neljapäev, 23. detsember 2021

Vürtsikas jõulukeeks banaaniga



Pühade puhul jagan Teiega, armsad blogilugejad, vürtside, kuivatatud puuviljade, mandlijahu ja sarapuupähklitega mahlase jõulukeeksi retsepti! Sobib loomulikult eriti hästi homseks jõuluõhtuks, kuigi mina alustasin selle söömist juba täna :)

Kuna mulle aga meeldib erinevaid põnevaid retsepte katsetada, siis otsustasin teha seekord Läänemaal asuva Altmõisa restorani jõuluküpsetist, mille retsepti lahke peakokk Meeli Lokk ka eelmisel aastal Nädalalõpuleht LP lugejatega jagas. Sealt artiklist leiab Altmõisa keeksi originaalretsepti, mina olen omajagu seda muutnud, sest mul on ju vaja teha gluteenivaba keeks (et kõik lähedased seda ikka süüa saaksid) ning lisaks pole kõiki asju kodus olemas (nt ingverit ja sukaadi), mistõttu tegin asendusi. 

Aga et ma tõeliselt armastan kuivatatud puuviljadest pakatavaid aromaatseid jõulukeekse, siis on mul blogis neid juba päris palju (täpsemalt viis ja see on nüüd kuues):





* ja kõige värskem martsipani ja tumeda šokolaadiga variant (uus lemmik!) :)

Klassikaliseid inglisepäraseid jõulukeekse (nagu ka mul siin blogis mõni on) kuivatatud puuviljadega soovitatakse tavaliselt juba mitu kuud enne pühi valmis küpsetada (võib seda ka juba aasta varem teha), aga tundub, et tegelikult võid selle keeksi isegi oma lastelastele valmis küpsetada. Nimelt leiti hiljuti Antarktikas 106 aastat vana jõulukeeks, mis tundub täiesti söödav (ainus häiriv asi on rääsunud või lõhn):D :D :D 

Kuivatatud puuviljadest meeldivad mulle kõige rohkem mahedad kuivatatud aprikoosid, mistõttu kasutasin peamiselt neid. Seekord oli neid 2 pakki ehk 400 g, ülejäänud aga on rosinad. Mahedad aprikoosid ei näe küll eriti ilusad välja (sellised pruunikad), kuid maitsevad imeliselt ning on mõnusalt pehmed ja mahlased. "Tavalisi" kuivatatud aprikoose ei ole ma seetõttu juba mitu aastat enam ostnud, kuigi need näevad ilusad erksad oranžid välja. 

Kui soovid teha keeksi toortatra- ja maisijahu asemel nisujahuga, siis vähenda küpsetuspulbri kogust 2 tl võrra. Taina segamisega soovitan sel juhul olla ettevaatlik, et mitte gluteeni liiga vara aktiveerida.

Vaja läheb:
500 g kuivatatud puuvilju (aprikoose, ploome, rosinaid, jõhvikaid, kirsse)
1 dl konjakit või kohvi või nende segu
100 g maisijahu
100 g toortatrajahu
4 tl küpsetuspulbrit
1 tl pipakoogimaitseainet
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl ingveripulbrit
0,5 tl peenestatud kardemoni
100 g mandlijahu
100 g hakitud sarapuupähkleid
150 g toasooja võid
150 g (pruuni) suhkrut
2 toasooja muna
3 keskmist banaani (puhastatud kaal 300-350 g)

Haki suuremad kuivatatud puuviljad (nt aprikoosid ja ploomid) väiksemaks ja aseta kaussi. Vala peale konjak või kohv ja sega korralikult läbi. Kata kauss toidukilega ja lase vähemalt üleöö seista.

Sega sõelutud maisi- ja toortatrajahu küpsetuspulbri, maitseainete, mandlijahu ja hakitud pähklitega läbi. 

Vahusta või suhkruga kohevaks, lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Tee baaanidest püree (kasuta kas kahvlit või saumikserit) ja lisa võivahule. Seejärel sega hulka kuivatatud puuviljad koos vedelikuga ning viimasena õrnalt jahusegu.

Tõsta tainas ettevalmistatud (st ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud, põhjas küpsetuspaberi riba) suurde piklikusse keeksivormi (või kahte väiksemasse), silu pind ja küpseta 160-kraadises ahjus u 1 h kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Täpne küpsemisaeg sõltub vormi suurusest. Kui on oht, et keeks hakkab küpsemise ajal liigselt pruunistuma, siis kata see fooliumiga. 

Lase keeksil vormis u 15 minutit taheneda, eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Hoia keeksi õhukindlalt sulatud anumas või toidukilesse mässituna toatemperatuuril. Soovi korral sõelu peale tuhksuhkrut.

Kommentaare ei ole: