teisipäev, 25. jaanuar 2011

Pissaladiere- tundmatu külaline Vahemere äärest


Kui mul palutakse midagi prantsusepärast teha, siis olen enam-jaolt küpsetanud pissaladiere'i nimelist Vahemere äärest pärit sibulapirukat. Kui küsitakse, mis küpsetise nimi on ja seda kuuldakse, tehakse alati suured silmad... keegi pole varem sellest kuulnud ega seda näinud! Ja mina mõtlesin, et kõik on ju ise Vahemere ääres käinud ja mäletavad kindlasti ka Roman Zaštšerinskit seda pirukat Terevisioonis küpsetamas...:) Kuna pissaladiere on siinkandis täitsa tundmatu, siis tutvustan natukene seda ülilihtsat, aga väga maitsvat prantslaste versiooni pizzast:) Wikipedias kirjutatakse sellest nii. Koolis küpsetasime seda ka, aga Le Cordon Bleu retsept on veidi teistsugune kui Wikipedias kirjeldatu, sest sibula peale panime ka kooritud tomatifileesid.

Kõigepealt on vaja teha pärmitaigen 10st grammist pärmist, 200st g jahust, lisaks veel 5 g suhkrut, 5 g soola, 1 muna, 2 spl oliiviõli. Kuigi pärmitaigna tegemine on suhteliselt lihtne, ei ole mul ikka veel päriselt õnnestunud pärmitaignaga päris sõbraks saada - eks see ilmselt vajab ikka natukene pikemat suhtlemist, et üksteisega ära harjuda;-) Pärmitaigna asemel võib loomulikult kasutada valmistehtud pärmi- v lehe- v pärmi-lehetaigent.

Sibulad on vaja lõigata õhukesteks viiludeks (sibul pooleks ja siis peenelt viilutada) ja oliiviõlis ära pruunistada. Sibul tahab üsna kaua suhteliselt madalal kuumusel nö hautamist, et sealt vedelik väljuks ja sibul ise pruuniks muutuks. Kindlasti mitte sibulat kõrgel kuumusel ära pruunistada! Kokku on sibulat vaja 500 g. Sool lisa siis, kui sibulad on juba pruunistunud ehk praadimise lõpus. NB! Kui praadida asju, millest eraldub palju vett, nt sibulaid, seeni v spinatit, siis tuleks sool lisada alati praadimise lõpus, sest muidu on oht ülesoolata (koolitarkus).
Tomatid tuleks panna u 40 sekundiks keeva vette, seejärel tõsta vahukulbiga jäävette, et koor ilusti lahti tuleks. Seejärel ära koorida ja sisu eemaldada. Piisab kahest tomatist.
Rulli taigen u 2-3 mm paksuseks ümmarguseks kettaks. Laota sibul taignale, aga jäta ääred u 2 cm ulatuses katmata ning määri külma veega, siis murra kokku ja vajuta kinni.

Anšoovised tuleks enne pirukale panekut panna u pooleks tunniks klaasi piima sisse likku, et need oleks vähem soolased.
Pirukale võib panna ka kappareid, kuivatatud punet ja värsket tüümianit, kindlasti aga oliive ja õhukesi küüslauguviile. Enne ahju panekut tuleks pirukas oliiviõliga üle piserdada ja kindlasti pintseldada oliiviõliga tomativiilud, et need ühtlaselt küpseksid.

Küpsetada ahjus 170 kraadi juures kuni ääred on kuldpruunid. Ahjust välja võttes võiks veel ääred oliiviõliga üle pintseldada. Naudi koos sõprade ja hea külma roosa v valge veiniga:) Head isu!!!

Kommentaare ei ole: