pühapäev, 8. november 2015

Soojendav õunajook ja pähklitega õunakrõbedik - mõlemad kaneelimaitselised :)


Ma loodan, et erinevalt minust, kes ma lennujaamas seda postitust kirjutan, saate Teie kõik täna oma isade, vanaisade ja kõigi muude oluliste inimestega kokku. Mina tervitan oma isa veelkord siitkaudu ning soovin talle ja teistele ilusat päeva! :)

Isadepäev on liikuv püha ja selle puhul oleks ilus oma kodule lipp heisata. Eriti tore oli aga täna näha sini-mustvalgete lippudega autosid Tallinnas ringi sõitmas. Meil tähistatakse isadepäeva novembri teisel pühapäeval, kuid USA-s, kust see komme pärineb, on see hoopiski juunis.  1909. aastal alguse saanud tähtpäeva eesmärgiks on tähtsustada isade rolli laste kasvatamisel ja tunnustada kõiki mehi, kes on elu jooksul aidanud ja olnud olulised: onud, vanaisad, vanemad vennad, kasu- ja ristiisad. Toreda traditsiooni algatas Sonora Dodd Washingtonist, et avaldada lugupidamist oma Ameerika kodusõja veteranist isale. Naise ema suri sünnitades kuuendat last ning farmerist isa William Smart kasvatas kõik nad ehk nii vastsündinu kui ka vanemad viis last üksinda üles. Berta ehk Eesti Rahvakalendri Tähtpäevade Andmebaasi kohaselt soovitatakse Ameerikas sel päeval viia isale kohvi ja saiakesi voodisse, võtta midagi perega ette, kutsuda paps välja sööma ja kinkida midagi armsat, näiteks omavalmistatud kaart või uus lips. Eriti hea on aga muidugi enda tehtud kook, nt mõni nendest ;-)



Igasugused crumble'id ja crisp'id (eestikeelne parim vaste on ilmselt "krõbedik") on ülimalt lihtsad ja maitsvad magusroad, mille tegemine võtab minimaalselt aega ning mis ahjusoojana koos vanillijäätise või -kastmega on tõeliselt maitsvad, võiks isegi öelda - vastupandamatud!:) Kuigi mu esimeses raamatus on üks jahvatatud mandlitega ja üks kaerahelvestega ning teises üks kookoshelvestega variant, siis blogis on see alles esimene ahjus küpsetatud purukattega magustoit ehk krõbedik. Seekord kasutasin taina valmistamisel hakitud Kreeka pähkleid, samuti lisasin pohlasid.

Õunakrõbediku retsept ilmus ETK ajakirjas Hetk, kus lisaks sellele maiusele on mandlitäidisega pirnipirukas ja lihtne karamellikreemiga pohla-õuna purukook. Seda ajakirja saab kõigist ETK poodidest minu teada tasuta :)

Kaneelise ja krõbeda kattega õunamaiuse juurde sobib suurepäraselt kaneelimeki ja -aroomiga NESTEA, mida võib nautida nii soojalt kui ka külmalt. Samuti on Nestea'ga koos pikkadeks pimedates ja sombusteks sügisõhtuteks väga mõnus mahe õunamoos, millest üks väike purgike on pildilgi.


Pruun suhkur annab karamellimeki, kaneel mõnusa vürtsikuse, pohlad aga särtsu nii värvi kui ka maitse osas. Pohlade asemel saab kasutada muid meelpäraseid marju, nt jõhvikaid, sõstraid, mustikaid või vaarikaid, samuti võib need üldse ära jätta. Osa Kreeka pähkleid on soovi korral võimalik asendada kas mandlite või sarapuupähklitega. Kui soovid gluteenivaba magustoitu, siis kasuta nisujahu asemel riisijahu. 

Tainas:
100 g Kreeka pähkleid
100 g nisujahu
1 tl jahvatatud kaneeli
näpuotsatäis soola
80 g külma võid
50 g demerara suhkrut

Täidis:
800 g- 1 kg hapukaid õunu
80 g demerara suhkrut
2 sl sidrunimahla
1 sl jahvatatud kaneeli
1 sl Cointreau'd või brändit (soovi korral)
peotäis või paar pohli vm meelepäraseid marju

Laota kreeka pähklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti neid ahjus 190 kraadi juures 4 minutit kuni need on kergelt pruunistunud. Lase jahtuda ja haki jämedalt.

Sega seõlutud jahu kaneeli ja soolaga, seejärel haki noaga jahu hulka tükeldatud või kuni tekib puru. Sega purutaina sisse suhkur ja hakitud pähklid. 

Lõika õunad u 1,5 cm tükkideks ja sega läbi suhkru, sidrunimahla, kaneeli ja soovi korral ka alkoholiga. Aseta õunad võiga määritud või küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi, puista peale marjad, kata purutainaga ja küpseta ahjus 190 kraadi juures 40-45 minutit kuni õunad on pehmed ning krõbediku pealispind on kuldpruun. Serveeri koos vanillijäätise, -kastme või vanilliga maitsestatud vahukoorekreemiga.

Kommentaare ei ole: