reede, 27. jaanuar 2017

Vürtsikas läätsesupp - alati kindlapeale minek


Kuigi mina naudin hetkel elu Balil, siis olen kuulnud (inimesed räägivad :) ), et Eestis on siiski hetkel külmem kui 30 plusskraadi ja päike nii eredalt ei paista kui siin. Aga pole hullu - kevad on juba peaaegu käes (vähem kui kaks kuud veel vastu pidada) ja kaugel see suvigi enam on ... :D

Seniks aga soovitan ühte mõnusalt vürtsikat läätsesuppi, mis on minu jaoks selline ajatu klassik, millest isu kunagi täis ei saa ja mis reklaami ei vaja. Kindel on, et ühe taldrikutäiega ei piirdu selle supi puhul küll mitte keegi! :) Läätsesupp on külma ilmaga hea soojendaja ja hästi toitev (kõht püsib kaua täis), kuid samas tervislik ja kindlasti mahub ka kategooriasse "taljesõbralik" ;-) Supi valmistamine on lihtne ja ainus asi, millele pisut rohkem aega kulub, on aedviljade puhastamine ja hakkimine. Soovitan soojalt!


1 sibul
2 varssellerit
2 küüslauguküünt
150 g punaseid läätsesid
1 väiksem maguskartul (u 500 g)
0,5 tl jahvatatud ingverit
1 tl jahvatatud vürtspipart
2 tl paprikapulbrit
0,5 tl cayenne'i pipart
2 sl tomatipastat või 3 sl ketšupit
800 g (2 purki) kooritud ja tükeldatud värskeid või konserveeritud tomateid
1,5-2 l puljongit
mõned tilgad Tabascot
suhkrut (0,5- 1 tl), soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
hakitud koriandrit või lehtpeterselli
serveerimiseks paksu hapukoort või maitsestamata jogurtit

Haki puhastatud sibul ja küüslauguküüned peeneks; viiluta seller, lõika kooritud maguskartul kuubikuteks. Küpseta poti põhjas keskmisest madalamal kuumusel õli sees sibulat ja varssellerit, kuni need on pehmed ja klaasjad. Lisa küüslauk ja küpseta veel u minut, seejärel sega hulka läätsed, maguskartul, ingveri- ja paprikapulber, cayenne'i ja vürtspipar ning tomatipasta või ketšup. Kuumuta segades u minut ning lisa tomatitükid, Tabasco ja puljong.

Lase supil keema tõusta, alanda kuumust ja lase õrnalt keeda u 40 minutit kuni läätsed ja maguskartul on pehmed. Maitsesta suhkru, soola ja pipraga. Soovi korral võid supi ka püreestada. Serveerides puista peale hakitud peterselli või koriandrit, nirista oliiviõli ning paku juurde hapukoort või jogurtit ja krõbeda koorikuga saia. 

Kommentaare ei ole: