neljapäev, 8. aprill 2021

Spagetid lihapallide ja tomatikastmega


Lihapallid tomatikastmes on üks ääretult mõnus roog, mille retsept on mul juba aastaid blogis. Seekord üritasin teha ühe eriti lihtsa ja kiire variandi sellest toidust neile, kel üldse aega või soovi kokata ei ole :) Kui on eriti kiire, siis osta lihapallid poest ja saad toidu suisa 15 minutiga lauale. Kui aga nii kiire ei ole, siis kuluta veel 15 minutit ja tee ka lihapallid ise, sest enda tehtud on ikka kõige paremad :) Lihapallid on tõesti üks asi (nagu frikadellid ja kotletidki), mida ma mitte kunagi poest ei osta. Vahel, kui mulle saadetakse, siis küll proovin, aga nende lihatoodete puhul on ikka nii suur vahe maitses, tekstuuris ja koostises, et eelistan neid ise teha. 

Ka enda keedetud tomatikaste on maitsev, kuid see on igati ok kasutada vahel ka juba valmis tehtut, eriti veel siis, kui see on maitserikas ning igasugusest jamast vaba ehk nö "puhta" koostisega. Kusjuures, olen proovinud erinevaid Panzani BIO tomatikastmeid ja need on kõik väga maitsvad. Ma poleks varem arvanudki, et võiksin sellist toodet ise kasutada, aga mõni purgist tulev asi võib positiivses mõttes üllatada. Seda enam, et tõeliselt häid kodumaiseid suus sulavaid tomateid, millest ise aromaastet kastet keeta, on meil paraku vaid suvel saada. 

USA-s on muideks spagetid lihapallide ja tomatikastmega ülipopulaarne "Itaalia toit", kuid tegelikult on sel roal Itaaliaga suhteliselt vähe pistmist. Samas on see ikkagi Itaaliast Ameerikasse emigreerunud põhiliselt Lõuna-Itaalia päritolu talunike "leiutatud" ja populaarseks tehtud, täpselt nagu pitsagi, kuigi ananass sellel on selline maitselagedus, et selles võib küll ainult ameeriklasi süüdistada:D Keda selle maitsva toidu (spagettidega lihapallid tomatikastmes) päritolu huvitab, saab siit selle kohta lähemalt lugeda. Pitsa ajaloost aga kirjutasin ise põhjalikumalt siin


Pann tasuks valida selline, mida saab ka ahju panna. Kui sellist ei ole, siis võid võtta kaanega panni ja madalal tulel pliidil kaane all roa valmis küpsetada. 

Vaja läheb:
pisut õli või selitatud võid praadimiseks
300-400 g (1 pakk) lihapalle
2 peenelt viilutatud küüslauguküünt
200-250 g (1 pakk) kirsstomateid
1 pall (125 g) mozzarella-juustu
peotäis värske tüümiani või basiiliku lehti 
u 200 g (pool pakki) spagette (meil on kasutusel gluteenivabad Panzani spagetid)

Kuumuta pannil rasvaine. Lisa lihapallid ja pruunista keskmisest pisut kõrgemal kuumusel lihapallid igast küljest (kulub u 5 minutit). Lisa pannile küüslauguviilud ja terved kirsstomatid ning prae paaril korral segades veel mõni minut. Lisa tomatikaste, sega läbi ja keera kuumus kinni. Puista pannile tükkideks rebitud mozzarella ning küpseta ahjus 180 kraadi juures 5 minutit. 

Samal ajal keeda valmis spagetid - gluteenivabade puhul kulub 11 minutit, et saada mõnus al dente tulemus. 

Puista peale ürte, jahvata pipart ja naudi lihapalle tomati-juustukastmes koos keedetud spagettidega. 

Kui teed lihapallid ise, siis toimi nii:
300 g (1 pakk) hakkliha
1 muna
1 tl soola
u 1 tl hakitud värskeid või kuiavatud ürte (tüümiani, punet, rosmariini)
paar pipraveski keerdu musta pipart

Sega kõik koostisosad kokku ja vormi meelepärase suurusega lihapallid. Klopi neid pihkude vahel tihkemaks. 


Postitus sündis koostöös Panzaniga.

Kommentaare ei ole: