neljapäev, 16. detsember 2021

Suus sulavad pähkli-šokolaadiküpsised konjakiga


Seekord küpsetasin väheke teistmoodi šokolaadi-pähkliküpsised ja sobitasin need Meukowi konjakitega. Meukow VSOP on nautimiseks koos küpsistega, VS aga sai lisatud tainasse, et maiuseid veelgi hõrgumaks teha. Meukowi konjakid on pisut puuviljasema ja pehmema joonega,  mis tulenevat sellest, et need on valmistanud viimased 15 aastat konjakimeister, kes on naine. Olles käinud korduvalt Champagne maakonnas, pean ütlema, et naisveinimeister on üliharv nähtus, kuid konjaki (millega ma paraku küll nii hästi kursis ei ole, kui vahuveiniga) puhul ei ole varem kuulnudki, et selle valmistaja oleks naine. See kuidagi on ajalooliselt olnud selline nö meestemaailm, kus õnneks samuti viimastel aasta(kümne)tel jää on murduma hakanud :) 

Konjak on muide viinamarjaveini (põhilised sordid on Ugni Blanc, Folle Blanche ja Colombard) destillaat, mida valmistatakse vastavuses rangete reeglitega vaid Cogncac'i maakonnas Prantsusmaal. Meukow VS, soomlaste üks lemmikkonjakeid (ehk juba viimased 20 aastat meie põhjanaabrite juures enim müüdud VS-klassi konjak), on äratuntav erinevate disainiauhindadega pärjatud "pantripudeli" järgi. Muidugi on seda jooki lisaks VS ja VSOP-le ka XO, Extra, Grande Champagne jm kõrgemas kvaliteediklassis, need kaks (VS ja VSOP) on aga taskukohasemad. 

Kusjuures konjakit nauditakse ka sellisest klaasist nagu fotol, mitte ainult nö tulbiklasist ega mõnest kitsamast klaasist, mis on samuti levinud. Madalamate konjakiklaaside kasutamise olevat tulnud kaasa kokteilide populaarsusega, kuna odavama klassi konjakeid tarbitakse ka kokteilikomponendina. 


Kui aga nüüd küpsistest rääkida, siis proovisin neid ka nii, et täidiseks panin toasooja karamellikreemi (karamelliseeritud magusa kondenspiima), kuid see on ikka natukene kõva ega vaju laiali. Seega pehme šokolaaditäidis on nende pähkliküpsiste jaoks ideaalne, samuti sobib see karamellikreemist paremini ka maitse poolest. Loomulikult võid tumeda šokolaadi asemel kasutada piima- või valget šokolaadi - küpsised on siis lihtsalt veidi magusamad. Mulle endale meeldib aga kõige rohkem just tumeda šokolaadiga tummine küpsis, seda enam, et Meukow konjakiga osutus see nii suurepäraseks komboks :)

Kui soovid nisujahuta küpsiseid, siis kasuta maisi- ja riisijahu ning lisa 1 tl küpsetuspulbrit, et gluteeni puudumist kompenseerida. 


Vaja läheb:
140 jahu
30 g maitsestamata (naturaalset) kakaopulbrit
130 g toasooja võid 
100 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
1 suur muna
2 sl täispiima
80-100 g sarapuupähkleid

Täidis:
100 g tumedat šokolaadi
40 g võid
4 sl täispiima 

Sega sõelutud jahu ja kakaopulber. Teises kausis vahusta või suhkrutega kohevaks. Lisa munakollane, piim ja konjak. Viimasena sega hulka jahusegu ja aseta tainas tunnikeseks külmkappi. 

Vahusta munavalge. Haki sarapuupähklid ja aseta need madalasse kaussi. 

Võta tainas külmast ja rulli see käte vahel väikesteks pallideks (saab 15-20 tk). Veereta iga palli munavalges ja seejärel hakitud pähklites, vajutades neid tainasse. Aseta pall võiga määritud küpsetuspaberile. Vajuta iga pall lapikuks nii, et keskele tekib lohk. 

Küpseta ahjus 180 kraadi juures 12-15 minutit (sõltuvalt nende surusest) kuni küpsised on tahenenud. Ära küpsiseid üle küpseta, sest need niikuinii lähevad jahtudes kõvemaks. 

Kohe, kui oled küpsised ahjust võtnud, pressi auke veel korra üle. 

Täidise jaoks tükelda šokolaad ja või ning sulata vesivannil. Sega ühtlaseks, lisa piim ja sega korralikult läbi. Tõsta seejärel teelusikaga iga küpsise õõnsusesse ja lase vähemalt tund aega taheneda. 


Postitus sündis koostöös Meukow'iga

      Kommentaare ei ole: