teisipäev, 15. august 2017

Mahlane mustika-kookosekeeks (GV)


Sellel, et kõik asjad, sh suvised soojad ilmad, saabuvad või valmivad sel aastal kuu aega hiljem, on omad võlud. Näiteks saab augusti keskpaigas veel kodumaiste marjadega (sh maasikatega!) maiustada:):):) Ja mustikaid on turul müügil hetkel nii metsa kui ka nn aia omi, tänagi ostsin väikese ämbritäie kultuurmustikaid, millest enamuse juba kohupiimakreemiga lõunaks ära sõin. Ikka ülimõnus!!!

Kirjutasin just eelmises postituses sellest, kui palju levib tänapäeval müüte toitumise kohta. Luuakse endale tonte mõnest toiduainest ja samas unustatakse ära lihtsad tõed (nagu nt energia jäävuse seadus). Tegelikult on ju tervislikult söömine lihtne:) Eesti Tervise Arengu Instituudi (TAI) lehel toitumine.ee on olemas kokkuvõte tervislikult söömise põhimõtetest, samuti tasub igal inimesel, kes vähegi oma tervisest hoolib, lugeda läbi teadlaste, arstide ja teiste PÄRIS asjatundjate (mitte isehakanud internetis "teadmised" omandanud "ekspertide") poolt välja töötatud Eesti toitumis- ja liikumissoovitused. Selles dokumendis sisalduvad teaduslikel uurimistulemustel põhinevad  nõuanded toiduenergia, makrotoitainete, vitamiinide ja mineraalainete päevaseks tarbimiseks.  Kopeerin siia ühe lõigu, milles pmst on minu jaoks kõik oluline ära öeldud. No on ju lihtne?!? :) 

Nüüdisaegsed teadusandmed näitavad, et tervise ja heaolu edendamiseks tuleks järgida mitmekesise kõrgema toitainete sisaldusega ja kiudaineterikka toidu tarbimise mustrit. Toidu tarbimise mustrisse peaksid kuuluma looduslikult kiudainerikkad toidud nagu köögiviljad (näiteks rohelised lehtköögiviljad, kaunviljad, kapsad, sibulad, juurviljad), puuviljad, marjad, seemned, pähklid ja täisteraviljatooted, samuti kala ja mereannid, erinevad piimatooted, muna, linnuliha, liha ja taimeõlid. Sellised toidu tarbimise mustrid, eriti veel madalama energiatihedusega ja kombineerituna kehaliselt aktiivse elustiiliga, aitavad vähendada ülekaalulisuse ja eriti just rasvumise riski elanikkonna seas. 

Seevastu niisugused toidu tarbimise mustrid, mida iseloomustab pidev rafineeritud teravilja- ja püülijahutoodete kõrge tarbimine, rohke töödeldud liha ja punase liha tarbimine, samuti ohtralt suhkrut, soola ning küllastunud ja transrasvhappeid sisaldavad toidud seostuvad ebasoodsate tervisemõjude ja krooniliste haiguste kujunemisega.

Keeks küll kuulub just viimasesse kategooriasse, aga kui rafineeritud jahutoodete söömine ei ole pidev, vaid tegemist on vahel harva maiustamisega ning muidu on toidulaud kaetud esimeses lõigus toodud viisil, siis ei peaks ju küll muret olema, onju?!? :) 

See on üks mõnus pehme keeks, millele sidrun ja kookoshelbed annavad erilise meki, mustikad aga mahlasuse. Kui keeks ei pea olema gluteenivaba, siis kasuta riisi-, maisi- ja toortatrajahude ning maisitärklise asemel 250 g nisujahu ja kolme asemel kaks teelusikatäit küpsetuspulbrit.

Retsept ilmus mõni nädal tagasi Laupäevaleht LP-s piknikuteemalise artikli juures. 


Vaja läheb:
250 g mustikaid
1 sl hakitud mündilehti (soovi korral)
1 suure sidruni peenelt riivitud koor ja 2 sl mahla
100 g maisijahu
100 g toortatrajahu
30 g riisijahu
15 g maisitärklist
3 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
150 g toasooja võid
200 g peensuhkrut
1 sl vanillisuhkrut
2 suurt toasooja muna
1,2 dl piima
40 g kookoshelbeid

Aseta mustikad kaussi, sega sisse peeneks hakitud münt ja sidrunimahl. Sega sõelutud jahud maisitärklise, küpsetuspulbri ja soolaga. 

Vahusta või suhkrutega heledaks kohevaks vahuks (kulub u 5 minutit, sest suhkrut on palju), lisa edasi vahustades sidruni riivitud koor, seejärel ükshaaval munad lisades teise munaga koos 1 sl jahusegu. Sega spaatlit kasutades osade kaupa taina hulka piim ja jahusegu, viimasena kookoshelbed. 

Tõsta kolmandik tainast võiga määritud ja jahuga ülepuistatud vähemalt 22 cm pikkusesse keeksivormi, mille põhjas on küpsetuspaberi riba. Laota sellele kolmandik mustikatest, kata teise kolmandiku tainaga, seejärel jälle mustikad ja niimoodi kolmas kord veel. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 1 h kuni keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase keeksil u 10 minutit vormis taheneda, seejärel eemalda vormist ja jäta restile jahtuma.

Hoia küpsetist toidukilesse või küpsetuspaberisse keeratuna või õhukindlas anumas toatemperatuuril. Mustika-kookosekeeks on mahlane ja maitsev veel mitu päeva. Serveerides sõelu peale tuhksuhkrut või paku kõevale vahustatud vahukoort, toorjuustukreemi, vanillijäätist või -kastet. 


Kommentaare ei ole: