pühapäev, 5. jaanuar 2014

Vürtsikas pak choi


Pidin paar kuud tagasi Rimis käies peaaegu pikali kukkuma - kas tõesti?! - pak choi?! Ja oligi ...:) Kuigi alati ei ole seda siiski müügil, siis olen nüüdseks seda juba lugematu arvu kordi ostnud, sest tegemist on ühe ütlemata hea asjaga - küpseb kiiresti, säilitab ilusa rohelise värvi ja sobib igasugustesse aasiapärastesse roogadesse lisamiseks! Teen tihti vürtsikat pak choi'd, mis on hea niisama kergeks eineks, aga igati mõnus on see ka igasuguste lihade, kana ja kala juurde, nt meega glasuuritud pardiga söömiseks ideaalne. Küpsemisaeg on nii lühikene, et kui näiteks lõhefilee ahju lükata, siis on selleks ajaks, kui kala ahjust tuleb, mõnus soe lisand juba olemas. Keda täpsemalt huvitab, mis see aedvili endast kujutab, siis nt siit saab lugeda. 

Parim on Hiina lehtkapsa ehk pak choi lehti kiirelt ehk 2-3 minutit kõrgel kuumusel praadida või aurutada. Kui kasutad tervet pak choi'd, siis on aurutamisaeg u 8 minutit. Ühtlasemaks küpsetamiseks tasub lehed varte küljest eraldada, sest need küpsevad erineva kiirusega. Lehed võiks lisada toidule alles küpsemisaja lõpus. Samas võib ka lehed ja varreosa korraga lisada, aga sel juhul viiluta varred hästi peeneks, lehed aga lisa suurte tükkidena. Eriti väiksed pak choi'd võib jätta terveks või lihstalt pooleks või neljaks lõigata.

Need neli pildil olevat suhteliselt väikest Hiina lehtkapsast kaaluvad kokku 500 g ehk täpselt paras kogus ühe korraga ära küpsetada.


Ingveri asemel kasutan vahel ka tšillipipart - mul on kuivatatud kaunad, aga kui kasutad värsket, siis u pool kauna peaks paras kogus olema. 

2 suurt v 4 väiksemat pak choi'd (kokku u 400-500 g)
1 suur küüslauguküüs
jupike ingverit
3-4 sl austrikastet

Haki küüslauk ja ingver peenelt ning prae kuumal pannil (maapähkli)õlis läbi. Lisa austrikaste ja peenelt viilutatud pak choi' varred. Sega läbi. Aseta pannile kaas ja lase u 3-4 minutit küpseda, kuni need on pehmed. Kui meeldivad krõmpsumad varred, siis ära kaant peale pane, vaid küpseta üsna tihedalt segades u 6-7 minutit. Võta kaas, lisa (tükeldatud) lehed, sega läbi ja küpseta veel paar minutit. Söö soojalt :)


Kommentaare ei ole: