Pean ütlema ausalt, et kuigi need hakitud kuivatatud puuviljadest täidisega koogikesed (mince pies) on mulle juba ammu tuttavad Briti köögist, siis ei tulnud mul mitte kunagi pähe neid proovida, sest need ei tundunud üldse ahvatlevad. Ma siiralt arvasin, et need ei meeldi mulle :D Kui aga seda maiust esmakordselt küpsetasin, sain aru, et need on tõeliselt head - aromaatse ja maitserikka pehme sisu ning krõbeda tainakihiga koogikesed sulasid suus! Ilmselt inimene, kes pole kuivatatud puuviljade fänn, suhtuks neisse teisiti, kuid mulle need meeldivad kohe väga:)
Inglastel on üldse mitmeid maitsvaid traditsioonilisi jõulutoite. Lisaks meilgi juba aastaid populaarsele mitu kuud varem valmis tehtud ja alkoholiga immutatud puuviljakeeksile, leiab pühade ajal laualt selliseid huvitavaid roogasid nagu põrsakesed tekkide sees ehk peekonisse mässitud sealihavorstikesed (Bigs in Blankets), klassikaline Briti aurutatud jõulupuding, mis serveerimisel kange alkoholiga üle valatakse ja süüdatakse. Loomulikult ka rostbiif või täidsetud kalkun või hani, jõhvikakaste, Yorkshire pudingud, punane kapsas ja röstitud pastinaagid või kartulid või hoopis puder neist köögiviljadest.
Lisaks klassikalisele rikkalikule kuivatatud puuviljadest pakatavale keeksile on ka puding Eestis paljude jõululaudale jõudnud. Kuigi ka selles on ohtralt kuivatatud puuvilju ja vürtse nagu kaneel, ingver, muskaatpähkel ja nelk, on see küpsetamise asemel aurutatud. Serveerimisel valatakse puding brändikastme või -võiga üle ja süüdatakse põlema. Vanasati oli pudingus ka hõbemünt, mis tõi õnne sellele, kelle taldrikule see sattus. Ka pudingu võib sarnaselt keeksile juba suisa aastakese ette valmis teha, et see saaks mõnusalt laagerduda ja maitseid koguda, ning "ainult" kuus nädalat tagasi küpsetatud keeksi või valmistatud pudingut peetakse veel liiga värskeks. Kuigi maitserikas ja hõrk, on pudingu valmistamine veidi keerulisem, sest vaja on nii kaussi kui ka resti, et seda veega pooleldi täidetud potis aurutada. Ajalooliselt oli pudingus 13 koostisosa, mis sümboliseerivad Jeesust ja tema jüngreid.
Vimane pühapäev enne esimest adventi on brittidel "Stir Up Sunday", mis on viimane hetk neile, kel veel jõulukeeks või -puding tegemata. Ajalooliselt on see aga olnud lihtsalt religioosne meeldetuletus kirikuskäijatele, et neid jõulupühadeks ette valmistada.
Hakketäidisega pirukad
Mince(meat) pies ehk inglise magusa puuviljatäidisega koogikesed on kergelt vürtsika ja aromaatse sisuga pirukad, mis brittide traditsioonilisele jõululaule kuuluvad ja mida süüakse enamasti just pühade ajal. Huvitav on nende puuviljaste küpsetiste puhul see, et neid serveeritakse Inglismaal koos juustuga, milleks enamasti on Cheddar, või juustuvaliku juurde. Meie jaoks on need pigem aga magustoit, mis sobib ühtviisi hästi nii pidusöögi järgselt dessertveiniga nautimiseks kui ka hommikuse kohvi või hoopis soojendava tee kõrvale.
Mincemeat on rikkalik pirukatäidis kuivatatud puuviljadest ja marjadest, soojendavatest vürtsidest, suhkrust, alkoholist ja pähklitest, milles traditsiooniliselt leidus ka rasva, pekki või liha. Nimi pärineb 15. sajandi Inglismaalt, mil selle roa idee oligi säilitada hakitud liha suhkru ja alkoholiga, vahel lisati ka äädikat. Seda "hakkliha" saab kasutatakse lisaks "hakklihapirukatele" mitmete erinevate toitude valmistamisel. Hetkel on levinud peamiselt pisikesed pirukad, kuid algselt oli tegemist ühe suure küpsetisega, mida samuti valmistati jõulude ajal.
Kui hakkad neid küpsetama, siis arvesta paari asjaga. Esiteks ei tohiks tainast rullida liiga õhukeseks, sest täidis on raske, kuid ka mitte üle 0,5 cm paksuks, sest muidu jäävad need maiused liiga kuivad. Täidist ei tasu pirukatesse kuhjaga laduda, vaid pigem võib tuleb jätta veidi ruumi, sest küpsemise ajal see kergelt mullitab ja läheb muidu üle piruka ääre. Taina valmistamisel võid poole või kogusest asendada searasvaga, et saada algupärasemat ja krõbedamat tulemust. Kuivatatud puuviljad (nt aprikoosid, datlid, viigimarjad, ploomid) haki väiksemaks; rosinad, jõhvikad, goji-marjad jmt võivad terveks jääda. Kui kasutad küpsetamisel tsitruse koort, siis vali poes mahedad viljad.
Kui kõik tainajäägid kokku kogud, uuesti lahti rullid ja ära kasutad, siis jääb tainast 24 vormi puhul pigem üle. Täidis aga kulub kõik ilusti ära.
Tainas:
450 g jahu
0,5 tl soola
1 sl suhkrut
280 g külma võid
poole apelsini peenelt riivitud koor ja 4 sl apelsinimahla
Aseta sõelutud jahu, sool ja suhkur köögikombaini. Lõika või kuubikuteks, lisa köögikombaini ja töötle saiapuru laadseks seguks. Lisa apelsini koor ja töötle veel mõni sekund. Köögikombaini asemel võid taina valmistada ka näppudega pudistades või noaga hakkides.
Lisa apelsini mahl ja 1-2 sl jääkülma vett ning töötle tainas palliks kas köögikombainis või kätega mätsides. Tõsta tainas jahusele pinnale ja töötle kätega ühtlaseks. Keera kolmandik tainast kilesse ja aseta külmkappi. Ülejäänud tainas rulli jahusel pinnal u 0,5 cm paksuseks.
Määri muffinivormid võiga ja puista üle jahuga. Tee u 8 cm läbimõõdga ümmarguse (piparkoogi)vormiga 24 ratast ja aseta need muffinivormidesse. Lõika noaga ääred ühtlaseks. Ülejäänud tainast, mis oli külmkapis, tee tähekujuliste vormidega 24 tähekest.
Täidis:
2 apelsini peenelt riivitud koor ja mahl
250 g riivitud õuna (see on puhastatud ja koritud õunte kaal)
70 g võid
1 dl brändit, konjakit, rummi või calvados'd
500 g kuivatatud puuvilju või marju
1 tl jahvatatud kaneeli
1,5 tl piparkoogimaitseainet
0,25 tl riivitud muskaatpähklit
140 g pruuni pehmet suhkrut
100 g sarapuupähkleid või mandleid
Aseta tsitruse koor ja mahl koos õunaga potti ja sega läbi. Lisa tükeldatud või, alkohol, hakitud kuivatatud puuviljad ja vürtsid. Küpseta madalal kuumusel tihedalt segades u 45 minutit, kuni õun on lagunenud, kuivatatud puuviljad on paisunud ja vedelik kadunud. Kui vedelikku jääb juba küpsemise ajal liiga väheks, siis võid veidi apelsini- või õunamahla lisada, et segu põhja ei kõrbeks.
Lase segul täielikult jahtuda, seejärel sega hulka suhkur ja peeneks hakitud pähklid või mandlid.
Jaota täidis vormide vahel ära. Täidis ei peaks olema vormi sees päris ääreni, vaid u 0,5 cm ülevalt peaks olema vaba, siis ei lähe see küpsemise ajal üle ääre. Aseta igasse vormi täidise peale tainast täheke. Hoia muffinivorme enne küpsetamist u 20 minutit külmkapis vm jahedas kohas.
Peale:
1 muna
tuhksuhkrut
Määri pirukad pealt lahti klopitud ja 1 sl veega läbi segatud munaga. Küpseta neid 190-kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni pirukad on pealt ja äärtest kuldpruunid.
Lase pirukatel pärast ahjust võtmist u 10 minutit taheneda, seejärel eemalda vormist ja aseta restile jahtuma. Serveeri kohe soojalt või jahtunult, sõelu peale tuhksuhkrut.


Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar