neljapäev, 30. juuni 2016

Pähklise besee ja kohupiimakreemiga maasikakook

Ma usun, et kõik siinsed lugejad on juba Islandi jalka-koondise fännid, aga kes veel ei ole, siis siin on  7 põhjust, miks nende toetajaks hakata :D Kui aga tõsiselt rääkida, siis loomulikult on ennekuulmatu edu taga ikkagi teadlikkus ja kõva töö, mitte õnnelik juhus, ning sellest kirjutas väga hästi Erki Nool juba rohkem kui aasta tagasi Islandit meile eeskujuks tuues. Muidugi on vaja andekaid inimesi, aga ega andekus teki diivanil istudes, nagu Erki ise ütleb. Ehk pmst (nagu eilses EE-s kirjas): "Tuleb jäine inimtühi kivikamakas nimega Island ja tõestab meile, et talent ei puutugi üldse asjasse. Asju tuleb lihtsalt õigesti teha. " Niiet meil on, mida õppida! Eriti kui me tahame edasi olla kõige ägedam väikeriik ;-)


Pean ausalt ütlema, et röstitud pähklitega krõbe besee maasikate ja vanillise kohupiimakreemiga on üks ülimalt hea kombo! Kohe selline, et minusugune magusasõber võtab kolm tükki :) Paigas on nii magusus kui ka hape, nii krõbedus kui ka kreemjas tekstuur - mida veel ühe magustoidu puhul tahta oskaks!?! Lisaks veel pruunist suhkrust saadav kerge karamellisus ja röstitud metspähklite iseloomukas maitsenüanss ... ohhh! :)

Praegu, aasta parimal ehk kodumaiste maasikate valmimise ajal, tasub seda beseekooki valmistada loomulikult nendega või miks mitte ka koduaia värskete kirsside v murelitega, mõne nädala pärast aga juba Eesti mustikate või vaarikatega. Talvel tegin beseekooki ükskord kompotikirssidega, millest keetsin juurde kastme. Kui kastet teha ei viitsi, siis võib kasutada lihtsalt nõrutatud kompotikirsse.

Soovitan kooki valmistada suurema seltskonna puhul kohe kaks tükki. Teoreetiliselt jätkub ühest koogist 6-8 inimesele, praktikas aga neljale ja seda ka juhul, kui kõht on enne täis söödud ...

Kui soovid krõbedate beseedega maiust, siis "lao" see kokku vahetult enne serveerimist. Koogi võib teha lõplikult valmis ka mõned tunnid enne söömist, kuid siis on alumine kiht pisut ehk nätskem, kuid väga hea on see muidugi ikka ja samas ongi kooki kergem lõigata ;-)

Beseed võid valmis küpsetada eelmisel päeval, hoia neid siis õhukindlalt suletud karbis nii, et küpsetuspaber on vahel. Kreemigi võid varem valmis teha, et õhtul enne söömist oleks vaid koogi kokkupaneku "vaev", mis koos maasikate tükeldamisega võtab aega u 5 minutit.

Minu retsept ilmus ka D-kokaraamatus.


Beseepõhjad:
80 g röstitud metspähkleid
4 suurt munavalget
100 g peen- või tuhksuhkrut
70 g heledat muscovado't
0,5 tl (valge veini) äädikat
1 tl maisitärklist

Kreem:
150 g toasooja toorjuustu
3 sl peen- või tuhksuhkrut
1 sl vanillisuhkrut
200 g vanillikohupiima

u 500 g maasikaid vm marju (nt vaarikaid, mustikaid)

Kui kasutad tavalisi ehk koorega sarapuupähkleid, siis laota need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti ahjus 180 kraadi juures 10-15 minutit kuni koor hakkab lahti tulema ja pähklid kergelt pruunistuma. Hõõru pähkleid köögiräti või sõrmede vahel, et koored eemaldada, ning haki peeneks. 

Vahusta munavalged pehmete tippudega vahuks, sega suhkrud omavahel ja hakka seejärel munavalgevahtu edasi vahustades suhkrusegu vähehaaval (supilusikatäis korraga) lisama kuni tekib läikiv tugevate tippudega vaht. Lisa maisitärklis, äädikas ja 60 g hakitud pähklitest ning vahusta kergelt läbi. 

Laota küpsetuspaber ahjuplaadile ja tee sellele kaks 20 cm läbimõõduga ringi. Jäta ringidele vahe sisse (vähemalt 2-3 cm), sest besee vajub küpsedes laiemaks. Laota munavalgevaht võrdselt kahe ringi vahel ja silu pind. Ühele neist puista peale ülejäänud pähklitükid ja tee soovi korral spaatli v noaga peale mustreid.

Küpseta koogipõhju ahjus 140 kraadi juures 45-50 minutit, keera ahjul kuumus kinni, tee ahjuuks praokile ja lase beseedel ahjus täielikult jahtuda. Besee on piisavalt küpsenud siis, kui tuleb küpsetuspaberi pealt hõlpsasti lahti. 

Kreemi jaoks sega visplit kasutades toorjuust suhkrutega, lisa kohupiim ja sega ühtlaseks. Lõika maasikad pooleks, suuremad neljaks. 

Aseta siledama pealispinnaga besee serveerimisalusele, laota ühtlaselt peale toorjuustu-kohupiimakreem, kata tihedalt maasikatega, aseta peale pähklitega beseekiht, sõelu soovi korral peale tuhksuhkrut ja puista veel maasikaid. Lõika kooki sakilise noaga, et besee võimalikult vähe praguneks.

Kommentaare ei ole: