitsevad hästi. Eriti muidugi kohupiimakook, sest nagu tähelepanelikud lugejad on märganud, on siinkirjutaja suur kohupiimafänn ning pean tunnistama, et selle koogi sõin eelmisel nädalal peaaegu üksi ära ... :)

Kohupiim on selline asi, mida mul külmkapis alati on, sest armastan seda nautida niisama marjade või toormoosiga, samuti kasutada kookides ja magustoitudes. Kui lisada martsipani või halvaad, saab eriti lihtsalt ja kiirelt mõnusa magustoidu. Kuid mina olen kohupiimaga teinud isegi Eton Mess’i, mille ma “eestistasin” lisaks kohupiimale veel kama ja metspähklitega beseega, ning panna cotta’t (rabarberiga, mustikate ja mangoga). Aga nt jõhvikamoosi ja tatramüsliga on kohupiimakreem samuti väga hea ;-) Kõik kohupiima ja -pastat sisaldavad retseptid on olemas siin - ma usun, et variantidest, kuidas kohupiima kasutada, puudu ei ole :)

Kohupiimateemal heietan nii pikalt aga seetõttu, et nädalavahetusel sõprade pool, kus oli inimesi (sh lapsed) pisut üle kümne, oli ostetud 10 kg (kaks viiekilost kotti) kohupiima ... See on selline kogus, et isegi minusugusele fännile jääb natukene paljuks :D Sõime seda piimatoodet küll mõlemal päeval - teised kohupiimakreemi rabarbrikisseliga (blogis loomulikult ka retsept olemas), mina niisama “puhast” kohupiima vaarikamoosiga, aga ikka sai seda lahkudes ka kaasa pakitud. Niiet kuna meil see kohupiimateema praegu aktuaalne, siis mõtlesin, et juhin ka blogis tähelepanu asjaolule, et mul on siin eriti palju kohupiima sisaldavaid retsepte. Et äkki veel kellelgi kodus on kohupiimauputus :D :D :D 

Tänase (lihavaba) esmaspäeva puhul tahaksin aga jagada ühte tõeliselt head kalasupi retsepti. Kuigi ma ise tegin õhtusöögiks imelihtsa toortara, peedi ja fetaga roa, mida maitsestasin tüümianilehtede, värskelt jahvatatud musta Tellicherry pipra ja Casa Fontestante kvaliteetse oliiviõliga. Pildid on näha mu instagrami konto ja blogi FB-lehe story’des. Kuid see supp on lihtsalt selline, mis võiks iga inimese retseptivaramus olla. Roog on lihtne, kiire, kerge, toitev, tervislik ja - mis peamine - ülimalt maitsev! Minu tutvusringkonnas keedavad seda ka inimesed, kes muidu eriti süüa ei tee, ja teist kausitäit paluvad ka need, kes kala eriti ei armasta. 

Supi keetmise ajal võid panna potti ka 1-2 loorberilehte ja mõned tilli-, peterselli- või tüümianivarred. Et neid lihtsam oleks pärast välja võtta, seo need nööriga kokku. 

Võid kasutada ka külmutatud brokolit või lillkapsast, siis valmib supp veelgi kiiremini. 

Vaja läheb:
1 väiksem porru
1 keskmine porgand
õli, võid
2 keskmist või suuremat kartulit 
1 väike või pool suurt brokolit või lillkapsast
1,5 l kala- või aedviljapuljongit
2 dl kohvi- või vahukoort
500 g (või rohkem) nahata lõhe- või forellifileed
maitserohelist (murulauk, till, petersell, roheline sibul, tüümianilehed vmt)
soola, värskelt jahvatatud musta pipart

Lõika porru ja porgand õhukesteks viiludeks. Soojenda poti põhjas pisut õli ja võid ning kuumuta selles aedvilju madalal tulel aeg-ajalt segades 8-10 minutit, kuni need on enam-vähem pehmed. Ära pruunista!

Tükelda kartul ja brokoli, lisa potti ja kuumuta segades umbes minut. Lisa kalapujong, keera kuumust kõvemaks ja lase u 15 minutit õrnalt podisedes keeda kuni aedviljad on pehmed. Lisa koor ja tükeldatud lõhefilee, kuumuta veel umbes minut, keera kuumus maha, aseta potile kaas ja lase supil paar minutit seista. Kui soovid vedelamat suppi, lisa kuni 5 dl puljongit või vett. Vajadusel lisa soola.

Serveerides haki peale meelepärast maitserohelist, maitsesta värskelt jahvatatud pipraga ja paku krõbeda koorikuga saia.

Kommentaare ei ole: