reede, 16. aprill 2021

Lihtne vanakooli hapukoorekook



Tänase ilusa päeva puhul jagan Teiega ühte maitsvat kooki, mis eriti hästi sobib just suuremale seltskonnale:) Nostalgiline hapukoorekook pärineb mu kooliagsest retseptivihikust ja on üks neist vanadest headest kookidest, mis juba lapsepõlves laual olid. Kõik koostisosad olid ka nõukogude ajal poodides saada, kuid see muidugi ei ole selle koogi populaarsuse ainus põhjus. See on hea maitsega kook, mida on lihtne teha, ja mida jätkub ka suuremale seltskonnale. Ja alati kui seda pakkuda, siis keegi ikka küsib retsepti :)

Mahlane küpsetis maitseb nii mõnegi arvates nagu kohupiimakook, samuti on selle tekstuur sarnane. Kuid erinevalt kohupiimakoogist tagab rasvane hapukoor selle, et kook on hästi niiske, püsib hästi koos ega muutu kuivaks ka jahtudes. Üks mu sõbranna ütles hiljuti seda süües, et on nii hea, et see ei jää hammaste külge kinni nagu tavaliselt sellised koogid :)

Nisujahu asemel mõnd gluteenivaba jahu kasutades lisa 2 tl küpsetuspulbrit. Mul olid kasutusel maisi- ja toortatrajahu (kumbagi 150 g). 

Ahjuplaat peaks olema hästi suur, st vähemalt 30X40 cm ja vähemalt 2 cm kõrguse äärega. Tegelikult võib teha ka poole kogusest nt suuremasse lasanjevormi. Sel juhul pane põhja sisse muna asemel munakollane ja lisa täidisele sellest ülejäänud valge.


Põhi: 
150 g toasooja võid
1 sl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
1 toasoe muna
100 g toasooja hapukoort või keefiri
300 g jahu
0,5 tl soola
0,5 tl soodat

Vahusta või suhkrutega, lisa edasi vahustades muna, seejärel hapukoor või keefir. Sega sõelutud jahu soola ja soodaga ning lisa tainale. Sega ühtlaseks, keera toidukilesse ja aseta tainas täidise valmistamise ajaks külmkappi. 

Täidis:
10 munakollast
300 g suhkrut 
2 sl vanillisuhkrut
6 sl kartulijahu
1,2 kg hapukoort
10 munavalget

Vahusta munakollased suhkrutega. Sega hulka kartulijahu ja hapukoor, viimasena lisa õrnalt segades vahustatud munavalged.

Suru tainas küpsetuspaberiga kaetud vähemalt 2 cm kõrguse äärega suurele ahjuplaadile (raputa kätele jahu seda tehes) ja laota sellele ühtlaselt hapukooresegu.

Küpseta kooki 200-kraadises ahjus 20 minutit, seejärel alanda ahju kuumus 180 kraadini ja küpseta veel 10 minutit kuni täidis on tahenenud. Lase koogil vormis jahtuda ja lõika ruutudeks. 


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus.

2 kommentaari:

pille ütles ...

Tere. Prooviks hea meelega seda kooki teha, aga mul tekkis küsimus selle hapukoorekoguse kohta, et kas see 1,2 kg tähendab 1 ja pool kilo hapukoort või 1 kg ja 200 g hapukoort :D?

Silja Luide ütles ...

tere, Pille!
rõõm kuulda, et soovid proovida seda teha :)
1,2 kg on jah 1 kg ja 200 g (kui teed poole koguse kooki, siis 600 g hapukoort). kui oleks poolteist kilo, siis oleks kirjas 1,5 kg :)
head küpsetamist!