neljapäev, 2. jaanuar 2020

Maitseküllane heeringa-kartulisalat

Soovin kõigile imeilusat uut aastat!

Loodan, et uus aasta tuleb huvitav, tore ja õnnelik :) Kindlasti on paljud andnud endale erinevaid uusaastalubadusi ja üritavad aasta alguses tervisliku(ma)lt süüa. Mina olen muidugi üks neist, sest vahelduseks on tore veelgi rohkem aed- ja puuvilju ning marju menüüsse lisada samal ajal kui magusa (koogid, kommid, šokolaad, kohukesed, jäätis jms) osas tagasi tõmmata. Jaanuar on õnneks selline kuu, et kuidagi eriti lihtne on olla nö “korralik”, sest enamik inimesi soovib sel ajal toidu ja alkoholiga pigem piiri pidada ning pidutsemise asemel rohkem sporti teha. Vähemalt ma ise küll näen seda oma tutvusringkonnas ja tunnen, et jaanuar on ainus kuu, kus reaalselt õnnestub üsna tervislikult elada ja kogu ümbritsev keskkond (eelkõige muidugi sõbrad ja tuttavad) seda toetab:) Loodetavasti muidugi blogilugejad on palju tublimad kui mina ja on ka muul ajal aastas igati mõõdukad söömises jms asjades, aga mina täitsa naudin vahelduseks seda, et teatud piirid on :D 

Kui aga on plaanis oma toitumsies korrektuure teha, siis soovitan ikkagi mõõdukalt ja tervsilikult süüa, aga kindlasti mitte hakata mingit puhastus- ehk detox-kuuri tegema, sest see on lihtsalt ... otse öeldes: jabur! Olen sellest blogiski (nt siin, siin ja siin) ja Nädalalõpuleht LP-s paar aastat tagasi kirjutanud ning soovitan neid lugusid lugeda, kui peaks tekkima tunne, et keha vajab meeletult “puhastamist” :)


See salat siin on aga minu arvates aasta alguseks igati sobiv, sest (minu kriteeriumite) järgi on see vägagi tervislik:) Heeringas on igati tänuväärne tooraine, kuna on hinna poolest suhteliselt soodne (eriti võrreldes  nii mitme teise kala kui ka muude merandidega), samas aga suurepärane omega-3 rasvhapete allikas. Muide, heeringas on üks neist toitudest, mida soovitatakse aasta alguses süüa, sest see toob õnne. Nimelt meenutab heeringa hõbedane helk hõbemünte ja selle söömine toob uuel aastal rikkust. Keda aga õnnetoovad toidud lähemalt huvitavad, siis siin on neist juttu. 

Kasutasin Vici heeringat, mis on unikaalne selle poolest, et on pakendatud õlita. Heeringale omane maitse tuleb seega paremini esile, lisaks on toode vähem rasvarikas. Eelmises postituses olevas Kasukasalatis oli mul kasutusel heeringas õlis ja ausalt öeldes teeb see nö tavalises pakis olev meeletult suur õlikogus niigi rasvase kala minu jaoks liialt rammusaks, samas kogu õli ära nõrutada oleks liigne vaev. Õlivabalt pakendatud heeringa puhul on ka pakendit mugavam avada, sest õli ei pritsi välja ja pole vaja isegi põlle tingimata ette panna ;-)

Uut õlivaba Vici heeringafileed on kolme sorti - klassikaline, punase sibula ja ürtidega ning selle roa jaoks sobivad kõik need variandid. Kui kasutad ühte kahest pildil olevast, siis võid salatisse vabalt ka pakendis olevad maitselisandid (ürdid, sibulad) panna.


Kasutasin konserveeritud rohelisi herneid, kuid väga hästi sobivad ka sügavkülmast võetud viljad. Lihtsalt viimased tuleks enne sulatada ja korralikult nõrutada. Kasutasin väikse purgi Globuse herneid, mille netokaal nõrutatult on 140 g. Minu jaoks oli see täpselt paras kogus, aga lisa neid vastavalt sellele, kui suur hernesõber oled :)

Lisaks tillile võid lisada väikese peotäie hakitud värsket murulauku või rohelist sibulat, kui sul juhtub neid kodus olema. Kui ei, siis hakitud tillist täitsa piisab. Soovi korral võib lisada salatile peotäie kappareid.

Kartulid soovitan lõigata pigem väiksemateks tükkideks ja ära koorida, et need rohkem maitseid endasse nö imeksid ja salat veelgi paem oleks :)

Vaja läheb:
600-700 g keedetud või aurutatud kartulit
100-200 g rohelisi herneid
1 pakk (200 g) heeringafileed
1 väiksem punane sibul
suur peotäis värsket tilli

Kaste:
1 sl mahedamat sinepit
3 sl paksu majoneesi
3 sl sidrunimahla
150 g hapukoort
värskelt jahvatatud musta pipart 
soola ja suhkrut (soovi korral)

Lõika jahtunud kartulid 1-2 cm tükkideks. Nõruta herned korralikult. Lõika heeringafileed u 0,5 cm ribadeks, sibulast tee õhukesed viilud. Haki till peeneks. Aseta kõik kaussi komponendid kaussi ja sega läbi. 

Kastme jaoks aseta sinep, majonees, sidrunimahl ja hapukoor väiksesse kaussi ning sega läbi. Jahvata sisse musta pipart. Lisa kaste salatile ja sega läbi. Maitse ning lisa vajadusel soola ja pisut suhkrut. 

Võid enne serveerimist lasta salatil mõned tunnid külmkapis maitsestuda, veelgi maitsekam on salat, kui on saanud üleöö külmkapis seista. Serveerimisel puista peale hakitud tilli ja jahvata veel musta pipart.


Postitus sündis koostöös Viciga.

Kommentaare ei ole: