esmaspäev, 11. september 2017

Lihtne kohupiimakook mustikatega



Mõnus klassikaline kohupiimakook õhukesel krõbedal muretaina põhjal, mille lisandiks sobivad erinevad marjad ja keedised alates pohladest, rosinatest ja maasikakastmest lõpetades karamelliste õunte või küpsetatud rabarberiga.

Küpsetasin seekord kaks kooki - ühe puhul tegin muretaina nö klassikaliselt eelküpsetades (kirjeldus allpool esimeses punktis nippide juures) ja teisel korral oma vana hea kiirversiooni, mis retseptiski kirjas ehk asetasin vormi tainaga sügavkülma. Ausalt öeldes ei olnud mitte mingisugust vahet, niiet elagu optimeerimine! :)

Retsept valmis koostöös Electroluxiga ja ilmus ka portaalis Lisa elule maitset. Seal on ilusti näha ka fotod igast etapist, niiet selle koogi valmistamine peaks veelgi kergem olema :)

Nagu alati, ei ole vaja koogi sisse tingimata mustikaid panna, vaid seda, mida parasjagu kodus on, poest või turult saada õnnestub. Kui kasutad sügavkülmutatud marju, siis soovitan need enne sulatada ja nõrutada. Kompotikirsid nõruta samuti. Marjade asemel võid koogi sisse lisada tükeldatud õuna või rabarberit. Kui kasutad hetkel hooajalisi pohli või jõhvikaid, siis lisa täidisesse vähemalt 1 sl suhkrut juurde, et kook liiga vähe magus ei jääks. Kook on ju ikkagi magustoit;-)

Lisan siia eraldi veel mõne nipi, millega võiks arvestada, et perfektset küpsetist saada:) Head küpsetamist!

NIPID:
*Kui muretaina valmistamiseks oleks vaja seda eelküpsetada raskusega ja enne ka külmas hoida, siis  retseptis on kirjas nö kiirversioon, mille puhul tainas vaid 10 minutit sügavkülmas taheneb. Kui soovid korralikult eelküpsetatud põhja, siis hoia vormi koos tainaga u 20 minutit külmkapis, torka tihedalt kahvliga läbi, aseta sellele foolium või küpsetuspaber, millele omakorda keetmata riis, herned või oad ning küpseta ahjus 220 kraadi juures. Eemalda raskus ja küpseta veel 5 minutit kuni põhi on kuldne, kuiv ja krõbe. Seejärel alles aseta peale marjad ja kohupiimakreem ning küpseta 180 kraadi juures kook valmis. 
* Vorm määri korralikult võiga, puista üle jahuga ja aseta külmkappi seniks, kuni tainast teed. Nii saab või vormi küljes taheneda ja kooki on hõlpsam eemaldada, sest see ei jää vormi külge kinni.


* Ahi peab olema alati eelsoojendatud, eriti oluline on see muretaina küpsetamise puhul, seetõttu aseta vorm ahju alles siis, kui ahi on saavutanud retseptis ettenähtud temperatuuri. Electroluxi auruahi (Electrolux CombiSteam Pro EOB9956XAX), mis mul kodus on, soojeneb hästi kiiresti ja annab alati piiksumisega märku, kui ahjus on õige temperatuur.
* Põhja sisse võid maitseks panna ka pisut jahvatatud kaneeli, kardemoni või ingverit.
* Valisin seekord koogi jaoks pikliku 12X38 cm vormi, aga hästi sobib ka 23-24 cm läbimõõduga lahtikäiv ümmargune koogivorm. Ümmarguse vormi puhul võib kohupiimatäidist rohkem olla - soovitan lisada 100 g hapukoort ja vajadusel ka suhkrut. Ka marju võid vabalt panna 100 asemel 200 g, kuid lisa siis kohupiimasegu hulka ka 1 tl maisitärklist.
* Soovitan koogile pärast ahjust väljavõtmist määrida peale õhukese kihi hapukoort, sest see aitab kohupiimakoogis niiskust hoida ja tagab, et täidis seistes kuivaks ei muutuks.
* Lase koogil vormis taheneda u 15 minutit, eemalda seejärel vormist ja jäta restile jahtuma. Nii saab õhk põhja alt läbi käia ja see jääb krõbedaks, mitte ei vetti vormis seistes tekkiva kondensvedeliku tõttu ära. 


Põhi:
150 g nisujahu
2 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
näpuotsatäis soola
80 g külma võid
1 külm muna

Aseta sõelutud jahu koos soola ja suhkruga köögikombaini, sega läbi. Lisa tükeldatud külm või ja töötle purutainaks; seejärel lisa muna ja töötle ühtlaseks. Köögikombaini asemel võid taina teha ka noaga hakkides ja lusikaga segades või oma käsi kasutades. Tõsta tainas jahusele pinnale, vormi sellest pall, suru lapikuks, keera kilesse ja hoia u 30 minutit külmkapis. 

Seejärel suru tainas võiga määritud ja jahuga ülepuistatud vormi põhja ja äärtele ning aseta 10ks minutiks sügavkülma. Seejärel torka tainas kahvliga tihedalt läbi ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 10 minutit kuni see on kuiv. Võta vorm ahjust ja alanda ahju kuumus 180 kraadini. 

Täidis:
2 suurt muna
2 sl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
300 g vanillimaitselist kohupiimapastat
100 g hapukoort
u 100 g marju, nt mustikaid, vaarikaid, sõstraid, kivideta kirsse, pohli
u 2 sl hapukoort koogile peale määrimiseks

Klopi munad suhkrutega kergelt lahti, lisa kohupiimapasta ja hapukoor ning sega ühtlaseks. 

Puista eelküpsetatud põhjale marjad, seejärel vala täidis vormi ja küpseta 180 kraadi juures 30-40 minutit kuni koogi ääred on hakanud pruunistuma ja kohupiimakreem peaaegu täielikult tahenenud. Võta kook ahjust, laota ühtlaselt peale õhukene kiht hapukoort, lase u 15 minutit taheneda, eemalda vormist ja jäta restile jahtuma.

Puista enne söömist koogile peale veel marju; soovi korral serveeri koos mustikakisselliga.


Mustikakissell:
200 g mustikaid
60 g suhkrut
1 sl mustika- vm marjalikööri (soovi korral)
1 sl maisitärklist

Aseta mustikad, suhkur ja alkohol koos 1 dl veega kastrulisse. Kuumuta madalal kuumusel segades, kuni suhkur lahustub, seejärel lase mõned minutid madalal kuumusel podiseda ehk õrnalt keeda. Lisa maisitärklis, sega läbi ja keeda veel paar minutit kuni segu pisut pakseneb. Vala segu kaussi, lase jahtuda ja serveeri koogi kõrvale. 

Kommentaare ei ole: