kolmapäev, 7. detsember 2022

Jõuluhõnguline šokolaadikook


See suus sulav šokolaadikook on üks neid küpsetisi, mille peale tõesti kulub aega vähem kui veerand tundi. Tainas on võimalik ülikiirelt (laua)mikseriga kokku segada ja sama kiirelt saab ka kreemi tehtud, nii et ma usun, et sellist aega, mil ise midagi tegema pead, on tõesti kokku u 15 minutit. Kokkuvõttes tuleb juurde ajakulu, mis kulub küpsemisele, jahtumisele ja tahenemisele, kuid sel ajal saab ise midagi muud teha - kasvõi raamatut lugeda :)

Kook on magus, kreem pigem veidi mõrkjas ja kokku saab üks väga hea pehme kook. Kui soovid, võid põhjasid kohviga immutada, kuid mina ei ole selleks vajadust näinud, sest see maius ei jää ka ilma niisutamata kuiv, vaid pigem parajalt tummine. Samas väike kohv veel niisutajana juures seda kooki kindlasti halvemaks ei tee, vaid pigem veelgi mahlasemaks, nii et selles osas vaata ise, kuidas sulle parem tundub :) Peaasi, et tulemus on selline, mida ise 100% naudid! :)

Kui Sa piparkoogimaitseainet ei armasta, võid selle ka välja jätta, sest niisama on see kook juba väga maitsev. See sai lisatud, et advendiajal küpsetisele jõuluhõngu juurde anda, kuid otseselt ei ole seda kindlasti vaja, vaid selle maitseaine kasutamine on puhtalt maitse asi. Samas võid tainale siiski mõnda maitset soovi korral veel juurde anda - näiteks lisa jahvatatud kaneeli, ingverit või peenestatud kardemoni, sobib ka peenelt riivitud apelsinikoor või Tonka uba.

Gluteenivabade jahude puhul kasuta sama koguse jahu kohta 2,5 tl küpsetuspulbrit. Kui sa ei taha alkoholi lisada, siis asenda see piimaga ja pane hoopis 5 sl piima tainasse. Valge suhkru asemel saad aga kasutada mõnda pruuni (nt hele v tume muscovado), et maitse oleks veelgi tummisem ja karamellisem.

Kreemi jaoks saad või ja piima asemel kasutada vahukoort, kuid kuna viimane on ju 2 dl-suuruses pakis, kuid vaja läheb vaid 1,5 dl, siis olen selle asendanud piima ja võiga. Esiteks on need kaks alati kodus olemas ega pea ekstra poodi vahukoore järele minema. Ja teiseks - muidu jääks 0,5 dl vahukoort üle:) Igasugused ülejäägid ja toidu ära viskamine mulle ei meeldi, aga samas ei viitsi ma ka hakata mõtlema, kuhu see 0,5 dl ära paigutada ... :)


Põhjad:
50 g naturaalset kakaopulbrit
100 g tükeldatud toasooja võid
3 suurt toasooja muna
2 sl konjakit, brändit vm kanget alkoholi või koorelikööri või piima
3 sl piima
170 g sõelutud jahu
1 tl küpsetuspulbrit
200 g suhkrut
2 sl vanillisuhkrut
1 tl piparkoogimaitseainet (soovi korral)

Sega suures kausis kakaopulber 0,9 dl keeva veega ühtlaseks pastaks. Lisa kõik ülejäänud ained ja vahusta ühtlaseks tainaks. Ole vahustades ettevaatlik ja ära üle sega, vaid lõpeta vahustamine kohe, kui taina ained on segunenud enam-vähem ühtlaseks.

Jaota tainas kahe 20 cm läbimõõduga ümmarguse lahtikäiva vormi vahel. Vormi põhjas peaks olema küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud. Küpseta 180-kraadises ahjus 25-30 minutit kuni biskviidid on läbi küpsenud, löövad äärte küljest lahti ja sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase u 10 minutit taheneda, eemalda seejärel biskviidid vormist ja jäta restile jahtuma. 

Kreem:
u 4 sl haput moosi (nt pohla-, punasesõstra-, kirsikeedist vmt)
150 g tumedat (vähemalt 70% kakaosisaldusega) šokolaadi
50 g võid
1 dl täispiima

Määri kummagi biskviidi peale õhuke kiht (u 2 sl) moosi. 

Tükelda või ja šokolaad ning aseta koos piimaga kaussi. Kauss aseta kastruli kohale, millest u kolmandik on veega täidetud, et vesi kausini ei ulatuks, ja lase kausi sisul sulada. Sega ühtlaseks ja lase kreemil veidi jahtuda, et see pakseneks ja seda oleks võimalik koogile määrida.

Laota pool kreemist esimesele biskviidile (biskviit võiks juba olla serveerimisalusele asetatud). Pane teine biskviit esimese peale ja laota ülejäänud šokolaadikreemist ühtlaselt sellele. Lase koogil enne lahtilõikamist vähemalt tunnikene taheneda. 

Kaunista enne serveerimist šokolaadilaastude, marjade jm meelepärasega. Minu arvates on praegusel ajal selle koogi jaoks parimaks kaunistuseks jõhvikad või pohlad ja viimase varred ning lehed.


Retsept valmis koostöös D-kokaramatuga

Kommentaare ei ole: