kolmapäev, 8. jaanuar 2020

Kreemjas kausismuuti ohtra mangoga


Mulle värske ja küps tumeda oranži viljalihaga mango tohutult maitseb. Võiks isegi öelda, et see on üks mu lemmikpuuvilju. Maailma parimaid mangosid saab Filipiinidel ja Tais ning sealkandis reisides maiustan nendega igapäevaselt olgu siis hommikusöögi ajal või päeva jooksul. Kahjuks aga Eestisse selliseid suus sulavaid vilju ei tooda. Ilmselt küpsed mangod ei taluks nii pikka transporti, samas kui toorelt ära korjatud viljad ei saavuta pärast korjamist enam õiget küpsusastet nagu päikese käes valminud mangod... 

Kuna ma aga mangot armastan, siis kasutan seda kodus kas sügavkülmast võetuna või ostan konserveeritud püreena. Reeglina kasutan ühte neist, kuid seekord said smuutis kokku mõlemad, et maius oleks veelgi intensiivsema mangomaitsega ja erksama värvusega. Kusjuures, mangopüreega on tehtud üks mu lemmikkookidest ja üks hästi mõnus kohupiima-magustoit. Mõlemad on sellised desserdid, mida võib enam vähem igal ajal ja igale inimesele pakkuda, sest need on lihtsalt niiiii head! :)

Ohtra mangoga paks kausismuuti sobib nii maiustamiseks kui ka hommikusöögiks. Hapud vaarikad aitavad magusat smuutit suurepäraselt tasakaalustada ja on minu arvates mangoga ideaalne kombo, samas võid need marjad soovi korral ka maasikate või mustikatega asendada.

* Vaarikad võiksid olla värsked, aga sobivad ka sügavkülmast võetud, kuid viimased soovitan paar tundi enne söömist toatemperatuurile tõsta. Samuti tasuks mango ja banaan 10-15 minutit enne smuuti valmistamist juba köögikombaini asetada ja lasta pisut soojeneda, et need täiesti jääkülmad ei oleks.

* Siirupi võid vabalt hoopis marjadele niristada, mitte üldse smuuti sisse lisada.

* Kui soovid vedelamat smuutit, mida klaasist juua, siis lisa sellesse kogu mangopüree ja veel 1-2 dl jogurit või keefiri, valmistamiseks sobib siis ka kannmikser ehk blender. Sellisel juhul saad smuutit nii palju, et seda jätkub vähemalt neljale inimesele; retseptis olev kogus on paras kahele. Kuigi tuleb kaks päris suurt kausitäit, siis pole muret, et kogus liiga suur oleks - see mangoküllane smuuti on lihtsalt nii hea, et raske on söömist enne lõpetada, kui kogu kausitäis on otsas ;-)

Vaja läheb:
1 pakk (400 g) külmutatud mangotükke
2 sügavkülmutatud keskmise suurusega banaani (tükeldatud enne külmutamist)
3 dl maitsestamata jogurtit või keefiri
2 sl heledat siirupit
2 sl kaerahelbeid või -kliisid
pool purki (u 200 g) konserveeritud mangopüreed
200-300 g vaarikaid
peotäis hakitud pistaatsiapähkleid ja kookoslaaste, mõned mündilehed (soovi korral)

Aseta mangotükid ja banaaniviilud köögikombaini ning töötle ühtlaseks massiks. Lisa jogurt või keefir, siirup, helbed või kliid ja mangopüree ning töötle ühtlaseks massiks.

Vala saadud smuuti kas kahte suurde või nelja väiksemasse kaussi või pokaali. Jaga vaarikad anumate vahel võrdselt ära. Kaunista soovi korral pistaatsiapähklite, kookoslaastude ja mündiga. Naudi kohe!



Minu retsept ilmus ka D-kokaraamatus

Kommentaare ei ole: