neljapäev, 17. september 2020

Taipärane riisiroog kalaga


Tänase kalapäeva puhul tegin ühe eriti lihtsa ja vürtsika riisiroa. Tai toidud on reeglina ohtra tšilliga või siis lisatakse seda toidule ise juurde, seega ei olnud minagi selle maitseainega kitsi :) Söögikohtades on laudadel alati tšilli mitmel erineval kujul - pastana, pulbrina ja kastmena. Kui ma Tais ligi 20 aastat tagasi esimest korda käisin (mis oli ühtlasi ka mu eismene Aasia-reis), oli minu jaoks isegi turistile mõeldud eriti vähese tšilliga toit ikka juba päris krehvtine. Nüüdseks aga olen harjunud peaaegu sama tšillikogusega, mida kohalikud toidule sõna otseses mõttes peale kuhjavad. Seega lisasin roale ka tšillit, kuid kui Sa ei ole suurem vürtsise toidu austaja, siis jäta see ära. 

Olen selle riisitoidu sisse lisanud ka tomatit, sest sarnaselt porgandiga saame kõige rohkem toitained sellest aedviljast just kuumutades, mitte aga kahjuks toorelt süües. Väga hästi sobivad taipärasesse pannirooga suhkruherned (nt nagu selles Taipärases roas) ja paprika, samuti võid lisada muna ja kalakastet. Aedviljad võiksid tükeldada ja asetada pannile samal ajal kui küüslaugugi; muna ja kalakaste sega hulka koos kalaga. 

Kuigi sellesse riisirooga sobivad ka kana ja veiseliha, olen mina seda teinud kalaga. Tai toitudesse  passib tegelikult eriti hästi just valge kala (olen enamasti kasutanud kas koha või turska), kuid seekord läks käiku hoopis forell. Nii forell kui ka lõhe on tihti eriti soodsa hinnaga ja neid kahte on peaaegu alati igas poes saada, samas kui näiteks koha või turska kahjuks igal pool ei leia. Väga hästi täiendaksid seda vürtsikat  rooga krevetid. Kui kasutad liha, siis pruunista see enne Bla Band segu lisamist, kuid kala ja krevetid tuleks lisada pannile alles pajaroa küpsemise lõpus, et need üle ei küpseks. Koos nendega võid pannile puistata ka juba peotäie hakitud maitserohelist, kui soovid. 

Loomulikult saaad igati maitsva toidu ka järgides pakendi juhiseid - sel juhul valmib panitäis eriti kiirelt ja lihtsalt:) Mina lihtsalt pakun välja variandi, kuidas seda riisirooga veelgi maitserikkamaks ja samas ka pisut tervislikumaks teha, sest mida rohkem köögivilju tarbime, seda parem ju;-) Ja kui igapäevaselt tuleks süüa viis portsjonit köögi- ja puuvilju, siis kala soovitatakse nautida vähemalt kolmel korral nädalas.


Vaja läheb:
1 suurem või 2 keskmist porgandit
selitatud võid või õli
2-3 küüslauguküünt
1 väiksem tšillipipar (soovi korral)
1 pakk Bla Band Red Thai pajarooga
200-400 g puhastatud (st nahata ja luudeta) kalafileed
60-100 g kookoskoort või maitsestamata jogurtit või hapukoort
peotäis hakitud maapähklit või idusid (soovi korral)
paar peotäit koriandrit, Tai basiilikut või rohelist sibulat
1 laim

Lõika puhastatud porgand(id) peeneteks ribadeks ja prae pannil rasvaines mõned minutid. Lisa peeneks hakitud küüslauk ja soovi korral tšillipipar (kui soovid eriti vürtsikat, siis lisa tšilli koos isisu ja seemnetega) ning kuumuta veel mõni minut. Lisa pannile 5 dl külma vett ja lase sel keema tõusta. Samal ajal segades vala pajaroa paki sisu pannile ja kuumuta u 10 minutit.

Lõika kala 1-2 cm tükkideks, lisa pannile, sega läbi ja kuumuta veel minut. Lisa kookoskoor, jogurt või hapukoor, sega läbi ja lase panni sisul kaane all 10 minutit seista.

Tõsta toit taldrikule, puista soovi korral peale pisut idusid ja hakitud maapähklit, seejärel ohtralt maitserohelist ja aseta taldrikule laimisektor. Naudi koheselt, sest see roog on parim soojalt. 


Postitus sündis koostöös Blå Band’iga. 

Kommentaare ei ole: