laupäev, 11. aprill 2020

Šokolaadipõhjal juustu-kirsikook



Kui on lihavõteteks veel inspiratsiooni vaja siis siin on terve hulk just kevadpühadeks sobivaid retsepte; siin aga terve hulk kohupiimamaiuseid. Kohupiima ma armastan ja söön seda peaaegu igapäevaselt, samuti kasutan erinevates küpsetistes ja dessertides nii palju kui vähegi saan. Lisaks on viimases Nädalalõpuleht LP-s paar head retsepti (marmelaadiga pasha ja lõhe-karulaugu-muna täidisega pannkoogid) ja ajalehe Postimees vahelisast Maa Elu aga leiab nippe keedumunade keetmiseks ja nende ära kasutamiseks.

Selle šokolaadipõhjal juustu-kirsikoogi retsepti koostasin aasta tagasi ja küpsetasin seda päris mitu korda tehes peale vahel nii šokolaadikatte kui ka kiristarretise (mõlemad variandid on all kirjas). Loomulikult mitte mõlemat katet korraga, vaid vastavalt sellele, kuidas tuju oli :) Kirsid annavad mõnusat hapukust, samas šokolaadikate teeb koogi tõeliselt tummiseks. Lisaks saab viimasel juhul ära kasutada šokolaadimunad, mis pühade puhul on koju sattunud.

Täidisesse sobivad nii külmutatud kui ka komporikirsid. Kindlasti nõruta need enne juustukreemile lisamist, külmutatud marjad ka sulata eelnevalt. Soovitan osta ühe tavalise suurusega purgi kirsse (brutokaal 680 g; netokaal 350 g). Kirsid saab ära jaotada täidise ja katte vahel ning kompotivedelikust tarretise peale teha.

Kui kasutad külmutatud kirsse, siis pool ühest pakist, mis tavaliselt kaalub 400 g, pane sulatatult ja nõrutatult täidise sisse, ülejäänud poolest koos vedelikuga aga tee peale kate. Mina olen seda kooki korduvalt teinud (viimati teisipäeval) ja kate valmis seekord külmutatud kirssidest, millest moosisuhkruga kastme keetsin. Selleks pane kirsid koos vedelikuga potti, lisa vett ja u 50 g moosisuhkrut, lase u 10 minutit õrnalt podisedes keeda, jahuta ja laota koogile või paku koogi juurde.

Nagu katte osas on kaks erinevat varianti - mahlane ja hapukas kirsikate ning tummine šokolaadikate -, nii ka täidises on kaks erinevat varianti toorjuustu ja hapukoore kasutamiseks. Kuna olen ise mõlemat varianti teinud sõltuvalt sellest, milline toorjuustu variant kodus on (kas 150- või 200-grammised juustupakid), siis julgen ka mõlemat soovitada. Konsistents on mõnusalt kreemjas mõlemal juhul. Samas viimasel korral ehk selle nädala kolmapäeval küpsetades asendasin osa toorjuustust kohupiimapastaga ja lisasin koorelikööri ning tulemus oli samuti väga hea, kuigi mitte nii kreemjas. 

Põhi: 
200 g tumedat šokolaadi
150 g võid
50 g pruuni suhkrut (nt tume muscovado)
4 suurt toasooja muna

Tükelda šokolaad ja või ning sulata vesivannil. Sega suhkruga ja lase u 5 minutit jahtuda. Seejärel klopi ükshaaval hulka toasoojad munad. Vala tainas lahtikäivasse 24 cm läbimõõduga vormi, mille põhi on kaetud küpsetuspaberiga. Aseta vorm täidise valmimise ajaks külma.

Täidis:
250 g toasooja mascarpone't
400 g toasooja toorjuustu ja 100 g hapukoort või
300 g toorjuustu ja 200 g hapukoort
120 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
3 suurt toasooja muna
1 sl maisitärklist
200 g kirsse

Vispelda toasoe mascarpone toorjuustu, hapukoore ja suhkrutega ühtlaseks, lisa ükshaaval toasoojad munad ja tärklis läbi sõela. Sega õrnalt sisse nõrutatud kirsid. Vala täidis koogipõhjale ja küpseta 160 kraadi juures u 1 h ja 10 minutit.

Lase koogil praokil oleva uksega ahjus jahtuda ja aseta seejärel vähemalt paariks tunniks külmkappi. Eemalda kook vormist ja tõsta serveerimisalusele. Tee peale meelepärane kate.

Kirsikate:
150 g kirsse
2 sl suhkrut
1 pakk (12 g) punast torditarretist
2,5 dl kirsimahla või kompotivedelikku

Nõruta kirsid ja aseta koogile. Aseta suhkur, tarretisepulber ja kirsimahl potti ning kuumuta segades keemiseni. Lase u 1 minut jahtuda ja tõsta supilusikaga koogile. Kate taheneb u 20 minutiga ja kooki võib seejärel kohe serveerida. Hoia kooki külmkapis.


Šokolaadikate:
100 g tumedat šokolaadi
30 g võid
2 sl täispiima
1 pakk šokolaadimune (soovi korral)

Tükelda šokolaad ja või, aseta koos piimaga kastrulisse, sulata madalal kuumusel aeg-ajalt segades ning laota koogile. Aseta soovi korral peale šokolaadimune, marju jm meelepärast. Lase glasuuril enne söömist umbes pool tund külmkapis taheneda.


6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

kas tarretise pulbrikogus peabki nii väike olema?

Silja Luide ütles ...

Jah, see üks pakike on täpselt paras tordi peale marjade jaoks. Vedeliku kogus muide on ka väga väike. See ei ole selline kõva tarretis, nagu nt želatiiniga jääb, vaid selline, mis marjade või puuviljade peale pannakse, et need ilusamini koogil püsiksid.

Anonüümne ütles ...

Tegin seda kooki, kuna kirjeldus ja välimus olid väga ahvatlevad. Jälgisin piinliku täpsusega retsepti, vorm oli ka nõutud suurusega, aga küpsetama hakates oli 1h10min möödudes kook ikka selline “võdisev”. Küpsetasin samal temperatuuril ligi 40 minutit veel (kuni juustukihi ääred hakkasid kuldseks tõmbuma), seejärel lasin jahtuda esmalt ahjus ning siis külmkapis. Mitu tundi hiljem lahti lõigates selgus aga, et brownie osa on täiesti toores ja vedel. Milles võib asi olla? Seda põhja ei pidanud ju eelküpsetama?

Silja Luide ütles ...

väga kurb seda kuulda! olen sie seda kooki korduvalt teinud (nii šokolaadist kui ka kirssidest kattega), samuti olen saanud sõpradelt, kes seda ise teinud on, positiivset tagasisidet.

põhja ei ole tõesti vaja eelküpsetada, vaid seda tasub hoida täidise tegemise ajal külmkapis.

kui ise juures ei ole, siis ei oska kahjuks täpselt öelda, mis võis valesti minna, kuid suudan välja mõelda kolm põhjust, mis võisid selle kaasa tuua, et koogi täidis oli pärast nii pikka küpsemist veel vedel.

1. täidise juures on kirjas, et 400 g toasooja toorjuustu ja 100 g hapukoort VÕI
300 g toorjuustu ja 200 g hapukoort. äkki lisasite kõik need asjad?

2. kirsside juures on eespool kirjas, et need peaks olema sulatatud ja nõrutatud. kas olid?

3. kas maisitärklise ja munad lisasite täidisesse?

parimate soovidega,

Silja

Anonüümne ütles ...

Annan eelmise kommentaari jätkuks teada, et müsteerium on lahendatud: avastasin mõni päev hiljem, kui ka pirukapõhi tooreks jäi, et ahi on lõpetanud alt küpsetamise, nii et see seletab ka, miks teie kook alt toores jäi. 😛

Silja Luide ütles ...

rõõm kuulda, et müsteerium lahenes :) loodetavasti saab ahi varsti korda ja saab jälle küpsetamist ja selle tulemusi nautida ;-)