kolmapäev, 9. september 2020

Martsipanipõhjal koorelikööri-juustukook siidise pohlakastmega


Häid kooke ei ole kunagi liiga palju ;-) Ja kuna pohlad on valmis (varsti võib sammud juba isegi jõhvikate järele seada), siis on aeg neist imeheadest ja kasulikest marjadest midagi maitsvat teha. Näiteks keeta moosi või marmelaadi või hoopis sättida need mõne koogi vm maiuse sisse - variante on siin blogis ikka päris palju :) 

Eelmisel nädalal valmistasin palukate ja õuntega kolm retsepti Nädalalõpuleht LP-sse ning ühe D-kokaraamatu jaoks, mida jagan nüüd ka siin. Kuigi mulle endale meeldivad need kõik, siis mu elukaaslase kindel lemmik on just see pehmel martsipanipõhjal koorelikööriga kreemjas juustukook, mille juurde hapukas ja kergelt mõrkjas pohlakaste on ideaalne. Mulle endale meeldib see ka:)


Mõned asjad veel:

* Täidise jaoks oleks hea, kui kõik koostisained oleksid toasoojad. 

* Gluteenivabale põhjale lisa 0,5 tl küpsetuspulbrit. Mina asendasin nisujahu maisi- ja riisijahu seguga (kumbagi 100 g). 

* Selleks, et martsipani oleks mugav riivida või tükeldada, peaks see olema külmkapis või tasub asetada u 10-ks minutiks sügavkülma. 

* Soovitan kasutada võimalikult suure mandlisisaldusega martsipani, et oleks rohkem mandlimekki ja vähem magus. 

* Pohlakastme võid pakkuda nii koogi kõrvale kui ka kohe koogi peale laotada. Mina eelistan tegelikult esimest varianti.

* Kui kastet üle jääb, siis seda saad kasutada muude magustoitude lisandiks, samuti hommikuse pudru peale panna. Minul seda kastet muidugi kunagi üle ei jää, vaid pigem võiks seda isegi rohkem olla, sest koogi teeb ideaalseks just magusa ja hapu tasakaal :) Kuigi kook on ka muidu mahlane, siis selle kastmega on see veelgi maitsvam, seega lisan ma seda alati ohtralt. 



Põhi:
100 g külma martsipani
100 g külma võid 
200 jahu
1 külm muna

Riivi või tükelda külm martsipan ning töötle köögikombainis koos tükeldatud või ja sõelutud jahuga purulaadseks tainaks. Lisa muna ja töötle veel pisut, kuni tekib ühtlane tainas. 

Suru tainas supilusika seljaga või jahuste käte abil lahtikäiva 24 cm läbimõõduga ettevalmistatud (st põhjas küpsetuspaber, ääred võiga määritud ja jahuga üle puistatud) vormi põhja ja küpseta 180-kraadises ahjus 10 minutit.

Täidis:
600 g toasooja toorjuustu
150 g hapukoort
80 g suhkrut
3 toasoja muna
1 sl maisitärklist
1 dl koorelikööri

Sega visplit kasutades toorjuust hapukoore ja suhkruga, lisa ükshaaval munad, seejärel tärklis (läbi sõela, et tükke ei jääks) ja sega ühtlaseks massiks. Viimasena sega hulka kooreliköör. 

Vala segu vormi koogipõhjale ja küpseta 160 kraadises ahjus 45-50 minutit, kuni täidis on äärtest tahenenud, kuid keskelt veel võdisev. 

Lase koogil vormis jahtuda ja aseta seejärel külmkappi. Paku koos pohlakastmega või värskete marjadega.


Pohlakaste:
400 g pohli
100 g moosisuhkrut

Aseta pohlad koos u 1 dl veega potti ja keeda tasasel tulel u 10 minutit kuni pohlad hakkavad katki minema ja pehmeks muutuma. Püreesta saumikseriga või köögikombainis, soovi korral aja ka läbi sõela, aseta pott tagasi pliidile, lisa suhkur ja lase tasasel tulel, aeg-ajalt segades, podisedes keeda u 10 minutit, kuni keedis pisut pakseneb. 

Lase pohlamassil u 10 minutit potis seista, vala kaussi ja lase jahtuda. Aseta kausile toidukile või vala kaste õhukindlalt suletavasse anumasse ning hoia külmkapis. Serveeri koos koogiga. 

Kommentaare ei ole: