reede, 12. august 2016

Värske suvine salat aurutatud forelliga



Nii uskumatu, kui see ka ei tundu, aga mõnel ahjul võib olla olemas st ahjus nö sees ... kokaraamat! Vaatad puutetundlikul ekraanil retsepti, teed mõne näpuvajutuse ja ongi varsti toit valmis. Kuna kala (eriti just forelli või lõhet) küpsetan ma kas ahjus fooliumi sees või praen pannil, sest see on üks lihtsamaid ja kiiremaid õhtusöögi variante, siis mõtlesin seekord katsetada kala hoopis aurutada. Õnneks polnud vaja hakata nö jalgratast leiutama, sest ahi juba teab, mida selle kalaga teha:)

See kokaraamat ahjus tähendab tegelikult eelseadistatud programmi ja nö juhendatud küpsetamise olemasolu ehk ahi juhendab kokkajat alates sellest, mida on vaja osta, et retsepti järgi süüa teha kuni selleni, et oskab ise õigel hetkel kuumust maha ja juurde keerata, õigel hetkel auru lisada; samuti teab ahi, millal toit on valmis ja lülitab ise ahju välja. Igaks juhuks mainin, et kokkan hetkel Electrolux CombiSteam auruahjuga.  

Toitude aurutamine on tegelikult juba aastatuhandeid vana toiduvalmistamise tehnika, mille juured on Aasia maades. Mitmetes sealsetes riikides ollakse siiani arvamusel, et toit peab vastama nõuetele nii tervise, maitse, tekstuuri, aroomi kui ka silmailu osas. Auruga küpsetamine kasutatakse palju ka restode köökides, kuna lisaks kasulikele ainetele säilitab toit oma värvuse, maitse ja - mis peamine - ei kaota midagi oma kaalus. Kui võrrelda aurutatud forelli röstitud, praetud, grillitud vm viisil küpsetatud kalaga, on see tervislikum, toitainerikkam, mahlasem ja kokkuvõttes hõrgum, säilitades nii oma välimuse kui ka tekstuuri. Näiteks pošeerimisega võrreldes on tulemus juba visuaalselt selgelt erinev. Niiet fooliumi ja praepanni asemel lükkan mina kala edaspidi auruahju ;-)

Kusjuures, tänu aurule ja niiskusele muudab juba valmistatud toidu ülessoojendamine toidu selliseks, et see näeb välja nagu värskelt valmistatud. 

Kala:
600-800 g forelli- või lõhefileed
poole laimi või sidruni mahl
soola, musta pipart, suhkrut
väike punt värsket tilli

Salat:
150 g erinevaid salateid
2-3 küpset (kodumaist) tomatit
1 pisike suvikõrvits
100-150 g kitsejuustu

Kaste:
poole laimi või sidruni mahl
3 sl extra virgin oliiviõli
1 sl vedelat mett
soola, värskelt jahvatatud musta pipart

Puhasta kala, aseta nahk allpool aukudega aurutusnõusse (soovi korral võid ka naha eemaldada - mõlemat moodi saab hea), tõmba keskelt pinsettidega luud välja ja pigista peale poole laimi või sidruni mahl. Lase kalal u 15 minutit toatemperatuuril maitsestuda, puista seejärel peale pisut soola ja suhkrut ning jahvata musta pipart. Kui soovid aurutatud suvikõrvitsat, siis aseta selle viilud kala kõrvale ja küpseta tugeva aurutuse programmiga 25 minutit või vali vastav retsept "ahjus olevast" kokaraamatust. Võta kala ahjust, jäta jahtuma ja haki peale värsket tilli.

Aseta pestud salatilehed kaussi. Sega omavahel kastmeained, lisa salatile ja sega läbi. Haki tomatid ja juust ning lisa koos aurutatud suvikõrvitsaga salatile, sega kõik läbi ja naudi koos aurutatud kalaga. 


Kommentaare ei ole: