neljapäev, 16. aprill 2020

Kihiline pastinaagikook juustukreemiga



Läheb juba viies nädal kodus olemist ja tundub, et inimesed jagunevad kaheks - ühed, kes seda naudivad (nagu mina) või vähemalt ei ole õnnetud selle üle :), ja teised, kes ei suuda ära oodata, et saaks kodust minema tagasi “normaalse” elu juurde. Ma ei saa küll öelda, et mul midagi oma tavapärase elu vastu oli, mis hõlmas endas kõike seda toredat, millest ma praegu ilma jään, kuid samas on oma kodu lihtsalt nii mõnus ja armas koht, et valetaksin, kui ütleksin, et olen kuidagi kurb või õnnetu, et pean siin praegu poole rohkem aega veetma kui tavaliselt. Õhtuti vaatan nüüd enamasti telekat, aga õnneks leiab ikkagi omajagu toredaid asju, mis muidu oleks kõik nägemata jäänud. Näiteks “Minu geniaalne sõbranna”, millest blogis just hiljuti rääkisin ja mille osas on mitu inimest mulle kirjutanud, et kui poleks siit selle kohta lugenud, oleks jälle neil omakorda see seriaal kahe silma vahele jäänud ... :)

Aga üks eriti suur “võit” on ka :) Nimelt teen ma juba aastaid kohvi chemex’iga ja isegi sellistel hommikutel, mil juba 6.30-ks trenni lähen (üldiselt käin alati tööpäeva hommikul trennis, aga enamasti 7-8 ajal algavates treeningutes). Olen õhtune/öine inimene ja hommikune ärkamine (ja muidugi siis nii vara trenni tegemine) on mulle olnud väga keeruline, kuigi hakkan vaikselt harjuma. Ja kuna olen hommikuti alati nagu puuga pähe saanud, selline zombie-laadne (ilmselt tulenevalt ka mu ülimadalast vererõhust), siis kohv hommikul on mulle suisa kohustuslik! Nüüd aga õnnestus mu elukaaslane, kelle suhe köögiga piirdub külmakapi ukse avamise ja võileivategemisega (mis on täiesti ok, sest see on hea, kui keegi köögis ei sega ega ees ei ole), õpetada chemex’iga kohvi tegema (ta enda initsiatiivil, muide), mis tal muidugi suurepäraselt välja tuleb ja mis talle endale väga meeldib :) Ja kuigi see ei ole iseenesest mingi suur asi, siis on ikka hommikud 10 x (no vähemalt!) ilusamad, kui kohvilõhn on terve maja vallutanud ja isegi ülemisele korrusele magamistuppa jõuab selleks ajaks, kui ärgata üritad (ärkamine ei ole muideks üldse kerge, kui pole kella pealt kuskile minna vaja) :) :) :) Niiet vähemalt selles osas on mu elukvaliteet nüüd eriolukorra ajal tunduvalt paranenud ;-) :D

Seekordne kook sai tehtud vahelduse mõttes pastinaagiga, kuid tegelikult sobivad selle vilja asemel koogi sisse ka porgand, peet ja suvikõrvits. Kuna kook sai piisavalt mahlane, siis ei olnud seda vaja isegi immutada, mida ma siiski enamasti selliste kihiliste kookide puhul teen. Pastinaagist ehk aedmoorputkest kirjutasin veebruaris Nädalalõpuleht LP-s ja kes soovib, saab sealt lähemalt selle vilja kohta lugeda. Muide, see köögivilja- ja maitsetaim oli Euroopas peamine juurvili kuni 18. sajandini, mil porgand ja kartul ta kõrvale tõrjusid. 

Pastinaagis on 80% vett, 15-18% süsivesikuid (millest 5% suhkruid), 5% kiudaineid, 1% valku, 0,5% orgaanilisi happeid ja 0,3% rasvu. Viljas on B-rühma vitamiine, C-vitamiini ja bioflavonoide; mineraalidest leidub selles kaaliumi, samuti fosfori- ja magneesiumiühendeid. Mida kollakam on pastinaak, seda rohkem on selles karotenoide. Vanasti kasutati pastinaaki sageli ka arstirohuna, kuna see mõjub väga soodsalt seedimisele, neerude tegevusele ja närvisüsteemile. 

Pastinaagi juurika võib nii koorida kui ka lihtsalt puhtaks harjata. Kuna kooritud pastinaak hakkab hapniku toimel kiirelt tumenema, siis on soovitav see koorida ja tükeldada või riivida vahetult enne kasurtamist või siis peale piserdada sidrunimahla, mis hoiab värvuse heledana. Toiduks on parimad väikesed pastinaagid; suurtel tuleb lisaks otstele ära lõigata ka puitunud keskosa. 

Pähklid võiksid olla röstitud, st ilma kooreta. Enamikes poodides on reeglina röstitud metspähklid müügil, kuid võid osta ka tavalised koorimata sarapuupähklid ja need ise ahjus ära röstida. Selleks laota pähklid ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ahjus 150 kraadi juures u 10 minutit kuni koor hakkab lahti minema. Võta pähklid ahjust ja hõõru neil köögiräti vahel koor maha. Sarapuupähklid võib asendada ka mandlite, Kreeka või pekaanipähklitega.


Kook:
120 g maisijahu ja 100 g riisijahu ning 3 tl küpsetuspulbrit või
220 g nisujahu ja 1,5 tl küpsetuspulbrit
2 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl peenelt riivitud muskaatpähklit
1 tl jahvatatud ingverit
180 g peensuhkrut
100 g hakitud (röstitud) sarapuupähkleid
3 muna
1,6 dl rapsiõli (sobib ka muu neutraalse maitsega õli)
400-500 g peenelt  riivitud pastinaaki
1,5 apelsini peenelt riivitud koor

Sega sõelutud jahu(d) küpsetuspulbri ja maitseainetega. Lisa suhkur ja hakitud pähklid ning sega läbi. Teises kausis vahusta vispliga munad ja õli omavahel ühtlaseks, lisa kuivained, riivitud pastinaak ja apelsini koor. Sega omavahel läbi 

Kui soovid kihilist kooki, siis jaota tainas kahe 20-22 cm läbimõõduga ümmarguse ettevalmistatud (st võiga määritud ja jahuga üle puistatud) vormi vahel. Kui soovid teha ühekihilise koogi, siis laota tainas küpsetuspaberiga kaetud 20X30 cm läbimõõduga vormi põhja. 

Küpseta ahjus 180 kraadi juures 25-30 minutit kuni kook on pealt kuldpruun ja sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil 15 minutit taheneda, seejärel eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Enne kreemi peale laotamist peaks kook olema täielikult jahtunud. 

Kate:
300 g toasooja toorjuustu 
50 g toasooja võid 
150 g tuhksuhkrut
poole apelsini koor 
suurem peotäis (röstitud) sarapuupähkleid

Vahusta toorjuust või ja suhkruga ühtlaseks kreemiks ning aseta see külma tahenema kuniks kook on jahtunud. Kui küpsetasid kaks ümmargust kooki, siis määri kolmandik kuni pool kreemist ühele põhjale, aseta teine peale ja kata kook ülejäänud kreemiga. Kui küpsetasid ühe neljakandilise koogi, siis kata see ühtlaselt kreemiga. Kaunista tervete või hakitud pähklite ja apelsinikoore ribadega.  

Kommentaare ei ole: