neljapäev, 2. detsember 2021

Imehea Baski juustukook


Baski juustukook on pealt pruunistunud ja põhjata kreemjas küpsetis, mis viib keele alla! Ja minu arvates on see ka megalihtne - usun, et ka need, kes muidu eriti ei küpseta, saavad sellega hakkama;-) Eriti kergeks teeb valmistamise asjaolu, et põhja pole vaja teha, mistõttu on minimaalne ka pesemist vajavate nõude hulk, mis kiirel ajal (eriti pühadeperioodil, kui niigi kokkamist väga palju) ei ole just väheoluline nüanss.

Ingliskeelsetes blogides on millegipärast sageli selle juustukoogi ette kirjutatud sõna "burnt" ehk kõrbenud, kuid tegelikult nimetatakse seda suus sulavat küpsetist sealkandis lihtsalt juustukoogiks  (torta de queso). Mina proovisingi seda kooki esmakordselt Baskimaal ja olin koheselt vaimustuses. Oma toiduelamustest kirjutasin lühidalt mõni nädal tagasi LP-s ja seal ilmus algselt ka minu verisoon sellest imeheast ja -lihtsast koogist, mis täna blogisse jõuab. Kuigi Baskimaal serveeritakse seda maiust reeglina hunniku vahukoorega, otsustasin juurde teha hoopis vaarikakastme, et magusust natukese hapuga pisut tasakaalustada. Minu arvates teeb see kaste koogi kohe eriti heaks, seevastu vahukoor ei anna midagi juurde. 

Donostiast ehk San Sebastianist pärinevat maiust küpsetatakse ekstra eriti kuumas ahjus, et pealispind oleks tumepruun ja pragunenud. Erinevalt tavalisest juustukoogist ei ole vaja sellele madalat temperatuuri ega aurukeskkonda, st ära kaussi veega küpsetamise ajaks ahju pane. 

Kook kerkib kõvasti ja vajub pärast ahjust võtmist kokku - see peabki nii olema. Samuti on selle rustikaalne välimus (pealt pruun, ääred ebaühtlased) asi, mille pärast ei pea muretsema, vaid selline see  maius ongi. Järgmisel pildidl on siis kook kohe pärast küpsetamist ja ülejärgmisel siis, kui on juba jahtunud. 



Selline on aga juustukook Baskimaal serveerituna ehk koos hunniku vahukoorega, mis minul alati taldrikule jäi. 


Vaja läheb:
600 g toasooja toorjuustu
näpuotsatäis soola
150 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
3 sl sidrunimahla
4 suurt toasooja muna
2 dl (1 pakk) vahukoort
3 sl nisu- või riisijahu

Aseta toorjuust kaussi, lisa sool ja suhkrud ning vahusta kas mikseri või vispliga ühtlaseks kreemjaks massiks. Klopi hulka sidrunimahl, seejärel ükshaaval munad. Viimasena lisa vahukoor ja jahu ning klopi ühtlaseks. Jahu soovitan lisada läbi sõela või siis eelnevalt vahukoorega läbi segada, et tükke ei jääks. 

Vala tainas 20 cm läbimõõduga ümmargusse lahtikäivasse vormi, mis on vooderdatud kahe küpsetuspaberi lehega nii, et ääred on mitu sentimeetrit üle vormi serva. 

Küpseta 200-kraadises ahjus u 60 minutit kuni kook on pealt tumepruun ja selle ääred on tahenenud, kuid keskosa on veel kergelt võdisev. Lase koogil vormis jahtuda ja hoia enne serveerimist paar tundi külmkapis.

Soovi korral tee juurde vaarikakaste. Selleks on vaja:
300 g (külmutatud) vaarikaid
60 g suhkrut
2 sl sidrunimahla
1 sl kartulitärklist

Aseta marjad koos suhkru ja sidrunimahlaga kastrulisse ning kuumuta, kuni marjad on pehmed ja hakkavad kergelt lagunema. 

Sega kartulitärklis eraldi anumas läbi kolme supilusikatäie veega ja vala peene nirena kastrulisse, samal ajal vaarikamassi segades. Kuumuta keskmisest pisut madalamal kuumusel, kuni vaarikakaste pakseneb, kuid ära keema lase.

Vala valmis kaste kaussi, lase jahtuda ja aseta kuni serveerimiseni külmkappi.

Kommentaare ei ole: