teisipäev, 19. november 2019

Rikkalik hommikupuder


Kirjutasin mõned nädalad tagasi Nädalalõpuleht LP-s kiudainetest ja selle artikli juurest on pärit ka toitainerikka pudru retsept. Kuigi ma armastan hommikust putru nautida mõne enda tehtud moosiga - täna hommikul oli selleks pihlaka-õunakeedis - siis vahel on lahe igasuguste seemnete, pähklite, marjade, puuviljade, mee, šokolaadi jm lisanditega katsetada. Retseptid olev hommikusöök sai rikkalik ja maitseküllane ning julgen pudrusõpradele seda soovitada ;-) 

Täispiimaga keedetud puder on mõnusalt kreemjas. Üks levinumaid müüte on, et piimaga hommikupder teeb paksuks, kuid need paarsada lisakalorit, eriti veel tervislikust piimast, ei tekita küll kaalutõusu! Pigem võib kalorite tarbimist vähendada päeva teises pooles, kui on soov kaalu alandada, aga hommikusöögi ajal pole mingit põhjust maitse ja toitainerikkuse arvel kompromisse teha, kindlasti mitte tervislike asjade arvel. Kui, siis pigem jätta pudrule moos või võisilm lisamata, sest suhkrut ja rasva saame niikuinii päeva jooksul enamasti ka muust toidust :) Ja piimaski on muide pisut kiudaineid, kuigi levinud on väide, et neid seal üldse ei ole.

Kiudained, mis ei ole küll toitained, on meile siiski igapäevaselt vajalikud. Inimese seedeensüümid kiudaineid ei lammuta, kuid need toodavad sooles inimesele vajalikke ühendeid, mis tagavad soole mikroobikoosluse ja toetavad oluliselt soole limaskestade rakkude toimimist. 

Kiudaineid saame peamiselt taimsest kraamist ehk (täis)tera-, puu-, aed- ja kaunviljadest. Süüa tasuks just võimalikult palju erinevaid vilju, sest inimene vajab toiteliste kiudainete kogu valikut. Ühte nn superkiudainet ei ole olemas, vaid parim on võimalikult rikkalik ja mitmekesine toidulaud, kus on erinevad taimsed tooted esindatud. 

Igaks juhuks mainin, et retseptis kirjas olevad purustatud kakaooad ehk kakaooatükid on mõrkja maitsega mõnusalt krõmpsu tekstuuriga lisandid. Inglise keeles on need cocoa nibs, mis sageli tõlgitakse kui “kakaonibsid/nipsid”, kuid mis ei ole korrektne (vähemalt mitte eesti keeles). 

Vaja läheb:
150 g (kliidega) täistera kaera-, odra- või rukkihelbeid või nende segu
u 5 dl täispiima
0,5 tl soola
0,5 tl suhkrut
200 g vaarikaid
peotäis (röstitud) sarapuupähkleid
peotäis päevalille vm meelepäraseid seemneid
u 30 g tumedat šokolaadi või pisut purustatud kakaoube
2-4 sl vedelat mett

Aseta kaerahelbed koos piima, soola ja suhkruga potti ning lase keema tõusta. Keera kuumust väiksemaks ja keeda 5-10 minutit madalal tulel aeg-ajalt segades. Vaata pakendilt keetmisaega, sest see varieerub suuresti vastavalt tootele.

Keera kuumus kinni ja lase pudrul kaane all 2-3 minutit seista. Kui kasutad külmutatud vaarikaid, siis sulata need enne. Tee neist enamik kahvliga katki, et tekiks rustikaalne kaste. Haki pähklid tükkideks. 

Jaota puder kahe kausi vahel ja tee sama kõigi lisanditega. Nirista peale vedelat mett. Soovi korral sega puder enne söömist kõigi lisanditega läbi. Naudi kohe soojalt! :)

Kommentaare ei ole: