teisipäev, 10. jaanuar 2023

Kõrvitsa-kaerahelbe pannkoogid



Selle aasta esimeses toiduloos Nädalalõpuleht LP-s kirjutasin trendidest, mis meid toiduvallas alanud aastal ees ootavad. Üks olulisemaid arenguid on kindlasti vegantoidu tähtsuse suurenemine, sest tegemist ei ole mõne mööduva moevoolu või dieediga, mida oleme aastate jooksul näinud sama kiirelt kaduvat nagu need on tekkinud (nt paleo, gluteenivaba toitumine, lchf ehk ketodieet, detoks-kuurid jne jne), vaid veganluse puhul on tegemist elustiiliga. Inimene on teinud põhimõttelise valiku mitte kahjustada loomi, vaid toituda taimselt. Veganluse tõus ja tähtuse kasv ei ole aga mingi kohalik nähtus, vaid see toimub terves maailmas (nt siin on üks huvitav artikkel veganrevolutsioonist Inglismaal), nii et toiduvaldkonnal tasub sellega kohaneda ja mida kiiremini, seda parem. Praeguseks juba ongi enam-vähem iga korraliku resto valikus mõni vegantoit ja poodideski valik järjest kasvab, kuid see on ilmselt alles algus.

Pean väga lugu inimestest, kes on seadnud loomade heaolu enda omast kõrgemale ja teinud elus suure muutuse, nii et püüan ka ise edaspidi rohkem taimsete toitude retsepte jagada. Ehk vähendab see mu karmavõlga :), et ma ise nii palju loomseid toiduaineid (va liha, mida söön harva) tarbin, ja teisest küljest muudab see loodetavasti minugi toidulauda veelgi taimsemaks. Taimne toit (puu-, köögi-, kaun- ja teraviljad ning marjad, pähklid ja seemned) on mul muidugi praegugi esikohal, kuid söön igapäevaselt ka piimatooteid, mereande, mune, mett jms, nii et arenguruumi on mul veel kõvasti. 

Need kohevad maitserikkad pannkoogid siin on aga pungil kasulikest ainetest, sest nii kõrvits kui ka kaerahelbed, samuti piim ja muna sisaldavad palju meile olulisi toitaineid. Veganid saavad kõrvitsapannkookide valmistamiseks kasutada mõnda taimset piima ja muna asendada 1 sl jahvatatud linaseemnetega, mis on enne 3 sl vees paisunud. 

Pannkookide retseptid on blogis üldiselt igati hinnas, sest peaaegu alati on need nädala loetumate retseptide hulgas. Kõige rohkem ilmselt on vaadatud mu kohupiimapannkookide retsepti, aga ka banaani- ja keefiripannkoogid on populaarsed. Kui sa ei ole veel neid proovinud, siis soovitan seda teha - äkki leiad uue lemmiku :)

Kui seltskonnas on kõrvitsapõlgureid, siis ära pigem maini, et tainas on seda vilja sees - neid peetakse tavaliselt banaanipannkookideks, sest kõrvits on ju niivõrd neutraalse maitsega 😉 

Kõrvitsapüree teen mina juba sügisel valmis ja panen sügavkülma, aga seda saad teha ka hetkel. Selleks puhasta kõrvits, lõika tükkideks ja küpseta 180-kraadises ahjus u 30 minutit, kuni viljaliha on pehme. Seejärel tee saumikseriga (või kannmikeri või köögikombainiga) püree. Ülejäänud püree saad kas asetada sügavkülma, et alati oleks hea võtta, kui seda on vaja, või teha lähipäevil mõne suurepärase kõrvitsatoidu :)

Vaja läheb:
100 g kaerahelbeid
250 g kõrvitsapüreed
100 g täispiima
1 muna
1 tl jahvatatud kaneeli või 0,5 tl peenestatud kardemoni
näpuotsatäis muskaatpähklit
1 tl küpsetuspulbrit
3 sl suhkrut
praadimiseks õli või selitatud võid

Aseta kõik koostisained kannmikserisse ja töötle ühtlaseks tainaks (kulkub max 1 min). Hea oleks, kui tainas saaks vähemalt 15 minutit taheneda enne küpsetamist.  

Kuumuta rasvaine pannill keskmisel kuumusel ja pare selles pannkooke kummaltki poolt mõni minut kuni need on läbiküpsenud ja kuldpruunid. 



Retsept ilmus mõni kuu tagasi siin

Kommentaare ei ole: