esmaspäev, 4. detsember 2017

Taimne pasta lihavabaks esmaspäevaks



Kui reedel juba tundus, et talv on kätte jõudnud, siis paraku täna on vähemalt Tallinnas jälle tavaline vihmane sompus sügisilm. Nädalavahetusel Otepääl lume sees heas seltskonnas trenni tehes, ümberrringi imeilus valge mets ja hanged, ei oleks osanud küll ette kujutada, et seekord tali nii üürikeseks jääb. Vähemalt esimene jõulupidu ja advent said muinasjutuliselt kauni loodusega kohas peetud, nüüd jääb vaid loota, et jõulud tulevad valged nagu nii mõnedki ilmaennustused on öelnud. Õnneks jõulutulede, küünalde ja muude kaunistustega ning piparkooke ja muid vürtsikaid maiusi tehes saab õige jõulumeeleolu tekkimisele pisut kaasa aidata;-) Täna lõunaks praadisin juba koore ja sibulga verikäkki, mida mulle meeldib süüa kodujuustu ja lemmik tšillimoosiga; homme läheb aga järjekordne ports verivorsti ahju, mida koduse pohlamarmelaadiga nautida. Nii tänane verikäkk kui ka röstitud kaerahelvestega verivorst kuuluvad muideks ka selle aasta parimate jõulutoodete hulka.

See kiirelt valmiv lihata pasta, mille retsept ka mitmes väljaandes (nt Eesti Ekspress, Laupäevaleht LP jt) ilmus, ei ole aga muidugi mingi jõulutoit, vaid sobib valmistamiseks töisel argipäevaõhtulgi. Vegetaarne makaroniroog on ideaalne nii lihavabaks esmaspäevaks või kergeks õhtusöögiks kui ka sobib neile, kes üldse loomseid tooteid ei söö. Kui aga soovid toekamat makaronirooga, siis lisa soovi korral kastmele ka üks või kaks tuunikalakonservi, samuti sobivad siia praetud hakkliha, singikuubikud või suistukana. Samas võin omast kogemusest öelda, et ka lihasööjad kiidavad selle pasta heaks;-)

Aega kulub 20 minutit; jätkub neljale

400 g tavalisi või gluteenivabasid penne makarone
2 sl oliiviõli
1 väiksem sibul
1 varsseller
3 küüslauguküünt
1 purk (350 g) pastakastet tomati ja basiiilikuga (nt Reggia “i Regionali”)
200-300 g kirsstomateid
1 purk (400 g) kikerherneid või läätsesid
soola, suhkrut, kuivatatud punet ja pipart (maistestamiseks)
50 g kõvemat vegan juustu või parmesani
basiilikulehti

Keeda makaronid vastavalt pakendi juhistele soolaga maitsestatud vees al dente ja nõruta. Nõruta ka kikerherned või läätsed. Soovi korral lõika tomatid pooleks või neljaks.

Haki sibul, varsseller ja küüslauk peeneks. Kuumuta pannil õli ning prae selles sibulat ja sellerit keskmisel kuumusel kuni need on klaasjad ja pehmed (u 8 minutit). Lisa hakitud küüslauk ja kuumuta veel paar minutit. Vala pannile pastakaste koos u 1,5 dl veega ja tõsta tomatid ning lase küpseda u 5 minutit kuni tomatid on pehmed. Lisa ka läätsed või kikerherned, maitsesta ja lase veel umbes minut küpseda. Sega kaste ja nõrutatud makaronid läbi. Serveeri kohe koos riivitud juustu ja basiilikulehtedega.


Kommentaare ei ole: