reede, 15. november 2019

Vürtsikas kõrvitsakook krõmpsuvate metspähklite ja ohtra šokolaadiga


Kõigepealt soovitan lugemiseks tänases Nädalalõpuleht LP-s ilmunud artiklit hästi toredast ja väga heast peakokast Inga Paenurmest:) Juba üle kuue aasta Kristiines Markofka toidutuba pidav Inga rabab mitmel rindel ja jõuab kõigele lisaks tegeleda veel ka Eesti Peakokkade Üheduse raames erinevate heategevusprojektidega. Muuhulgas aitab ta suurtööstustel maitsvaid retsepte koostada ja Põltsamaa TOPZ on suurepäraseks näiteks, kuidas saab valmistoit olla suhteliselt tervislik. Erinevalt mõnest teisest äsja turule tulnud valmistoidust, ei sisalda need ei säilitusaineid ega kunstlikke lõhna- ja maitseaineid. Kuna Ingat aitasid retseptide juures teisedki peakokad ütles ta, et ükski tegija kokk ei paneks oma nime alla tootele, mille koostis ei ole piisavalt nö “puhas”. Seega soovitan kindlasti enne valmistoidu ostmist lugeda korralikult pakendil olevat infot, sest koostises on ikka VÄGA suured vahed. Ja ütlen ausalt - Põltsamaa TOPZ toitude pakendil olev info on küll selline, mis mind sööma kutsub (noh, kui ma üleüldse valmistoitu tarbiks) :D

Ja muideks artikli juures on kaks hästi lihtsat retsepti. Porgandikooki sain proovida ja see viis sõna otseses mõttes keele alla ;-) Kuid see kõrvitsakook siin väärib samuti proovimist! Kuigi keeksilaadne, siis kõrvitsapüree, mandlijahu ja šokolaad teevad koogi hästi mahlaseks ning krõmpsuvad pähklid suisa hõrguks, niiet hoolimata suurusest sai see küpsetis meie kodus ülikiirelt otsa.

Minu jaoks kestab veel kõrvitsaaeg, sest kuigi ühest ligi 15 kilosest viljast sain juba jagu ning sellest valmistatud püree täidab all keldris asuva sügavkülmiku ühe terve sahtli!, siis on mul veel üks väiksem kõrvits alles. Ja noh, suure koguse püreega tuleb ka ju midagi ette võtta, mitte hoida seda kevadeni külmas :) Seega katsetan pidevalt uusi retsepte kõrvitsaga ja see kook siin sai minu arvates superhea! Ohtra šokolaadi ja vürtsidega kõrvitsakook on mõnusalt mahlane ning sobib ideaalselt nii sombustel sügisõhtutel kui ka jõulude ajal maiustamiseks. Suuremad vürtsisõbrad võivad suurendada nii kaneeli kui ka ingveri kogust, samuti lisada pisut peenestatud nelki ja kardemoni. Erinevad maitseained võib asendada 1-3 tl piparkoogimaitseainega. 

Riisijahu asemel saab kasutada nisujahu. Sel juhul piisab 1 tl küpsetuspulbrist ja taina segamisel tuleb olla hästi ettevaatlik (sega nii vähe kui võimalik), et kook jääks õhuline ja kohev. Liigne segamine aktiveerib gluteeni tainas juba enne küpsemist ning teeb küpsetise tekstuuri tihkeks ja raskeks. 

Kõrvitsapüree jaoks puhasta ja koori kõrvits, laota ühe kihina ahjuplaadile ning küpsta ahjus 180 kraadi juures pehmeks. Olenevalt kõrvitsa paksusest kulub 30-45 minutit. Töötle kõrvitsa viljaliha püreeks kas kannmikseris, saumikseriga või köögikombainis. Enne tainale lisamist lase püreel jahtuda ja nõruta üleliigsest vedelikust. Ülejäänud püree vala karpidesse, lase jahtuda ja aseta sügavkülma. Sügavkülmast võetud kõrvitsapüree tuleks enne koogile lisamist sulatada ja sõelal nõrutada.

Kook:
250 g riisijahu
100 g peeneks jahvatatud mandleid (mandlijahu)
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl jahvatatud ingverit
näpuotsatäis muskaatpähklit
näpuotsatäis soola
250 g toasooja võid
200 g (heledat pruuni) suhkrut (nt muscovado)
2 toasooja muna
400 g nõrutatud kõrvitsapüreed
1 sl vanilliekstrakti, brändit või konjakit
200 g tükeldatud tumedat šokolaadi
100 g metspähkleid või mandleid

Glasuur:
100 g tumedat šokolaadi
30 g võid
3-4 sl täispiima või (vahu)koort

Sega sõelutud riisijahu mandlijahu, küpsetuspulbri, maisteainete ja soolaga. Teises kausis vahusta toasoe või suhkruga heledaks kohavaks vahuks. Lisa ükshaaval munad ja vahusta ühtlaseks, seejärel kõrvitsapüree ja ekstrakt või alkohol. Vala jahusegu kaussi ja sega ühtlaseks. Viimasena sega spaatliga õrnalt hulka tükeldatud šokolaad. 

Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud neljakandilisse 20X30 cm ahjuvormi ja silu pind. Puista peale sarapuupähklid või mandlid ja suru neid pisut taina sisse. Küpseta kooki ahjus 170 kraadi juures 40 minutit, kuni kook on äärtest kergelt pruunistunud ja sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil vormis enne lahtilõikamist u 10 minutit taheneda. 

Kook on väga hea nii soojalt kui ka jahtunult. Kui pakud seda külmalt, siis soovitan teha peale šokolaadikatte. Selleks tükelda šokolaad ja või ning aseta koos piimaga väiksesse kastrulisse. Sulata madalal kuumusel, sega ühtlaseks ja nirista supilusika abil koogile. Lase enne söömist u 10 minuti taheneda. 

Kommentaare ei ole: