kolmapäev, 2. august 2017

Krõbeda leiva-mandlipuruga mustika-juustukook


See kook oli mu ema sünnipäeval. Kui olin ema aidanud ettevalmistustega - köögis toimetanud, asju aeda tassinud, lilli vaasi pannud, jooki valanud jne-, siis tundus, et võib vabalt kodust ära minna, et reede õhtul Tartu toredate kohtadega (nt Barlova) tutvuda:) Järgmise päeva lõuna ajal, kui ma üles ärgates ema jälle nägin, ütles ta esimese asjana, et hullult hea kook oli, kõik sõid ja kiitsid ning isegi mehed(!) olevat tunnustavaid sõnu öelnud. Küsiti ka juurde ja kook sai kiirelt otsa. Niiii tore!!! Kes kunagi ise mõne retsepti on välja mõelnud ja selle järgi ka koogi teinud, see ilmselt teab, mis tunne on selliseid asju kuulda:) Mul oli tõesti väga hea meel selle üle, sest ma pisut ka muretsesin, et kuidas tort reisi Tartusse üle elas, aga selle ümber paigutatud lahtikäiva vormi äär (kook ise oli mul juba taldrikule asetatud), ümber tõmmatud toidukile ja termokott tagasid siiski eduka transpordi. Niiet pole vist vaja öelda, et kook läheb kindlasti kordamisele ;-) Ja kuna on ka juba retsepti küsitud, siis on eriti hea seda siin kohe kõigile jagada!

Kui ma reeglina üritan oma kooke ikkagi pisut tervislikumaks ja nö taljesõbralikumaks tuunida, lisades nt maitsestamata jogurtit ja kohupiimapastat, et koogid liialt rammusad ei oleks, siis seekord valmistasin koogi toorjuustust, vahukoorest ja valgest šokolaadist. Kellele siis ei meeldiks selline rammus amps, mille magusust samas koogi sees olevad mustikatükid, värsked mustikad ja leiva-pähklipuru pisut tasakaalustavad ning viimane annab peale raputatuna veel krõmpsu tekstuuri ka?!? :) Niiet ehk on asi ka selles, miks "isegi meestele" meeldis ;-)

Mulle tohutult meeldib uusi asju välja mõelda ja teha midagi, mida teised teinud pole. Eranditult kõik riivleivaga koogid, mille retsepte olen ise näinud, on tehtud pannil või ja suhkruga röstitud leivast. Ma ise aga leiva eelneva röstimise vajadust ei näe, sest nagu küpsiseidki saab niisama ilma läbi praadimata kasutada, nii ka leib on samasugune valmistoode. Seega kasutasin põhjas küpsetamata ja praadimata leivapuru, mille segasin läbi või, pruuni suhkru ja jahvatatud mandlitega. Küll aga tegin samast segust, mida põhja jaoks kasutasin, ahjus koogi peale krõbeda leivapuru, mis annab krõmpsu tekstuuri ja on ausalt öeldes väga hea ka niisama süüa, samuti saab seda erinevate kookide ja magustoitude juures kasutada. Täpselt nagu šokolaadi-leivapurugi, mis sobib samuti igasuguste dessertidega, aga on ka muidu mõnus krõbistada. Ja mille puhul ma saan ikka 100% kindel olla, et keegi  teine seda kunagi varem teinud ei ole!:) Ehk tegelikult olen selle tumeda šokolaadi, musta leiva, maheda kohupiimakreemi ja marineeritud maasikate kooslusega ise veel rohkem rahul:) :) :) Seda enam, et see magustoit (tume šokolaad, must leib, marjad ja kohupiim) liigitub erinevalt siinsest koogist ikka pigem tervislike maiuste sekka ;-)


Krõbe leiva-mandlipuru:
70 g jahvatatud mandleid
u 200 g (6 viilu) Fazeri musta leiba
50 g pruuni suhkrut (nt fariinsuhkrut, heledat või tumedat muscovado't)
50 g külma võid

Jahvata mandlid köögikombainis ja vala teise kausse. Aseta neljaks murtud leivaviilud samuti köögikobaini, lisa suhkur ja purusta ühtlaseks puruks. Vala jahvatatud mandlid tagasi ja töötle veel pulse-režiimil u 10 sekundit, kuni moodustub ühtlane suuremate tükkideta puru. Tükelda või, lisa kuivainetele ja töötle ühtlaseks puruks.

Laota neljandik purust küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ahjus 160 kraadi juures 12-16 minutit (paaril korral segades) kuni leivapuru on ühtlaselt pruunistunud ja hakkab krõbedaks muutuma. Võta plaat ahjust ja lase leivapurul täielikult jahtuda; puru muutub jahtudes veelgi krõbedamaks.

Ülejäänud kolm neljandikku purust suru ühtlase kihina 22-24 cm läbimõõduga ümmarguse lahtikäiva vormi põhja (põhi võiks eelnevalt olla kaetud küpsetuspaberiga, samuti vormi ääred). Aseta koogivorm täidise valmimise ajaks külmkappi tahenema.

Juustutäidis:
600 g toasooja toorjuustu
70 g peensuhkrut
200 g mustikatükkidega valget šokolaadi
2 dl (1 pakk) vahukoort
3-4 želatiinilehte
u 100 g mustikaid
mündilehti

Vahusta toasoe toorjuust suhkruga ühtlaseks kreemiks. Haki šokolaad, sulata vesivannil ja sega, samal ajal kreemi vahustades, toorjuustukreemi hulka.

Želatiinilehtedega käitu vastavalt pakendi juhistele ehk leota külmas vees 5 minutit, pigista kuivaks ja sulata väheses keemiseni kuumutatud vees, kui ette ei ole teistmoodi nähtud. Kui soovid pehmema sisuga kooki, kasuta kolm želatiinilehte; kui kõvemat tarretunud täidist, siis on neli tükki paras kogus. 

Lase želatiinisegul pisut jahtuda ja sega see, samal ajal vahustades, samuti juustusegu hulka. Vahusta külm vahukoor tugevaks vahuks ja sega õrnalt spaatliga alt üles tõstes juustukreemi hulka. Vala segu vormi leiva-mandlipõhja peale, silu pind, puista peale mustikad, suru neid pisut täidisesse ja aseta  vähemalt kolmeks tunniks külmkappi. 

Tahenenud kook aseta serveerimisalusele, puista peale jahtunud leivapuru, soovi korral ka mustikad ja (hakitud) mündilehti ning hoia serveerimiseni külmkapis. 



Postitus sündis koostöös Fazeriga.

2 kommentaari:

Mariann ütles ...

Proovisin järele ja maitses imeliselt! Eriti see krõmpsuv leivapuru koogi peal... Ainult, et järgmine kord paneksin rohkem želatiini, kuna 3 lehega ei tahenenud korralikult ära millegipärast, kuigi hoidsin külmas ligi 8 tundi.

Silja Luide ütles ...

aitäh tagasiside eest, Mariann! hästi tore seda kuulda, et kook maitses. olen ise täidist 3 želatiinilehega teinud ja suvel kannatas selline kook isegi Tartusse transpordi välja, aga neljaga tuleb kindlasti tugevam tarretis. huvitav, et sul isegi nii pika ajaga ära ei tahenenud, sest šokolaad on ka ju veel sees, aga väga kena, et kirjutasid, sest siis saavad teised ka arvestada, et selline asi võib juhtuda.