esmaspäev, 12. veebruar 2018

Vürtsikas kõrvitsa-juustuvorm mandlikrõbedikuga


Homseks vastlapäevaks on ilmselt kõik juba jõudnud endale meelepärased kuklid ära tellida. Vaatan  juba paar nädalat sotsiaalmeedias toimuvat kuklirallit (eelkõige reklaame), valikut on sel aastal tohutult palju ja vahel isegi tuleb mul endal kerge kukliisu peale :) Kuigi enamasti, kui loen kukli kirjeldust, siis tahaks öelda, et palun andke mulle sealt seest see pralineekreem või martsipan vms, aga sai ja vahukoor jätke endale ... :) Kui just kukkel pole ise tehtud ehk seda ei saa süüa loetud tundide jooksul pärast küpsetamist ja see ei ole enam värske, siis mind see saiapall kohe üldse ei isuta, eriti veel, kui kreemiks on vahukoor. Vahukoor on üks neid asju, mida ma hea meelega küpsetistes kasutan, aga niisama kreemina tõmban selle alati kukli pealt salaja maha ja viskan minema. Seepärast mõtlesingi eelmisel aastal välja pohla-šokolaadikreemi toorjuustuga, mida ma ka niisama ilma kuklita hea meelega sööksin;-) Pärmitainast kuklite retsept on aga see, mida alati kasutan (juba aastaid), ja võimalik, et ka homme hakkavad näpud sügelema ning ma ka ise ühe portsu kukleid ikkagi küpsetan:D

Kõrvitsavormi ülimalt lihtne retsept ilmus Halloween’i ajal Laupäevaleht LP-s, aga selle retsepti koostasin ja pildistasin juba paar aastat tagasi. Kuna ma fotodega rahul ei olnud, siis jäi retsept nö sahtlisse, aga et ma ka hiljem küpsetades korralikke fotosid teha ei jõudnud, siis ikkagi lõpuks läksid vanad fotod käiku, sest kahju oleks head asja jagamata jätta ;-)

Kõrvitsapüree valmistamiseks küpseta puhastatud kõrvitsat ahjus 180 kraadi juures 30-40 minutit, kuni see on pehme, ja töötle kannmikseris, köögikombainis või saumikseri abil ühtlaseks püreeks. Kui kasutad sügavkülmutatud kõrvitsapüreed, siis sulata ja nõruta see sõelal üleliigsest vedelikust. Mandlikrõbedikku aga saad kasutada ka muude (pehmete ja kreemjate) kookide ja magustoitude puhul mõnusa krõmpsu tekstuuri andmiseks (nt juustukoogid, panna cotta, šokolaadikreem vms).

Kõrvitsa-juustumaius:
450 g (3 pakki) toasooja toorjuustu
200 g kohupiima
5 muna
500 g kõrvitsapüreed
150 g (pruuni) suhkrut
1,5 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl peenestatud kardemoni
0,25 tl peenelt riivutud muskaatpähklit
1 sl maisitärklit

Sega kõik ained omavahel vispliga ühtlaseks ja vala ühte suurde vormi või väikestesse vormidesse, mis on eelnevalt korralikult võiga määritud ja jahuga üle puistatud. Tõsta vorm(id) suurde ahjuvormi ja täida see ahjuvorm keeva veega nii, et juustuseguga vorm(id) on poolenisti vee sees.

Küpseta ahjus 160 kraadi juures suures vormis olevat maiust 50-60 minutit, väikestes olevat u 40 minutit, kuni juustu-kõrvitsasegu on tahenenud ja vaid pisut keskelt veel võdisev.

Mandlikrõbedik:
100 g mandlilaaste
120 g suhkrut
1 tl jahvavatud kaneeli
1 munavalge

Sega koostisained omavahel, laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 10 minutit. Sega spaatliga mandlisegu, et need ühtlaselt pruunistuks ja küpseta veel 5 minutit, kuni mandlilaastud on kuldpruunid. Lase krõbedikul täielikult jahtuda ja murra siis väikesteks tükkideks.

Serveeri kõrvitsa-juustuvorm koos krõmpsuva mandlikrõbedikuga, soovi korral lisa marju.

Kommentaare ei ole: