reede, 13. aprill 2018

Kevadiselt kerge mangotort


Mango on üks mu lemmikpuuvilju! Mitte need mangod, mida meil siin poest saab, vaid need, mida saab nautida riigis, kus need kasvavad. Näiteks Filipiinidel, kus isegi Lonely Planeti andmetel on maailma parimad mangod, oli igapäevaselt üks osa mu hommikusöögist selline nagu järgmisel pildil, sest ka ananass on Aasias “pisut” teise maitsega kui meil siin. Oranži mahlase ja magusa viljalihaga mangod lihtsalt sulavad suus! Kui Eestis seda headust tahta, siis ainus variant on osta mangosid juba püreestatud kujul, sest kahjuks poes olevad värsked mangod kriitikat ei kannata ... Kui siinne mango parajasti toores ei ole, siis on see sageli juba pruuniks tõmbunud viljalihaga, ja isegi kui ülimalt hoolikalt valida ja nö õigel ajal õiges kohas olla, siis ikkagi saab vaid kahvatuma isendi võrreldes “päris” mangoga. Sellepärast ma just ostangi püreed, millest siin juba lähemalt kirjutasin, sest selles on just see “õige” päikese käes küpsenud mango sees, mida ma poeriiulil muidu ei leia. Seda on ka ülimugav kasutada, sest ära jääb puuvilja puhastamise vaev, ja selle koogi jaoks läheb mangopüreed suisa kaks purki vaja, kuigi hakkama saab ka ühega ... :)



Küpsetamist mittevajav mangokook on kevadiselt kerge ja päikseline! Kuna tort ei ole lääge ega rammus,  siis meeldib see ka neile, kes end magusasõbraks ei pea ja ausalt öeldes on jube raske selle söömist endalgi piirata - mõtled, et võtad ühe tüki, aga jälle oled kolm lõiku ära söönud. Story of my life, kui asi kookidesse puutub! Võiks küll arvata, et šokolaadi(koogi)sõbra jätab selline kreemjas mahe mangotort külmaks, aga võta näpust - seda sõin isegi veel isukamalt. Niiet kummastki eelmisel nädalal tehtud mangotordist ei saanud ühtegi tükki kellelegi ära anda, kuigi algselt selline plaan oli. Või mida Sa ise teeksid kahe päeva jooksul tehtud kahe tordiga?!? Ikka plaanid ju kellelegi viia või pakkuda, aga seda, et me kahekesi kaks torti kolme päeva jooksul ära sööme, poleks osanud ma kahtlustada, kuigi elu peaks praeguseks olema mind juba omajagu õpetanud selles osas ... :D

Kui on soov saada lahjemat kooki (mis kuuluks juba ka kategooriasse “tervislik maius”), siis võib asendada toorjuustu maitsestamata jogurtiga, kuid sel juhul tuleks kindlasti lisada kaks želatiinilehte! Maitsestamata variandi asemel võib olla ka vanillimaitseline kohupiimapasta, kuid sel juhul vähenda siirupi kogust. Soovitan kreemi tegemise ajal maitsta, et endale sobiv magusus paika timmida.

Põhi vali vastavalt sellele, kas on vaja gluteenivaba põhja või mitte - mõlemad variandid valmivad köögikombainis kiirelt ja vähese vaevaga. Pildil olev kook on küpsistest põhjaga, aga datlitest ja pähklitest variant meeldis mulle tegelikult palju rohkem.

Ilusat päikselist nädalavahetust!



Põhi: 
180 g šokolaadiküpsiseid
70 g võid

Purusta küpsised, sulata või, sega ühtlaseks massiks ja suru 22-24 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Aseta täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Gluteenivaba põhi:
80 g Kreeka pähkleid
200 g pehmeid kivideta datleid
1 tl vanilliekstrakti (soovi korral)
60 g maapähklivõid
(ökoloogilist) heledat suhkrusiirupit (vajadusel)

Aseta kõik komponendid köögikombaini ja töötle ühtlaseks massiks. Vajadusel lisa pisut siirupit. Suru segu ümmarguse 22-24 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Aseta täidise valmistamise ajaks külmkappi. 

Täidis:
450 g (1 purk) mangopüreed
300 g (1 toru) maitsestamata kohupiimapastat
200 g (1 pakk) toasooja toorjuustu
100 g (ökoloogilist) heledat suhkrusiirupit
8 želatiinilehte

Aesta neli esimest täidise komponenti kaussi ja sega visplit kasutades ühtlaseks massiks.

Želatiinilehed pane koos külma veega (u 1 dl) kastrulisse ja jäta 10ks minutiks seisma. Aseta kastrul pliidile ja kuumuta madalal kuumusel samal ajal segades kuni želatiin on lahustunud. Ära keema lase!

Võta paar supilusikatäit mangokreemi, lisa kastrulisse želatiini hulka ja sega ühtlaseks. Seejärel vala sulatatud želatiin ühtlase nirena mangosegu hulka ise samal ajal vispliga segades. Vala mass vormi ja aseta vähemalt neljaks tunniks külmkappi tahenema.

Tahenenud koogile tee soovi korral peale kate. 

Kate:
450 g (1 purk) mangopüreed
4 želatiinilehte


Želatiinilehed pane koos külma veega (max 1 dl) kastrulisse ja jäta 10ks minutiks seisma. Aseta kastrul pliidile ja kuumuta madalal kuumusel samal ajal segades kuni želatiin on lahustunud. Ära keema lase! 

Võta paar supilusikatäit mangopüreed, lisa kastrulisse želatiini hulka ja sega ühtlaseks. Seejärel vala sulatatud želatiin ühtlase nirena mangosegu hulka ise samal ajal vispliga segades. Vala mangomass vormi koogi peale ja aseta paariks tunniks külmkappi tahenema. 

Enne serveerimist tõmba noaga koogi ääre ja vormi vahelt läbi ning libista kook ettevaatlikult serveerimisalusele. Soovi korral puista peale (hakitud) pisaatsiapähkleid ja mündilehti.



Retsept ilmus ka D-kokaraamatus.

6 kommentaari:

Kadri ütles ...

Nii isuäratav. Kas tavalist suhkrut panna ka 100 grammi?

Silja Luide ütles ...

ma ei ole kindel, et suhkrusiirup on valge suhkruga päris 1:1 asendatav. võid lisada täidisesse kõigepealt 70-80 g suhkrut, maitsta ja siis otsustada, kas lisad veel suhkrut. head küpsetamist! :)

H ütles ...

Millist mangopüreed võiks kasutada ja kust seda saab?

Silja Luide ütles ...

mina kasutan East End’i oma (selles on 90% mangot) ja ostnud olen seda nii suurtest kui ka väikestest Rimidest :)

K. ütles ...

Otsisin mangokooki ja leidsin selle. Tegin seda imelist kooki täna emadepäevaks. Kõik emad kiitsid taevani, aitäh retsepti eest :)

Silja Luide ütles ...

Selle üle on mul küll hullult hea meel! aitäh tagasiside eest :)