esmaspäev, 22. oktoober 2018

Mahlane mandli-õunakook


Kuigi mul endal on hetkel juba teist tundi ahjus küpsemas üks toekas seapraad ning värske kraam juba pestud (vaja vaid salat kokku segada ja kaste teha), siis tegelikult tahaksin täna jagada hoopis ühe ülimalt lihtsa, aga väga mõnusa, pehme ja mahlase mandlijahuga õunakoogi retsepti. Sel hooajal sai ohtralt erinevaid õunakooke küpsetatud (nt imehea frangipane-täidisega kook ja beseekattega juustu-martsipani-pohlakook), kuid see on neist kõigist kõige lihtsam. Munad tuleb küll eraldi vahustada, kuid ülejäänud ained on vaja lihtsalt kokku segada ja õunad tükeldada. Ma arvan, et kokku läheb taina jaoks aega 10-15 minutit ja ülejäänud aeg kulub ahjus küpsemisele. Niiet tegelikult sobiks see kook igati hästi argiõhtukski ;-) Ja igaks juhuks mainin veel ära, et füüsalid on kodumaised ja mahedalt kasvatatud!

Jaapani imelistest toidukogemustest alustasin rääkimist sel laupäeval LP-s, mille toiduossa panin kirja tempura tegemise saladusi ja jagasin ka ühte gluteenivaba retsepti. Õige tempuratainas on muidugi nisujahuga, aga mina kohandasin retsepti, et ikka kõik süüa saaksid. Kahju oleks ju, kui allergiate tõttu jääks mõnel seltskonnast see imehea suupiste nautimata. Juurde pakkusin peent meresoola nagu Jaapanis kombeks, aga seekord jätsin selle maitsestamata, kuigi maistesoolad tempura juures on sealmail levinud.

Paar nädalat tagasi oli mul aga lehes lugu pitsa ajaloost, mille juurde andis retsepti minu teada ainus pitsaköök Eestis, kus tehakse päris õiges puuküttega ahjus pitsat naturaalselt kääritatud tainast, mitte  laialt levinud pärmitainast. Ilmselt ei ole nö haputainas (ingl k sourdough) enam ühelegi toiduhuvilisele võõras mõiste, aga äärmiselt tore on seda tainast, mille valmimiseks kulub u 24 h, näha ka pitsapõhjana. See on nii hea, et ma enam mujalt pole pitsat tahtnudki osta ... :) Küpsemine toimub muideks 470-480 kraadi juures ja õigete pitsaahjude temperatuur küündibki 500 kraadini. Seetõttu on ideaalset pitsat ka keeruline tavaköögis kodus valmistada, kuigi Kaja Pizza köögi looja Andrei Lesment andis artikli juurde kodustesse tingimustesse sobiva retsepti, sest panni ja ahju kombinatsioonis on midagi ligilähedast võimalik saavutada. Muideks, Kaja Pizza Köök sai Hõbelusika konkursil ka kolme parima tänavatoidu pakkuja hulka, võitja kuulutatakse välja 9. novembril.


Aga rääkidest koogist, siis panen kirja (nagu ikka) mõned soovitused, et küpsetamist hõlbustada :)

Mina lisan koogile pehmeid kollaseid koduaia antoonovkaid, kuid loomulikult võid asendada need mõnede muude (magusate) õuntega. Siiski - kui kasutad magusaid õunu, siis vähenda suhkru kogus 70 grammini.

Soovitan kasutada võimalikult neutraalse maitsega õli (nt rapsi- või viinamarjaseemne õli), kuid kookosõli fännid võivad ka hoopis seda tainasse panna. Mina olen teinud nii viinamarjaseemne- kui ka kookosõliga ja mulle meeldib esimene variant rohkem, samas mõni inimene ütles jällegi teise kohta, et see on nii mõnusa lisanüansiga ... :) 

Mandlijahu on võimalik poest osta, kuid kodus ise tehes saaab parima tulemuse mandlilaaste köögikombainis purustades. Kui kasutada tavalisi terveid koorimata mandleid, siis ei ole tulemus nii ühtlane ja peen, va juhul, kui kohviveskit jahvatamiseks kasutada. Selles koogis ei soovita kasutada vähendatud rasvasisaldusega või õlivabu mandlijahusid, vaid täiesti tavalist mandlijahu, sest muidu võib kook liialt kuiv jääda.


Vaja läheb:
5 suurt muna
100 g peensuhkrut
100 g neutraalse maitsega õli
150 g mandlijahu
300-400 g tükeldatud hapusid õunu
1 sl kaneelisuhkrut või jahvatatud kaneeliga segatud (pruuni) suhkrut
2 peotäit mandlilaaste
tuhksuhkrut (soovi korral peale raputamiseks)

Vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks, lisa õli ja mandlijahu ning sega ühtlaseks. Tükelda õunad u 1 cm tükkideks ja sega taina hulka. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega õrnalt ülejäänud tainaga.

Tõsta tainas 22-24 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi, mille põhi on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga, ääred aga määritud või või õliga. Puista ühtlaselt peale kaneelisuhkur ja mandlilaastud. Küpseta ahjus 170 kraadi juures 45-50 minutit kuni kook on pealt kuldpruun ja sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. 

Lase koogil vormis u 10 minutit taheneda, seejärel eemalda vormist ja lase jahtuda. See kook on eriti hea koos vanillikastme või -kreemiga; kui see on aga veel soe, siis on parimaks kaaslaseks vanillijäätis.


Retsept ilmus D-kokaraamatus

Kommentaare ei ole: