teisipäev, 8. september 2020

Kanaga spagetikõrvits

Ilmselt ei tule see blogilugejatele üllatusena, et olen suur kõrvitsaliste austaja:) Blogis on juba olemas omajagu retsepte nii suvikõrvitsast kui ka nö tavalisest kõrvitsast ning olen neist mõlemast ka pikemalt kirjutanud (nt siin ja siin). Spagetikõrvits (Cucurbita pepo) on aga mu blogis millegipärast alles esimest korda. Olen seda varemgi kasutanud, aga kuna spagettkõrvitsat ei kasvata keegi mu lähedastest, siis ei ole mul selle vilja üleküllust sarnaselt kahe eelpool mainitud kõrvitsaga. Kui suvikõrvitsa puhul saan rääkida alati uputusest, siis spagettkõrvitsat pean alati poest või turult otsima ning pigem on see haruldane, st igast poest seda vilja kahjuks ei leia ja vahel ei ole ka terve turu peale mitte ühelgi müüjal seda pakkuda ...

Kindlasti ei jää tänane spagetikõrvitsa debüüt aga üldse mitte viimaseks korraks, sest tegemist on igati tervisliku viljaga, millest annab igasuguseid põnevaid ja maitsvaid toitusid valmistada. Spagetikõrvitsal on tavalisest kiulisem viljaliha, mille tekstuur muutub keetmise või küpsetamise tagajärjel spagetisarnaseks ning neid taimseid "makarone" saab kasutada enam-vähem samamoodi nagu tavalisi nuudleid. 

Spagetikõrvits pärineb Kaug-Idast ja tehniliselt on tegemist puuviljaga nagu ka tomati, baklažaani ja kurgi puhul. Ka selle kõrvitsa puhul sobivad toiduks lisaks viljalihale seemned, taime võrsed, noored lehed ja õied. 

Spagetikõrvitsa viljalihas on ohtralt kaaliumit, vaske, fosforit ja klatsiumit, samuti beetakaroteeni, A-vitamiini ja B-grupi vitamiine; selles on kiudaineid ja antioksüdante. Kõrvitsaseemnetes on samuti kiudaineid, mineraale (rauda, seleeni, tsinki), B3-vitamiini ning lisaks ka oomega-3-rasvhappeid. 

Panen kirja ka mõned enda tähelepanekud ja nipid, mis spagettkõrvitsa puhul kasuks tulevad:

* Parim on vältida viljaliha liiga pehmeks ja lödiks küpsetamist, sest ideaalis on tekstuur pigem al dente, kuid täpne küpsemisaeg sõltub muidugi ahjust ja kõrvitsa suurusest. 

* Kui soovid, võid kõrvitsale juba enne küpsetamist soola ja pipart peale panna, kuid arvestada sellega, et enne küpsetamist tuleks soola lisada hästi vähe, et kõrvits ei muutuks liialt vesiseks. 

* Kuigi ma ise eelistan küpsetada juba pooleks lõigatud spagetikõrvitsat (läheb kiiremini), saab seda aga teha ka tervena. Selleks tee kõrvitsasse noaga mõned torked, aseta ahjuvormi ja küpseta ahjus 200 kraadi juures umbes tund aega, kuni nuga kergelt läbi koore läheb. Seejärel lõika kõrvits pooleks, eemalda seemned ja tõmba kahvliga viljalihast "spagetid". 

* Kõrvitsa viljaliha, mis on tõmmatud kahvliga "nuudliteks", saab kasutada nagu tavalisi spagette ja teha maitsev pastaroog, samuti saad sellega valmistada toekaid ahjuvorme. Võid küpsetatud kõrvitsaspagetid ka lihtsalt soola ja pipraga maitsestada ning serveerida neid toidu kõrvale lisandina. Selline kerge kõrvalroog on veel eriti hea, kui sisse riivitud juustu segada. 


See kana ja kuivatatud tomatitega roog on lihtna valmistada ja minu arvates sobib ka argiõhtuks. Retsept ilmus koos jutuga algselt siin

Vaja läheb:
u 1,5 kg spagetikõrvits
(oliivi)õli
3 suurt küüslauguküünt
50-100 g kuivatatud tomateid 
400-500 g (1 pakk) kana(sise)fileed
0,5-1 tl tšillihelbeid
1-2 dl (1 pakk) (vahu)koort
250 g (2 pakki) mozzarella't
soola, värskelt jahvatatud musta pipart
paar peotäit värskeid basiilikulehti

Lõika kõrvits pikuti pooleks ning tõmba seemned välja. Nirista kõrvitsa sisule peale pisut (oliivi)õli. Aseta kõrvitsapoolikud lõikepind all kergelt õlitatud ahjuvormi või -plaadile, torka kahvli või terava noaga koore sisse mõned augud ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 35-45 minutit kuni viljaliha on pehme. 

Haki küüslauguküüned peeneks, tükelda nõrutatud tomatid ja kana. Kuumuta küüslauku ja tšillihelbeid pannil õli sees suhteliselt madalal kuumusel mõni minut aeg-ajalt segades Lisa pannile vajadusel pisut õli, seejärel aseta sinna kanatükid ning prae need igast küljest pruuniks. Maitsesta soola ja soovi korral ka pipraga. 

Lisa pannile hakitud tomatid, 1 dl vahukoort ja tükkideks rebitud mozzarella ning kuumuta mõni minut kuni juust sulab ja kana on läbi küpsenud. Kui soovid, lisa veel kuni 1 dl vahukoort. Haki peotäis basiilikulehti peeneks ja lisa pannile. Küpseta veel mõni minut, seejärel maitsesta soola ja pipraga. 

Tõmba kahvliga küpsetatud kõrvitsast väljast poolt sisse poole keskele kokku "spagetid". Tõsta peale kaste (jaota kaste võrdselt kahe kõrvitsapoole vahel), puista teine peotäis basiilikulehti ja naudi kohe. 

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Super hea!

Silja Luide ütles ...

suur rõõm seda lugeda! aitäh!