teisipäev, 21. aprill 2020

Kohev kohupiimavorm marjakisselliga


Kirjutasin siin vist juba mitu nädalat tagasi, et peaks ikka mõnda oma lemmikrestot toetama ja vahel midagi nende menüüst tellima, aga nüüd on juba kokku vist peagi kuus nädalat ehk 1,5 kuud eriolukorda ja ma ei olegi ikka veel midagi ühestki restost ostnud ... Sest lihtsalt nii hea on kodune toit (loomulikult veedan suure osa ajast köögis) ning praegu saab teha kõike head ja paremat, milleks muidu aega napib, kasvõi nt pasteeti, liha erineval moel jms. Üks suuri lemmikuid, mida alati kahe- või kolmekordse koguse teen, on vinegrett-salat, sest see on lihtsalt nii hea ja samas on aedvilju (porgandit, peeti ja kartulit) nüüdsel ajal alati kodus olemas. 

Küpsetamisega ei ole samuti end tagasi hoidnud, kuid meie viimase aja lemmik on hoopis klassikaline kohupiimavorm, mille juurde teen kirsside ja vaarikate või maasikatega kisselli. Kuigi mu elukaaslane ei ole, erinevalt minust, eriti kohupiimatoitude sõber, siis see on üks tema lemmikuid desserte ja kisselli kohta ütles ta just, et see on kõige parem kissell, mis ta kunagi saanud on :) Magus ja hapu pidid tasakaalus olema ning marjade enda maitset on ka tunda. Olen loomulikult temaga nõus ja eriti suur on vahe kissellil ja kissellil, kui ma mõtlen nt minu lapsepõlves koolis või lasteaias pakutule, mis oli kas heleroosa (äkki mingist pulbrist?) või kollane kuivatatud puuviljadega - kumbki neist ei olnud just selline, mida süüa sooviks. Kuigi kodus tegi ema kevadeti head rabarbrikisselli, ei ole ma siiski kunagi suurem asi kissellisõber olnud, kuigi kevadine/varasuvine maasika-rabarbrikissell on ikka alati plaanis. Isegi blogis on mul seda suisa kaks korda - siin ja siin :) Kissell sobib muideks ka nt muretainast korvikeste täidiseks (imehead koos vanillikastmega) - Põhjakalt pärit ahvatlev retsept on samuti juba aastaid blogis. 

Olen tähele pannud (ja mitte ainult enda puhul), et praegusel segasel ja keerulisel ajal pakub lohutust söögi tegemine (no söömine ju alati niikuinii!) :D ja eelkõige lähevad hästi peale vanad head kodused nostalgilised toidud. Meil on isu meile omaste tuttavate maitsete järele ning kuigi mul on blogis juba terve hulk kohupiimavorme (nt martsipani ja pohladega, skyr’iga, tervislikum mandlite ja porgandiga ning suvine tikritega), siis tegin ühe täitsa klassikalise veel ikkagi juurde. Mu retsept ilmus eile ka D-kokaraamatus.

Kisselli keetmisel tuleb vedelama kisselli saamiseks lisada 1-2 sl tärklist liitri kohta, paksema puhul aga 3-4 sl. Kui kasutad kartulitärklist, siis ei tohi kisselli enam keema lasta, vaid õrnalt kuumutada, sest muidu tärklise mõju kaob. Maisitärklise puhul aga tuleb kisselli just keeta mõned minutid, et see pakseneks. 

Vaarikate asemel võid kasutada ka maasikaid, marjad võivad olla otse sügavkülmast. Loomulikult sobivad ka värsked marjad :)

Vormi suurusest sõltub küpsetusaeg, seega kontrolli kohupiimavormi küpsemise ajal. Suuremas ahjuvormis on kohupiimaküpsetis õhem ja saab valmis 40 minutiga; väiksemas ahjuvormis aga kulub ligi 50 minutit.


Kohupiimavorm

4 muna
pisut soola
400 g (2 pakki) maitsestamata kohupiima
300 g (1 toru) maitsestamata kohupiimapastat
100 g hapukoort
2 väikese kuhjaga sl vanillisuhkrut (kokku u 25 g)
100 g suhkrut
50 g kaerajahu
50 g võid

Eralda munakollased -valgetest ja vahusta viimased koos natukese soolaga tugevaks vahuks.

Klopi munakollased kergelt lahti ja sega läbi kohupiima, -pasta ja hapukoorega. Lisa suhkrud ja jahu ning klopi lusikaga ühtlaseks massiks. Sega õrnalt hulka munavalgevaht ja vala segu küpsetuspaberiga kaetud või võiga määritud ja jahuga üle puistatud neljakandilisse u 20X20 cm vormi. Silu pind ja puista ühtlase kihina peale tükeldatud või.

Küpseta ahjus 180 kraadi juures 40-50 minutit kuni kohupiimavorm on tahenenud ja pealt kuldpruun. Lase enne söömist vormil jahtuda ja lõika ruutudeks.

Vaarika-kirsi kissell

400 g (1 pakk) külmutatud vaarikaid
680 g (1 purk) kirsse (nt Globus)
130 g suhkrut
2 sl kartulitärklist

Aseta marjad, kompott koos vedelikuga, suhkur ja 0,5 l vett potti. Lase korraks keema tõusta ja võta siis pott tulelt. 

Sega tärklis 1 dl küma veega läbi. Vala tärklisesegu ühtlase nirena kisselli hulka, ise samal ajal kisselli hoogsalt segades. 

Kuumuta, samal ajal segades, kisselli mõned minutid, et see pakseneks, kuid ära keema lase. Lase kissellil jahtuda ja naudi koos kohupiimavormiga. Süües puista peale mündilehti, mis teevad magustoidu veelgi hõrgumaks :)

Kommentaare ei ole: