esmaspäev, 28. september 2020

Mahlane õunakook kookosega


Selle aasta imeilus, päikseline ja soe sügis soosib minu arvates metsas ja mujal looduses (näiteks rabas) jalutamist. Olen juba mitu korda pohli ja jõhvikaid korjamas käinud ning soovitan seda teistelegi - lisaks värskele õhule, heale tujule ja meelerahule saab ka kõvasti ilusaid punaseid vitamiinirikkaid marju, mida mina kasutan peamiselt smuutides, küpsetistes ja keedistes ning panen sügavkülma. Blogiski on ohtralt erinevaid toitusid pohlade ja jõhvikatega, tasub vaadata siia. Enamikes retseptides võib pohlad vabalt jõhvikatega asendada ja vastupidi. Eriti palju olen ma mõlema marjaga teinud smuutisid - need annavad mõnusat haput maitset ja teevad joogi (mina teen enamasti küll nii paksu smuuti, et pigem võiks isegi öelda, et söögi) veelgi vitamiini- jm toitainerikkamaks. 

Olen sel suvel ja sügisel tavapärasest rohkem Läänemaal käinud, sest lisaks mu peamistele marjakorjamiskohtadele, mis asuvad sealkandis, on aasta 2020 Läänemaa maitsete aasta. Selles piirkonnas leidub eriti palju toredaid (mahe) talusid ja suurepäraseid söögikohti ning proovin neist ka jõudu mööda kirjutada. Reedeses lehes on minu lugu imearmsa Altmõisa pererahvaga ja selle juures suisa kolm sügisesse sobivat retsepti. Nende kartuli-kõrvitsa röstit tahaksin esimesel võimalusel koduski ära proovida, sest see tundub väga mõnus lihakõrvane olevat :)

Kuna hetkel on lisaks marjadele ka parim õunaaeg, siis lisan blogisse ühe pisut teistmoodi ubinakoogi. See on selle aasta esimene õuntega küpsetis, mis blogisse jõuab, kuigi teinud olen õunakooke juba ilmselt kümmekond. Igal juhul kookosesõpradele on see krõbeda kattega mahlane ubinamaius tõeline maiuspala, sest helbeid on siin tõesti ohtralt. Neile, kes kookost ei armasta, soovitan siit aga mõnda teist õunakooki või muud -maiust. 

Kui õunad on kõvemad, siis võib neid enne täidisesse lisamist 5-10 minutit natukese või, suhkru ja kaneeliga hautada, et pehmemaks läheksid.

Kui soovid gluteenivaba põhja, asenda nisujahu riisijahuga ja lisa 1 tl küpsetuspulbrit. 

Põhi:
190 g jahu
2 sl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
näpuotsatäis soola
80 g külma võid
1 külm muna

Sega sõelutud jahu suhkrute ja soolaga (kui kasutad riisijahu, siis ka küpsetuspulbriga), lisa tükeldatud või ja haki noaga või töötle köögikombainis kiirelt ühtlaseks puruks. Lisa muna, töötle ühtlaseks massiks, mätsi kätega palliks, keera kilesse ja aseta vähemalt pooleks tunniks külmkappi. 

Rulli tainas jahusel pinnal lahti ja aseta 23-24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja ja u 3 cm kõrguselt äärtele. Vormi põhjas peaks oleva eelnevalt asetatud küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud. Aseta taina peale teine küpsetuspaberileht ja sellele raskuseks kuivatatud herned, oad või keetmata riis ning küpseta ahjus 200 kraadi juures 10 minutit. Eemalda küpsetuspaber ja küpseta veel 5 minutit. 

Täidis:
u 400 g hapusid õunu (u 3 keskmist ubinat)
60 g nisu- või riisijahu
70 g toasooja võid
150 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
2 toasooja muna
200 g toasooja hapukoort
200 g kookoshelbeid
peotäis või paar pohli või jõhvikaid (soovi korral)

Lõika õunad u 1 cm tükkideks ja sega läbi 1 sl jahuga. 

Vahusta või suhkrutega heledaks vahuks, lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Seejärel sega hulka hapukoor, kookoshelbed ja ülejäänud jahu. 

Laota eelküpsetatud koogipõhjale õunatükid, puista soovi korral juurde marjad. Vala peale täidis ja küpseta ahjus 180 kraadi juures u 40 minutit kuni pealispind on kuldpruun. Lase koogil enne välja võtmist vormis jahtuda. Jahtunud kooki hoia külmkapis.

Kommentaare ei ole: