kolmapäev, 5. oktoober 2011

Õuna-apelsini juustukook


Retsept on pärit siit, aga praegusel õunahooajal on üsna loogiline asendada rabarber koogi sisse ideaalselt sobivate antonovkatega. Ja kaneeli lisamisest ei saa ma ka õunakoogi puhul üle ega ümber, aga muid muudatusi ma seekord eriti ei teinudki. Mõned pisiasjad, kuid need on retseptis eraldi kirjas. Kuna mul toorjuustu oli kodus vaid 600 g, siis täidist tegin kolmandiku võrra vähem, kuid seda muudatust ma retseptis ei kajasta, vaid panen ikka õiged kogused ka täidise osas. Lihtsalt mainin, et kui kooki õigete kogustega teete, siis täidist on kolmandiku võrra rohkem, kui pildil näha ;)

Kui tavalise juustukoogi puhul on koogi valmistamine koostisainete kokkusegamine, siis sellega siin on mässamist natukene rohkem, aga tulemus on kohe kindlasti seda väärt. Eriti mõnus on juustukoogis magusa ja hapu maitse tasakaal, millele apelsinimaitseline kaste annab veel viimase lihvi:)

Põhi
75 g võid
200 g Digestive'i küpsist
2 spl demerara suhkrut (mina kasutasin fariinsuhkrut)

Täidis:
900 g toatemperatuuril toorjuustu
250 g (tuhk)suhkrut
3 spl nisu- v maisijahu 
näpuotsatäis soola
1 väikese apelsini riivitud koor ja 1 spl apelsinimahla
3 suurt muna ja 1 suur munakollane
200 g hapukoort

Kate:
800 g õunu (kaal puhastamata õunte kohta)
1 suur apelsin
250 g (tuhk)suhkrut (mina kasutasin hoopis siin demerara rafineerimata roosuhkrut)
200 g hapukoort
kaneeli soovi korral
1 spl tuhksuhkrut
2 spl sidrunimahla

Katte eelküpsetamiseks soojenda ahi 110 kraadini. Lõika õunad viiludeks, riivi u pool apelsini koorest ja pressi apelsinist mahl välja. Aseta õunaviilud pannile, puista peale suhkrut, riivitud apelsinikoort ja aplesinimahla, kata tihedalt fooliumiga ja küpseta u 1 h. Kui teed kooki rabarberiga, on küpsetusaeg u 1,5 h.

Võta õunaviilid ahjust ja pane nõrguma. Küpsetusvedelik aga pane väikesele pannile ja jäta ootele. 

Tõsta ahju temperatuur 180 kraadini, vooderda 23-24 cm läbimõõduga koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Põhja jaoks sega sulatatud või suhkru ja purustatud küpsistega ühtlaseks ning suru segu koogivormi põhja. Küpseta ahju keskosas 10 minutit ja jäta siis jahtuma. Keera ahju temperatuur 240 kraadi peale. 

Täidise jaoks mikserda toorjuustu 2 minutit kuni see muutub ühtlaseks ja kreemiseks. Mikserda sisse 250 g suhkrut, jahu, sool, apelsinikoor ja - mahl, seejärel ükshaaval toasoojad munad ja munakollane ning sega sisse 200 g hapukoort.

Määri koogivormi ääred võiga, pane sisse toorjuustusegu, küpseta 10 minutit, alanda ahju temperatuur 110 kraadini ja küpseta veel 30-35 minutit kuni kook on tahenenud, kuid keskelt ikka veidi võdisev. Keera ahju temperatuur nulli, ava kergelt ahju uks ja jäta juustukook ahju jahtuma.

Kui juustukook on jahtunud, soojenda ahi 150 kraadini. Katte jaoks sega hapukoor 1 spl tuhksuhkru ja sidrunimahlaga. Laota enamik õunaviiludest koogi peale, vala hapukooresegu õuntele ja küpseta veel 20 minutit. Jäta kook jahtuma vähemalt 8 tunniks kuni üleöö.

Lisa vormist tulnud vedelik õunte küpsetusvedelikule, pane potti ja keeda kiirelt u 5-6 minutit kuni segu on vähenenud ja siirupine. Lase jahtuda ning nirista kaste koogile v serveeri väikeses kannus juustukoogi juurde koos ülejäänud õunaviiludega.

2 kommentaari:

Ülle ütles ...

Tegin kevadel seda kooki rabarberiga ja pealt hapukoore asemel beseega. Kui rabarber ja apelsin annavad sellise värske ja kevadiselt reipa tulemuse, siis nüüd õuntega maitseb see kindlapeale sügisele iseloomulikult külluslikult. Hea kook!

Silja Luide ütles ...

Besee teeb kooki ilmselt veelgi põnevamaks :) Aga kook on väga maitsev, õun ja kaneel annavad tõesti reipust juurde, lisaks veel mõnus kreemine täidis ja karamelline põhi (fariinsuhkrust siis), niiet plaanin juba lähiajal korrata:)