reede, 30. juuli 2021

Mandlitäidisega tikrikook


Tikrid on valmis saanud ja õnneks on nende näol tegemist ka väga tervislike marjadega:) Kui toitainerikkad need viljad on, sellest kirjutan lähemalt tänases Nädalalõpuleht LP-s (minu artikkel koos tikrimoosi ja -smuuti retseptidega on online'is saadaval alates ülehomsest). Mulle meeldib tikreid väga ka niisama süüa, kuid oma hapu maitse tõttu on karusmarjad kohe eriti head magusatesse küpsetistesse, seega tasub neid igasugustesse kookidesse lisada. Eelkõige soovitaksin suus sulavat martsipaniga kooki ja teiseks eriti mahlast kohupiima-purukooki - mõlemasse on tikrid ideaalselt sobivad. Blogis on ka üks karusmarja-mandlikoogi retsept (samuti mandlikreemi ja muretainaga) ning see on läbi aastate väga populaarne olnud (mis nii hea koogi puhul pole muidugi üllatav) :)

Tuletan igaks juhuks meelde, et muretaina valmistamiseks peavad komponendid olema külmad, seega tasub selliste kuumade ilmadega või enne tükeldamist umbes kümneks minutiks sügavkülma asetada ning vee sisse mõni jääkuubik panna. Oluline on ka taina külmkapis hoidmine, sest see aitab kergendada rullimist, samuti vältida taina kokkutõmbumist küpsetamisel. Eriti olulised on need nipid eelkõige praeguste palavate ilmadega, aga ka muul ajal tasub tähelepanelikult retsepte järgida ;-)

Tähtis on ka koogi vormist välja võtmine ja restile jahtuma asetamine. Siis käib õhk taina alt läbi ja see jääb krõbe; vormis seistes aga tekib põhja alla kondentsvedelik, mis teeb taina vesiseks ja lödiks. 

Kui kasutad gluteenivaba jahu, siis lisa ka 2 tl küpsetuspulbrit. Mul oli seekord riisi- ja maisijahu segu. Gluteenivaba tainast ei saa kahjuks sama mugavalt rullida, kui nisujahust valmistatut, seega võid selle ka niisama sõrmedega ühtlase kihina põhja ja äärtele suruda.

 
Põhi:
250 g jahu
0,5 tl soola
2 sl peen- või tuhksuhkrut
1 sl vanillisuhkrut
130 g külma võid

Sõelu jahu kaussi ning sega läbi soola ja suhkrutega. Lisa tükeldatud külm või ning töötle kas noaga hakkides, sõrmedega nö pudistades või köögikombainis saiapurulaadseks tainaks. Lisa 3-4 sl jääkülma vett ja mätsi ühtlaseks tainaks. Vormi tainas õrnalt palliks, keera kilesse, vajuta lapikuks ja aseta pooleks tunniks külmkappi. 

Rulli tainas jahusel pinnal laiali ja kata sellega 24 cm läbimõõduga lahti käiva ümmarguse koogivormi põhi ja ääred u 2 cm kõrguselt. Vorm võiks olla ette valmistatud, st põhjas küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud. Aseta vorm veel 15 minutiks külmkappi. 

Kata tainas küpsetuspaberi ja raskusega (nt keetmata riis, kuivatatud herned v oad) ja küpseta 200-kraadises ahjus 10 minutit. Eemalda paber koos raskusega ja kui tainas tundub niiske, siis aseta see veel viieks minutiks ahju. Lase seejärel põhjal mõni minut jahtuda ja alanda ahju kuumus 180 kraadini.

Täidis:
150 g toasooja võid
150 g peensuhkrut
180 g mandlijahu
2 sl jahu
1 sl vanillisuhkrut
1 sl konjakit või brändit (soovi korral)
2 suurt toasooja muna
300 g tikreid
tuhksuhkrut (koogi peale)

Vahusta või suhkruga heledaks vahuks. Lisa jahu ja vanillisuhkruga segatud mandlijahu ning soovi korral alkohol. Sega õrnalt läbi, seejärel sega hulka munad. Hoidu üle segamast. 

Laota täidis ühtlaselt vormi, sellele aga omakorda tikrid. Küpseta 180-kraadises ahjus u 40 minutit kuni täidis on tahenenud ja pealt kergelt kuldpruun. 

Lase koogil vormis 15 minutit taheneda. Seejärel eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Jahtunud koogile soovitan sõeluda enne serveerimist tuhksuhkrut.


Minu retsept ilmus ka D-kokaraamatus

Kommentaare ei ole: