teisipäev, 20. aprill 2021

Imehea mangosmuuti


Smuutide valmistamine on tegelikult imelihtne. Kuigi retseptis on kogused kirjas, on need rohkem siiski üldiseks orientiiriks ja näpuga järge ajada ei ole vaja nagu näiteks küpsetiste puhul. Pigem tasub heita pilk oma külmkappi, sügavkülma ja puuviljavaagnale ning nende põhjal endale meelepärane mahedik valmistada.

Oluline, et smuutis oleks mõni vedelik, kuna muidu ei tööta kannmikser korralikult. Mina eelistan alati kas keefirit või maitsestamata jogurtit, sest neist saab lisaks muule kasulikule ka nö häid baktereid. Kuid sobib ka piim, samuti taimsed "piimad". Lisaks võiks olla midagi, mis annab magusust ja mina kasutan siin enamasti banaani, sest mõne plekilise või suisa pruuni koorega banaani leiab koduses puuviljakorvis alati. Ja samas on need üleküpsenud banaanid just parimad nii küpsetistesse kui ka smuutidesse, sest on mesimagusad. Kolmandaks tasub kasutada kas värskeid või sügavkülmast võetud marju (vaarikaid, maasikaid, sõstraid, jõhvikaid, pohli, mustikaid) või tükeldatud puuvilju (nt mango, papaia), et saaks juurde vitamiine ja mineraalaineid. Viimasena aga lisa soovi korral ka peotäis meelepäraseid seemneid, näiteks lina-, päevalille-, kõrvitsa- või kanepiseemneid, et teha smuutit toitainerikkamaks ja toekamaks. Lisaks aitavad seemnetes sisalduvad rasvad ka paremini omastada marjades ja puuviljades leiduvaid kasulikke toitaineid. Piisab vaid ühest peotäiest. Kusjuures, smuuti on linaseemnete tarvitamiseks üks parimaid viise, kuna neist omastabki keha toitaineid vaid siis, kui need on jahvatatud, sest terved linaseemned läbivad organismi tervena ja keha neist midagi kasulikku omastada ei suuda. Seemnete asemel või lisaks neile võib lisada ka kaera- vm helbeid, samuti kliisid või kamajahu. 

Kuna külmutatud marjad ja puuviljad on juba niigi külmad, siis mina smuutile jääd kunagi ei lisa. Kui seda siiski teed, siis tasuks enne veenduda, kas kannmikser on piisavalt võimas, et saab jääkuubikute purustamisega hakkama. Mõndadel kannmikseritel on olemas ka eraldi jääpurustusrežiim nagu näiteks minu omal, millest räägin lähemalt siin

See smuuti on üsna paks ja seda saab kasutada ka kausimsuutina, st puistata peale igasuguseid meelepäraseid lisandeid (marju, pähkleid, müslit, hakitud puuvilju, granaatõuna seemneid) ja süüa lusikaga. Kui sulle meeldib vedelam smuuti, mida näiteks ka kõrrega juua, siis lisa kindlasti keefiri juurde.

300 g keefiri
2 suuremat küpset banaani
400 g (1 pakk) tükeldatud sügavkülmutatud mangot
mündilehti (soovi korral kaunistuseks)

Aseta keefir, tükeldatud banaanid ja mango kannmikserisse ning töötle ühtlaseks püreeks. Vala klaasidesse ja puista igale smuutile mõni mündileht. Naudi kohe!


Retsept ilmus mõni kuu tagasi siin

Kommentaare ei ole: