teisipäev, 12. november 2019

Singi ja juustuga kõrvitsapasta



Kõrvits on suurepärane vili, sest sobib ühtviisi suurepäraselt nii soolastesse kui ka magusatesse roogadesse alatest suppidest, pasta'dest, pajaroogadest ja risotodest lõpetades keekside, küpsiste, šokolaadi-, juustu-, kohupiima- ja pannkookide, muffinite ja jäätisega, imeheast vürtsikast smuutist rääkimata :)

Õnneks on praegusel ajal lisaks tavapärasele kõrvitsale, mida koduaiast saab, poelettidel olemas ka alt laienev erksa viljaga kõrvits, mida enamasti muskaatkõrvitsaks nimetatakse, kuid tegelikult on see muskaatkõrvitsa (lad k cucurbita moschatabutternut-rühma kuuluv keegelkõrvits (ing k butternut squash). Kuna aga keegelkõrvitsa nimetus paneb enamikku inimestest kulme kergitama, siis kasutan ka ise enamasti terminit muskaatkõrvits, kuigi see päris korrektne ei ole :) 

Keegelkõrvits kasvab hästi niiskes troopikas ning on üldse soojuse ja päikese suhtes väga nõudlik. See on kõrvitsaliikide seas kõige rohkem soojamaa kultuur, samuti kõige magusamate viljadega. Arvatavasti Kesk-Ameerikast pärineva keegelkõrvitsa algne nimetus viitab asjaolule, et seda söödi varasemlt täitsa toorelt ehk küpsetamata kujul. See on väga hea kiudainete, C- ja A-vitamiinide, magneesiumi ja kaaliumi allikas, erksat värvi andvast karoteenist rääkimata. 

Aromaatne ja maitseküllane makaroniroog on praegusel külmal ajal toitev ja soojendav söömaaeg. Tihke viljalihaga muskaatkõrvits hoiab küpsetamisel hästi oma kuju ega muutu liiga pehmeks ega pudruseks. Selle vilja magus maitse on aga nauditavaks kontrastiks soolase singi ja juustuga.

Tüümiani asemel on siin roas suurepärane salvei. Salveilehed soovitan võis kergelt krõbedaks praadida ja siis lisada nii pasta sisse kui ka kaunistuseks peale. 

Vaja läheb:
pool keskmist muskaatkõrvitsat (puhastatud kaal u 500 g)
1 väike sibul
80 g prosciutto’t
0,5 tl tšillihelbeid
õli ja võid
4-5 dl kana- või aedviljapuljongit
250 g makarone
soola, värskelt jahvatatud musta pipart
100 g riivitud parmesani vmt kõvemat laagerdunud juustu
tüümianilehti

Haki puhastatud ja kooritud kõrvits u 1 cm tükkideks. Haki sibul peeneks ja sink ribadeks. Kuumuta suurel pannil õli keskmisest pisut madalamal kuumusel ning prae selles sibulat u 8 minutit kuni see on klaasjas ja pehme. Lisa pisut võid, tšillihelbed ja sink ning prae veel umbes minut. 

Aseta pannile tükeldatud kõrvits ja prae segades paar minutit. Lisa kuum puljong ja lase panni sisul keema tõusta. Alanda kuumust ja keeda panni sisu u 20 minutit nii, et see õrnalt podiseb, mitte ei mullita hoogsalt seni, kuni kõrvits on pehme. 

Keeda makaronid soolases vees (võid keeduveele lisada ka puljongit) vastavalt pakendi juhistele peaaegu pehmeks ja seejärel nõruta. Jäta pisut keetmisvedelikku alles. Sega makaronid kõrvitsa juurde kastme hulka, vajadusel lisa keetmisvedelikku ja kuumuta 1-2 minutit. Lisa pool juustust, sega läbi ning maitsesta soovi korral pipra ja soolaga. Puista peale ülejäänud juust ja tüümianilehed, serveerimisel jahvata veel pipart.

Kommentaare ei ole: