neljapäev, 20. jaanuar 2011

Vaarika-kohupiima purukook rukkijahuga

See on lihtsalt uskumatu, kuidas mul kohe ei õnnestu soolastest toitudest blogida!!! Täna nt pidi siin olema postitus ahjus küpsetatud lambakintsust (Tuuli õpetuse järgi tehtud) koos kartulipudruga a la Le Cordon Bleu ja hapukapsaga. Viimane asi neist küll olude sunnil, sest tegelikult planeerisin sibulaid glasuurida (glasuuritud sibulad on imehead ja samas ei saa ju oma oskustel lasta rooste minna), aga paraku ei õnnestunud pärlsibulaid poest leida. Tänasest õhtusöögist jäi meeldiv mälestus lahedast seltskonnast, heast maitsest, küünlavalgusest:) Järele jäi ka pesumasinatäis musti nõusid ja lambrasvane (just eelmisel nädalal põhjalikult puhtaks küüritud) ahi. Aga mida ei ole - loomulikult - on toidupildid! Sama saatus oli kahjuks ka  esmaspäevasel röstitud veise sisefileel ahjuaedviljadega...:( Ja siis ma mõtlen, et valmistan seda sööki kohe jälle uuesti ja siis teen kindlasti pilte, aga siis on juba jälle uus asi, mida on vaja kohe järele proovida.... Aga ma usun, et varsti ikkagi jõuavad siia lisaks veisefileele ja lambakintsule ka mu ammu-lubatud kanarullid, kõrvitsasupp, quiche'id ja fondüüd:)
Õnneks sain täna päeval tehtud uued väheke paremad pildid koogist, mida magustoiduks pakkusin:) Kookidega (ma jälle kordan ennast, ma tean) on ikka hea - kõik ajastamise mured on olemata!!!:) Niiet siis - üllatus-üllatus - jälle hoopis üks koogiretsept!:) Piltide eest seekord suur aitäh Ulvile!

Kirsside ja rukkijahuga purukook osutus ootamatult populaarseks ja sai ülikiiresti otsa, seega tuli kohe järgmine sarnane teha:) Sedakorda aga lisasin koogile kakaod ning vaniljega kohupiimapasta asemel oli hoopis sama asja kakaoga variant ning kirsside asemel kasutasin vaarikaid. Natukene muutsin koguseid ka ja välja jätsin vaniljesuhkru. Kook tuli, nagu eelminegi, igati mahlane ja hea, mõnusa hapu nüansiga ning oli isegi maitsvam kui analoogne purukook maisi- v nisujahuga. Soovitan kindlasti proovida!:)
Purutaigen
4 dl rukkijahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soodat
3 spl naturaalset kakaopulbrit
1 dl rafineerimata roosuhkrut
noaotsatäis soola
150 g võid

Täidis
4 muna
400 g hapukoort
400 g kakaoga kohupiimapastat
1,5 dl rafineerimata roosuhkrut
1 spl naturaalset kakaopulbrit
400 g vaarikaid


Kui kasutad külmutatud vaarikaid, siis eelnevalt sulata need ja nõruta sõelal. Kui aga ei ole jõudnud vaarikaid korralikult sulatada, siis sega need enne koogile panekut 1 kuhjaga spl tärklisega.
Sega taigna jaoks kuivained kokku ja suru segu läbi sõela. Lisa hakitud või ja näpi ühtlaseks purutaoliseks taignaks. Täidiseks sega  kokku munad, suhkur, hapukoor ja kohupiimapasta. Lisa läbi sõela kakao.
Võta neljakandiline vorm (23x34 cm), määri võiga ja puista üle rukkijahuga v aseta sinna küpsetuspaber ning pane põhja pool purutaignast. Kalla taignale täidis, kata vaarikatega ja pudista peale ülejäänud puru. Küpseta 190 kraadises ahjus u 50 minutit. Enne ruutudeks lõikamist lase koogil jahtuda ja kui saad, siis ära tervet kooki korraga ära söö;-)

Kommentaare ei ole: