kolmapäev, 4. august 2021

Mahlane sõstrakeeks väikese suvikõrvitsaga


Sõstrad on valmis ja suvikõrvitsat on praegu ohtralt, nii et paneme need maitsvad ja kasulikud viljad keeksi sisse kokku :) Nii sõstrad kui ka tsukiini annavad magusale küpsetisele vajalikku mahlasust, samas aga teevad maiust toitainerikkamaks (eelkõige vitamiinide ja mineraalainete osas). 

Praegusel ajal - nagu igal suvel - on mul suvikõrvits peaaegu igapäevaselt menüüs:)  Täna võtsin ette kodujuustuga pihvide tegemise, mis on ühed mu suured lemmikud. Need on väljast kergelt krõbedad ja hästi mõnusalt mahlased kotletid, mis minu jaoks on ka igati tervislikud. Suvisel ajal head kerged ja suhteliselt lihtsad teha:) Kui aga näiteks keeksi jaoks ei ole vaja suvikõrvitsast liigset vedelikku eemaldada, siis pihvide puhul tuleb seda teha, et need ilusti koos püsiksid ega liialt vesised ei jääks. Mina riivin selleks suvikõrvitsad köögikombainis, segan läbi soolaga, nõrutan sõelal (lasen seista u pool tundi ja käin vahepeal supilusikaga pressimas) ning pigistan seejärel käte vahel siis veel nii palju vett välja kui vähegi saan. Vee eemaldamise etapp on aeganõudev, kuid edasi on vaid taina kokku segamise ja praadimise "vaev" :)

Igaks juhuks mainin, et blogisse on aastate jooksul päris palju erinevaid suvikõrvitsatoitusid kogunenud. Mulle meeldib see vili nii soolastes kui ka magusates roogades ja küpsetistes, seega leiab mõlemaid retsepte omajagu. 

Mõned näpunäited aga keeksi jaoks igaks juhuks ;-)

* Marjade jahuga segamine enne tainale lisamist on oluline, et need ühtlaselt jaotuks ega küpsemisel põhja ei vajuks. 

* Eriti magusa ja hõrgu keeksi saad, kui lisad sellele 100 g hakitud valget šokolaadi või martsipani, kuid sel juhul võid suhkru kogust vähendada. 

* Sõstrad võid asendada ka tükeldatud hapude õunte või hoopis kivideta kirssidega, samuti sobivad kultuurmustikad ja vaarikad.

* Kui kasutad nisujahu, siis ole taina segamisega eriti ettevaatlik (sega nii vähe, kui võimalik) ning lisa küpsetuspulbrit kahe teelusikatäie asemel vaid 0,5 tl. Liigne segamine aktiveerib gluteeni varakult ja pärast küpsetades ei anna see enam piisavat kohevust. 

* Kindlasti tuleb keeksi pärast vormist võtmist lasta restil jahtuda, et õhk käiks läbi ja põhja ei koguneks kondentsvedelik, mis selle alt lödiks teeb.

Vaja läheb: 
1 suur muna
140 g suhkrut
0,8 dl neutraalsse maitsega õli
100 g hapukoort
1-2 sl kanget alkoholi (brändi, konjak vms) või külma kohvi
100 g riisijahu
100 g maisijahu + 2 sl sõstardega segamiseks
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
näpuotsatäis soola
1 väiksem (150-200 g) suvikõrvits
150-200 g sõstraid 
tuhksuhkrut

Klopi muna kausis kergelt lahti ning sega läbi suhkru, õli, hapukoore ja alkoholi või kohviga. Sega teises kausis sõelutud jahud küpsetuspulbri, sooda ja soolaga. Lisa kuivained ülejäänud tainale ja sega ühtlaseks. Lisa riivitud suvikõrvits, seejärel 2 sl jahuga läbi segatud sõstrad ja sega õrnalt läbi. 

Tõsta tainas ettevalmistatud (määritud võiga ja jahuga ülepuistatud, põhjas küpsetuspabeririba) piklikkusse vormi ja küpseta 170-kraadises ahjus 55-60 minutit kuni pealispind on kuldpruun ja sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Kui keeks küpsemise ajal äärtest liigselt pruunistub, kata see fooliumiga. 

Lase keeksil pärast ahjust võtmist u 15 minutit taheneda, eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Lase enne sööma hakkamist küpsetisel täielikult jahtuda. Enne serveerimist sõelu peale tuhksuhkrut. Hoia keeksi kas õhukindlas anumas või paberisse või kilesse mässituna toatemperatuuril. 

Kommentaare ei ole: