teisipäev, 13. detsember 2022

Suus sulav verivorsti-hapukapsa pidusai


Olen sel aastal juba omajagu erinevaid jõuluklassikuid - verivorsti, hapukapsast, ahjus küpsetatud sealiha, piparkooke, vürtsikaid küpsetisi jms - nautinud, ja nüüd, kui jõulupühad on juba peaaegu ukse ees, on isu hoopis põnevamate asjade järele. Näiteks verivorsti ja hapukapsast tahaksin hea meelega hoopis piruka  sees süüa, sellepärast tundub see pehme pärmitainaga mahlane küpsetis kohe eriti ahvatlev. Sel aastal ma seda pidusaia veel küpsetanud ei ole, kuid eelmisel aastal oli see mul korduvalt menüüs, sest selline suus sulav küpsetis on pühade perioodil suurepärane külalistele pakkumiseks, eriti veel ahjusoojana. 

Üks lihtne krõbeda pärmi-lehttainaga verivorstipirukas (seda saab teha ka pärjana) mul blogis juba on, aga see siin on pärmitaina ja hapukapsaga ning meeldib mulle endale tegelikult hoopis rohkem:) Armastan pärmitainast küpsetisi ja samuti meeldib mulle hapukapsas pirukate sees. Kui sulle samuti hapukapsaga soolased pirukad meeldivad, siis soovitan ka seda hapukapsaga quiche'i laadset küpsetist või krõbedaid lehttainaga pirukaid proovida :) Kuid hapukapsast ja kruupidest saab ka imehea supi

Blogis on olemas ka magus martsipani ja pohladega pidusai, mille taina retsept on sarnane. Soolaste rullide puhul ei ole aga võid vaja täidises kasutada, st piisab vaid taina sees olevast võist, kuna verivorst on piisavalt rasvane ning kapsas lisab samuti ohtralt mahlasust. Kui magusatele saiadele võib teha peale toorjuustukatte, siis soolastele soovitan soovi korral riivjuustu peale raputada, et need oleksid veelgi maitserikkamad ja rikkalikumad :) 

Tainale võid oregano asemel lisada ka näiteks sinepiseemneid või tšillihelbeid, samuti sobib hästi küüslaugupulber. 

Selle soolase pidusaia kõrvale soovitan pakkuda pohlamoosi või -salatit, suurepäraselt sobib ka vürtsikas tšilli-tomatimoos.

Tainas:
550 g nisujahu
11 g (1 pakk) kuivpärmi
1 sl suhkrut
1 tl soola
1 tl kuivatatud punet
2,5 dl piima 
1 suur toasoe muna
100 g toasooja võid

Sega sõelutud jahu pärmi, suhkru, soola ja punega läbi. Lisa u 40 kraadini kuumutatud piim, kergelt lahti klopitud muna ja tükeldatud või ning sega läbi. Sõtku käte abil või töötle nn lauamikseriga ühtlaseks elastseks tainaks, mis kausi äärtest nö lahti lööb.

Kata tainas köögirätiga ja lase tuulevaikses kohas kahekordseks kerkida (kulub u tund aega). 

Täidis:
3 sl Dijoni vm mahedamat sinepit (võib olla teraline)
500 g (6 jämedat) verivorsti
200-300 g praekapsast porgandiga
peotäis pohli või jõhvikaid 
1 muna 
50-100 g tugevamaitselist laagerdunud juustu, nt Parmesani vm selle analoogi (soovi korral)

Rulli tainas jahusel pinnal u 0,5 cm paksuseks ja 40x30 cm suuruseks ristkülikuks. Oluline oleks, et tainas oleks võimalikult ühtlase paksusega ja sirgete äärtega, et rullid oleksid ühesuurused. 

Määri kõigepealt tainale õhuke kiht sinepit. Seejärel puista peale soolest eemaldatud ja murendatud verivorstide sisu ning praekapsas. Viimasena puista tainale peotäis marju. Kui soovid, võid marjad täidisesse lsiamise asemel hoopis saiadele peale puistata pärast küpsetamist. 

Keera tainas rulliks ja lõika seejärel 2-3 cm jämedusteks tükkideks (saab 12-14 tk). Kõik rullid võiksid olla ühesuurused, et need ühtlaselt küpseksid. 

Aseta rullid horisontaalselt võiga määritud ja jahuga üle puistatud 20X30 cm suurusesse neljakandilisse vormi jättes nende vahele 1-2 cm kerkimisruumi. Kata köögirätiga ja lase veel 15-30 minutit kerkida. 

Klopi muna lahti kas 1 sl vee või piimaga ja määri sellega kerkinud kukleid nii pealt kui ka äärtest. Soovi korral puista peale riivitud juust. 

Küpseta pidusai 180-kraadises ahjus u 35 minutit, kuni see on ka seest läbi küpsenud, pealt aga kuldpruuniks muutunud. Eriti hea on pärmitainast pidusai ahjusoojalt ja samal päeval. Jahtunud küpsetist hoia õhukindlas anumas toatemperatuuril ja söö hiljemalt järgmisel päeval. 


Retsept ilmus aasta tagasi siin

Kommentaare ei ole: