kolmapäev, 8. aprill 2020

Eriliselt kiire ja lihtne Indiapärane panniroog


Kuigi levinud toit just Põhja-Indias, Afganistanis ja Pakistanis, tuleb sõna “korma” üldsegi türgikeelsest terminist “qawirma”, mis tähendab praetud asja. Traditsiooniliselt kujutab see roog endast jogurtis või puljongis liha (kana, lammas, kits) ja aedviljade aeglast madalal temperatuuril hautamist, millele lisatakse ohtralt vürtse nagu garam masala segu, karripulber, kurkum, koriandriseemned, kaneel, nelk, safran, vüstsköömen, kardemon, muskaatpähkel ja vürtsköömned.

See Bla Band korma on pigem korma pilau ehk mooritud lihaga valmistatud riisiroog. Traditsioonilise korma jaoks kulub ohtralt aega ja on vaja palju erinevaid koostisosi, kuid see on selline meeldivalt lihtne ja kiire argiõhtu või muidu kiire aja variant. Minu poolt kirja pandud retsept on üks võimalus seda toitu valmistada, kuid tegelikult võib loomulikult ka nii teha, nagu paki peal kirjas - see on eriti kerge viis maitsev roog lauale saada. Mina lihtsalt panen kirja, kuidas ma ise seda rooga vürtsidega veelgi maitsekamaks ja aedviljadega tervislikumaks tuunin juhuks, kui on soovi katsetada ja inspiratsiooni saada :) Olen ise suur vürtside austaja ja mu toidud on reeglina kõvasti üle keskmise vürtsikad ja piprased, samuti on mul soov igapäevaselt “kohutuslik” viis köögi-ja puuvilja portsjonit täis saada, seega tuunin isegi sellist rooga, mille puhul see otseselt vajalik ei ole :)

Aedviljadest sobivad sellesse Indiapärasesse toitu eriti hästi rohelised oad, maguskartul, lillkapsas ja kikerherned. Lisaks soovitan lõpus sisse segada kas maitsestamata jogurtit, hapukoort või kookospiima, peale puistata India pähkleid ja ohtralt koriandrit. Praadimiseks on India toitude puhul loomulikult ideaalne ghee ehk selitatud või, kuid nad kasutavad loomulikult ka ohtralt õli. Kusjuures toidu valmistamisel kulub isegi nii palju õli, et mu seal mõned aastad elanud sõber tegi ühe tuttava eeskujul oma kokale kohustuslikuks hakkama saada kuu aja jooksul ühe kanistritäie õliga, sest niigi on sealse jube rammusa ja rikkaliku toidu puhul raske vormis püsida, aga kui nad veel ka oma maitse järgi õliga ringi käivad (meie mõistes seda liigselt kasutades), siis on ülekilod eriti kerged tekkima. Seda enam, et Delhis ei ole praktiliselt võimalik ega ka soovitatav üldse jalgsi liikuda. Kui mu sõber läks kord kodust paarisaja meetri kaugusele kohvikusse ajalehte lugema, sai ta pragada nii oma kokalt (kes oli ühtlasi ka majapidajanna, elades samal krundil väikeses hoovimajas) kui ka autojuhilt, sest nii ei sobivat teha tema seisusest inimesel :) :) :)



Indias kasutatakse peamiselt just mahlast kana kintsuliha, sest kuivast rinnafileest seal - nagu enamikes teistes Aasia riikideski - eriti lugu ei peeta. Kuid loomulikult lisa toidule just see osa kanast, mida eelistad :) Minul on samuti seekord hoopis kana rinnafilee ja kasutasin ära terve paki ehk 530 g. Piisab ka 300 grammist, aga minu arvates rohkem on parem, sest siis on liha ja ülejäänu proportsioon minu jaoks paigas.

Mis puutub India toidu söömisesse, siis nemad kasutavad selleks paremat kätt. Vahel harva ka lusikat ja kahvlit (nagu nt Tais), kuid nuga kohtab ainult turistidele mõeldud restodes (kuhu me ise õnneks eriti ei sattunud) ja välisriikide saatkondade poolt korraldatud üritustel, kuhu oma sõbra töö tõttu Delhis see-eest mitmel korral juhtusime. India toidust ja muust elu-olust olen pisut kirjutanud siin ja siin, aga India toidu retsepte on muidugi blogis veel, lisaks ka kuulsa masala chai tegemisõpetus, mille suur fänn minust Indias olles sai.

Kusjuures naljakas on see, et India (nagu nt ka Tai) toidu puhul tihti arvatakse, et seda süüakse pulkadega, ning turistid ajavad sageli kohalikke segadusse, kui neid mõnes söögikohas nõuavad. On päris palju neid, kes arvavad, et noh, Aasia, järelikult süüakse pulkadega :) Tegelikult ei näinud ma Indias kordagi mitte kuskil ühtegi söömiseks mõeldud pulka ja Tais olles olen neid silmanud ainult Hiina ja Jaapani restodes ning tänanavatoidu lettides ja -putkades, kus hiinlased enda valmistatud roogasid pakuvad. Nii et India toidu puhul jätke pulgad kappi ja kui tahate eriti autentset elamust, siis kasutage paremat kätt ;-) :D

Vaja läheb:
300-500 g kanafileed
õli praadimiseks
0,5- 1 tl jahvatatud ingverit
0,5-1 tl jahvatatud kurkumit
0,5-1 tl jahvatatud koriandrit
1 pakk Bla Band India kormat
50-100 g spinatilehti
peotäis hakitud India pähkleid
paar peotäit või ohtralt koriandrit
1 dl paksu maitsestamata jogurtit või kookospiima

Tükelda kanafilee 1-2 cm suurusteks tükkideks ja prae suurel pannil õlis läbi. Lisa praadimise ajal ka maitseained, mida soovid kasutada. Seejärel vala pannile 6 dl vett. Kui vesi on keema tõusnud lisa pidevalt segades paki sisu ning lase lase aeg-ajalt segades roal küpseda vähemalt 10 minutit, kuni riis on pehme.

Lisa spinatilehed (kui on suured lehed, siis haki ned enne väiksemaks), samuti sega hulka jogurt või kookospiim, aseta pannile kaas ja lase toidul enne söömist 10 minutit seista. Serveerides puista peale India pähkleid ja koriandri lehti. Eriti hästi sobib kõrvale naan, samuti võid roale veel paksu maitsestamata jogurtit või hapukoort peale panna.



Postitus sündis koostöös Bla Bandiga.

Kommentaare ei ole: