neljapäev, 5. jaanuar 2023

Datlimagus banaani-pähklikook

Uuel aastal alustavad kõik tavaliselt veidi kergemate ja tervisesõbralikemate toitudega, seega aaasta esimeseks koogiks sobib selline kasulikest asjadest koosnev küpsetis minu arvates igati hästi. Magusatajaks on siin lisaks banaanidele ka toitainerikkad datlid, mis nii mõnegi arvates on üks uuel aastal  poppidest toorainetest. Näiteks siin, siin ja siin on see magus puuvili ühe 2023. aasta toidutrendina välja toodud. 

Kirjutasin homsesse Nädalalõpuleht LP-sse väikese ülevaate uue aasta trendidest toidu valdkonnas ja huvitav oli lugeda niivõrd paljusid erinevaid nägemusi. Lisaks datlitele mainitakse mitmel pool ära ka seeni, taimseid makarone (nt suvikõrvitsast) ja palju muud, kuid ma ise keskendusin vaid olulisematele arengutele, nagu taimse toidu ja mitte-akohoolsete jookide võidukäik. 

Igal juhul on see suus sulav ja tervislikest komponentidest pakatav kook siin kindlasti ka äärmiselt trendikas 😄, seega tasub plaani võtta😉 Seda maitsekat küpsetist on mugav ka tööle vahepalaks või matkale kiireks energiaampsuks kaasa pakkida. Ideaalne nii aromaatse kohvi või kuuma tee kui ka külma piimaga. 

Kui kasutada kookosõli, siis peaks see kook ka veganitele sobima.

Vaja läheb: 
200 g datleid
2 keskmist küpset banaani (kaal kooritult kokku u 200 g)
30 g naturaalset kakaopulbrit
0,5 dl kookosõli või 50 g sulatatud võid
270 g India pähkleid
1 sl külma kohvi või 1 tl konjakit (soovi korral)
peotäis kookoslaaste või -helbeid 
peotäis sarapuupähkleid või mandleid

Eemalda datlitel kivid juhul, kui need on veel sees. Koori banaanid ja lõika tükkideks. Aseta datlid, banaan, kakaopulber, kookosõli või sulatatud või, India pähklid ja soovi korral ka kohv või konjak köögikombaini ning töötle ühtlaseks. 

Laota segu ühtlase kihina 20X20 cm neljakandilisse küpsetuspaberiga vooderdatud vormi. Puista peale kookoslaastud või -helbed ja hakitud sarapuupähklid või mandlid ning suru neid õrnalt veidi koogi sisse. Küpseta ahjus 160 kraadi juures u 40 minutit kuni kook on tahenenud. 

Lase enne lahti lõikamist jahtuda. Õhukindlalt suletud anumas külmkapis säilib see maius kuni nädal aega. 

Kommentaare ei ole: