reede, 10. september 2021

Spinati-fetapirukas filotainaga


Soolased pirukad (eriti veel spinatiga) mulle hullult meeldivad! :) Kui vaadata selliste küpsetiste hulka blogis, siis on näha, et olen aastate jooksul neid kõvasti teinud, kuid tegelikult on mul veel mitmeid retsepte oma virtuaalsesse toidupäevikusse lisamata ja mõned veel ootavad alles katsetamist. Igal juhul soolaseid maitserikkaid küpsetisi tuleb kindlasti juurde, sest ma ju ise olen nende kõige suurem fänn :D

Aga lisaks soolastele küpsetistele hindan kõrgelt ka Kreekat ja selle imelise riigi kööki :) Eriti meeldivad mulle sealsed liharoad ja mereannid, kuid põhimõtteliselt on kõik, mida nad teevad, minu jaoks väga hea. Ei ole Kreekas veel kunagi halba toitu saanud, aga siin tuleb muidugi arvestada asjaolu, et ma väldin alati turistikaid ja üritan kohalike restodes süüa ;-)

Kreekast pärit spanakopita ainetel valminud pirukas sobib nii eelroaks kui ka täitsa eraldi eineks, sest on piisavalt toitev. Väga maitsev niikuinii - pole ime, et kreeklased seda küpsetist palavalt armastavad. Krõbe kihiline tainas, mahlane rikkalik sisu - mis ikka ühelt pirukat veel võiks oodata;-) Kuigi enamasti ei ole see pirukas seal riigis tehtud filotainaga, on see alati väga maitsev ja igati mõnus "mugavustoit", mida pagariäridest või turulettidelt kiireks nälja kustutamiseks kaasa haarata. 

Filotaina lehtede vahele võib ka oliiviõli niristada, kui ei soovi võid kasutada. Rasvaine on aga oluline, et filotaina lehed kokku ei kleepuks ja nende vahele õhust "taskud" tekiksid. Nii jääb tainas oluliselt krõbedam ja mõnusam. 

Lisaks spinatile sobivad pirukasse ka muud rohelised taimed, nt võib lisada kevadisi umbrohtusid (naat, nõges, võilillelehed), samuti lehtkapsast ja suvikõrvitsaviile. Maitsetsamiseks võib pirukasse hakkida värsket tilli, murulauku, rohelist sibulat või petersellilehti. 

Kui kasutad väikesed spinatilehti, siis võid need lihtsalt väiksemaks hakkida ja täidisele lisada, kuid suuremad lahed tuleks enne kindlasti pannil läbi praadida, et need pehmemaks muutuks ja üleliigne vesi eralduks. Retsepti jaoks vajalik kogus spinatit tundub suur kogus seni, kuni see on värske, kuid kuumutamisel tõmbub see kokku ja nn närbub üsna kiirelt. Seega võib tegelikult võib tegelikult isegi veelgi rohkem kui 400 g spinatit täidise jaoks kasutada.

Kui kasutad sügavkülmutatud spinatit, siis sulata ja nõruta see ning pigista vesi käte abil korralikult välja. Ka külmutatud spinati kasutamisel peaks selle vilja kogus olema suurem - vähemalt 400 g kindlasti. 

Filotainas peab olema kindlasti toatemperatuuril, kui seda kasutama hakkad. Seda tainast on lihtne käsitseda ja see on vähemalt suuremate poodide sügavkülma letis olemas. Kui aga soovid, siis asenda see pärmi-lehttainaga. 

Filotainaast küpsetise võib ka enne ahju panekut juba tükkideks lõigata, sest siis on seda lihtsam teha. Küpsedes muutub filotainas krõbedaks ja lõikamine on raskem, kuid mõlemat moodi on ok.


Vaja läheb:
50 g võid või oliiviõli
150 g (1 pakk) feta-juustu
300 g ricotta't
6 suurt filotaina lehte 
1-2 keskmist küüslauguküünt
300-400 g väikesi spinatilehti (nn beebispinatit)
4 suurt muna
peotäis piiniapähkleid või seedermänni seemneid
1 tl hakitud (kuivatatud) punet
musta pipart, värskelt riivitud muskaatpähklit, soola

Tükelda või ja sulata. Nõruta feta ja ricotta korralikult

Määri ümmargune 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm kergelt võiga. Vooderda vorm filotaina lehtedega määrides kihtide vahele kergelt sulatatud võid või õli, samuti määri võid üle vormi ääre rippuvatele tainalehtedele. 

Haki küüslauguküüned peeneks ja spinatilehed väiksemaks. Soovitan need enne täidisele lisamist ka pannil või sees kergelt läbi praadida, et lehtedest vett eraldada ja pirukas hiljem vesiseks ei mutuks

Klopi munad kergelt lahti. Murenda feta-juust kaussi munade juurde, lisa ülejäänud koostisosad ja sega läbi. Maitsesta pipra, soola ja muskaatpähkliga. Tõsta täidis vormi. 

Keera taina ääred piruka peale ja kortsuta neid pisut (st ära neid sirgeks silu, vaid lase jääda kihiliselt) määri neid ka pealt võiga või õliga. 

Küpseta pirukat ahjus 190 kraadi juures 20 minutit kuni filolehed on pealt kuldpruunid ja krõbedad. Lase pirukal pärast ahjust võtmist u 20 minutit taheneda ja lõika seejärel tükkideks. 


Retsept ilmus paar kuud tagasi siin

Kommentaare ei ole: