teisipäev, 5. november 2019

Suus sulava mandlitäidisega jõhvikatartletid


Tartelette jõhvikatega ehk jõhvikatartlett ehk jõhvika-tartelette on üks tõeliselt mõnus kook! Krõbe põhi, suus sulav aromaatne mandlitäidis ja hapud jõhvikad on kokku selline kombo, et raske on söömist lõpetada, kui oled juba ampsu võtnud:) Kusjuures kõik kolm nimetust, mis kohe alguses kirjas, on keeleliselt korrektsed, sest eesti keeles on Prantsusmaalt pärit tartelette mugandsõnana tartlett (NB! mitte tartalett) sarnaselt sõnaga omlett, mis prantsuse keeles on omelette.

Valmistasin küpsetise hõrgu frangipane ehk mandlitäidisega, mis mulle endale tohutult maitseb. Blogis on juba olemas sarnased pirnidetikrite ja viigimarjadega koogid, mis kõik on hullult head! Kui Sa juba korra oled frangipane-maiuse küpsetanud, siis oled saatanale sõrme andnud, vähemalt minusugusel martsipanisõltlasel on see küll nii :) See kreem on hõrk ja aromaatne, eriti veel kui natukese alkoholi või mõne särtsaka maitseainega pisut kaasa aidata;-)

Kui ma tavaliselt annan retsepti juurde ka nisujahuga variandi, siis seekord tegin ekstra gluteenivaba põhja, st kasutasin rohkem munakollaseid ning lisasin tärklise ja küpsetuspulbri. Tulemusega võib igati rahul olla, sest kui tavaliselt on gluteenivaba jahuga valmistatud muretainast põhjad kuivemad ja pudisevamad, siis seekord on küpsetise tekstuur vaat ehk paremgi veel kui nisujahu kasutades. Igal juhul on jälle üks retsept juures, mis jääb kindlasti püsivalt mu repertuaari :)

Kui soovid nisujahust põhja, siis kasuta ühte eelpool toodud kolmest frangipane-koogi retseptidest (pirnidetikrite või viigimarjadega) või küpseta hoopis seda imehead mandlitäidisega ploomikooki.


Ja mõned märkused veel, et oleks lihtsam küpsetada ja tulemus kindlalt keele alla viiks;-)

* Sellest kogusest saab neli 10-12 cm läbimõõduga tartletti. Vormid soovitan võiga kokku määrida, jahuga üle raputada (üleliigne jahu eemalda) ning hoida külmkapis seni, kuni neid vaja läheb. Kui sul pole nelja sellise suurusega vormi, siis kasuta pigem ühte suurt 22-24 cm läbimõõduga vormi, et tulemus oleks parim.

* Täidise segamisega ole ettevaatlik - ära eriti hoogsalt ja liiga palju sega, sest muidu see võib nö split’tida ehk või eralduda ülejäänud täidisest. Pigem piisab sellest, kui mikseri või köögikombainiga täidise ühtlaseks massiks töötled, mis läheb päris kiirelt.

* Kui kasutad sügavkülmutatud jõhvikaid, siis sulata ja nõruta need üleliigsest vedelikust enne täidisele lisamist. 

* Loomulikult sobivad jõhvikate asemel koogi sisse ka muud marjad - sõstrad, mustikad, pohlad, vaarikad, tikrid. Samuti võid kasutada hoopis õunu või pirne lõigates need õhukesteks viiludeks ja asetades täidise peale.


Põhi: 
70 g toasooja võid
2 sl suhkrut
2 munakollast
80 g riisijahu
60 g maisijahu
40 g toortatrajahu
30 g maisitärklist
näpuotsatäis soola
1 tl küpsetuspulbrit
2-4 sl külma vett

Vahusta tükeldatud või suhkruga kohevaks vahuks. Lisa edasi vahustades ükshaaval munakollased. Sega sõelutud jahud tärklise, soola ja küpsetuspulbriga ning sega taina hulka. Lisa supilusikatäie kaupa külma vett kuni tainas on parajalt niiske konsistentsiga. Mätsi see käte abil palliks, vajuta lapikuks, mässi kilesse ja aseta tunniks külmkappi tahenema. 

Jaota tainas neljaks ja rulli tükid jahusel pinnal või kahe küpsetuspaberi vahel õhukeseks. Kata ette valmistatud (st võiga määritud ja jahuga üle puistatud) tartletivormi põhi ja ääred tainaga. 

Torka põhjad kahvliga tihedalt läbi. Aseta igale ühele küpsetuspaber, sellele omakorda raskuseks keetmata riis, kuivatatud oad või herned ning küpseta ahjus 180 kraadi juures 10 minutit. Eemalda paber koos raskusega ja lase põhjal enne täidise peale panemist jahtuda. 

Täidis:
100 g toasooja võid
100 g heledat siirupit
100 g peeneks jahvatatud mandleid
2 toasooja muna
1 tl jahvatatud kaneeli või 0,5 tl peenestatud kardemoni (soovi korral)
100 g jõhvikaid (võib ka pisut rohkem)
tuhkrushkrut (soovi korral)

Vahusta tükeldatud või, siirup, mandlid, munad ja soovi korral ka maitseaine mikseriga või töötle köögikombainis ühtlaseks massiks. 

Jaota täidis võrdselt nelja vormi vahel. Puista ühtlaselt peale jõhvikad (neid ei ole vaja täidise sisse suruda) ja küpseta ahjus 170 kraadi juures u 25 minutit kuni koogid on keskelt tahenenud ja äärtest kuldpruunid. Lase tartlettidel jahtuda ja naudi kas niisama või soovi korral sõelu peale tuhksuhkrut või paku koos vanillikaste, -kreemi või -jäätisega.




Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

Kommentaare ei ole: