neljapäev, 30. jaanuar 2020

Väikesed krõbedad hapukapsapirukad


Tervitused Utah’st!:) Niimoodi võib Kalifornia reisiga minna, kui tahad sõparde poolt soovitatud kõige ägedamad asjad ikka ära näha ... :D Kuigi ka Kalifornias on imelisi kohti, kuhu ma veel jõudnud ei ole, nagu nt Yosemite rahvuspark, siis seekord oli kindel plaan Grand Canyon lõpuks ometi oma silmaga ära vaadata ning sealt edasi sai juba järgitud tungivaid soovitusi külastada ka Antelope kanjonit ja Zioni rahvusparki. Nii me siis läbi Nevada ja Arizona Utah'sse jõudsimegi. Muide, Zion on imeilus! Ja ka tee siia oli super - niivõrd vaheldusrikas ja ahhetama panev maastik, mida on raske sõnades kirjeldada. Tee peale jäi Glen Canyon Dam ja Kanab linn, mis mõlemad olid igati pisut pikemat peatust väärt. Kuigi piltidega on raske Zioni suursugusust ja ilu edasi anda,  lisan siiski paar fotot päikeseloojangust (üks matkarajalt ja teine meie hotelli terrassilt), esimene pilt on  ühelt imeliselt matkarajalt (Upper Emerald Pool Trail)



Oleme siin juba päris palju USAs ringi sõitnud ja iga päev on nii palju uusi muljeid, et pühapäeva otsustasime teha lihtsalt lebo päeva. Et siis nautisime pikka ja rahulikku hommiku- ja lõunasööki ning kohvipausi, ülejäänud aja jalutasime Flagstaffi downtown'is ringi ja käisime muuhulgas ka Lowell Observatory's, kus muideks avastati planeet Pluto! Seal on tõeliselt huvitavad näitused, kollektsioonid ja tegevused huvilistele, niiet kel Flagstaffis aega jääb, sel soovitan külastada. Õhtuti pimedas saab observatooriumis ka tähti vaadata, aga see jäi meil seekord kahjuks tegemata. 

See-eest aga läksime “vaba päeva” õhtul kinno, et näha filmi “1917” Harkins'i kinoketi Cine 1 saalis, mis tegi filmist täiesti erakrodse elamuse. Megasuur ekraan (laius 21 m), laserprojektsioon ja subtiitritest rikkumata pilt, lisaks veel eriline Dolby Atmos 3D helisüsteem rohkem kui 175 kõlariga ja suured reguleeritavad nahksed toolid, kus on jalgadele tugi, niiet saad mugavalt lamaskleda nagu diivanil. Film ise ilmselt tutvustamist ei vaja, sest lisaks kümnele(!) Oscar'i nominatsioonile on see juba saanud omajagu auhindu (nt Golden Globe), kuid mind üllatas sealne (Briti) staaride paraad - Colin Firth, Mark Strong, Benedict Cumberbatch ja Richard Madden, kellest esimesed kolm on hääle järgi täiesti ära tuntavad. Colin Firth on muide üks mu kunagine lemmiknäitleja, viimased kaks kuuluvad lemmikute hulka hetkel :) Asjaolu, et jääb mulje nagu film oleks üles võetud ühe võttena, teeb teose visuaalselt veel eriti huvitavaks ja kuna sellest on nii palju räägitud, siis tegelikult tabadki mingi hetk end pingsalt just seda “tehnilist imet” jälgimast.

Aga et viimastel nädalatel on blogisse vähem retsepte jõudnud, siis teen selle kohe heaks ühtede ülimalt lihtsate, aga minu arvates suurepäraste pirukatega;-) Need krõbedad pirukad on eriti head just ahjusoojalt, kuid ka jahtununa väga maitsvad. Soovitan proovida, sest aega kulub hapukapsaga küpsetise valmistamiseks taaskord ülivähe (koos ahjus küpsemisega kokku u pool tunnikest), kuid hea meelega söövad neid kõik, kellele olen pakkunud :) 

Retsept ilmus mõni nädal tagasi Nädalalõpuleht LP-s, et anda ideid jõuludest järele jäänud hapukapsa ära kasutamiseks. Viimases lehes olid suus sulavad taimsed retseptid restode Kolm Sibulat ja Moon peakokalt, sel reedel aga jagab tervisliku söömise nippe armastatud toitumisnõustaja :) 

Mainin veel seda, et hapukapsas võib olla pirukate jaoks nii toores kui ka kergelt läbi küpsenud. Kui seda enne kuumutad, siis kindlasti jahuta maha enne täidisele lisamist, sest soe kapsas paneb tainas oleva või sulama ja tulemus ei ole ideaalne. Täidisesse sobib suurepäraselt ka praekapsas, mida enne kuumutada ei ole vaja, vaid võid selle vabalt otse purgist võtta. 

Vaja läheb:
400 g (1 pakk) võiga pärmi-lehttainast 
2 keedetud muna
200 g hapukapsast
100 g suitsukala või -liha
värskelt jahvatatud musta pipart
peotäis hakitud maitserohelist (soovi korral)
1 muna 

Sulata tainas (külmkapis kulub selleks umbes paar tundi). Võiga lehttatainas on pakis reeglina nelja lehe kaupa. Lõika need neli lehte keskelt pooleks, et oleks parajalt suured tükid piruka jaoks. Kui tainas on ühes tükis, siis lõika see kaheksaks võrdseks ruuduks. Aseta tainatükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. 

Täidise jaoks haki munad kahvliga puruks ning sega läbi hapukapsa ja tükeldatud suitsukala või -lihaga. Maitsesta pipraga ja lisa soovi korral ka hakitud maitseroheline. Jaga täidis võrdselt kaheksa tainaruudu vahel ära, asetades see väiekse kuhjakesena täpselt keskele. Tõsta kõik neli äärt keskele üksteise peale ja vajuta tugevalt kokku. Sellele suru omakorda peale nö uued tainanurgad, et ei jääks ühtegi lahtist ava, vaid pirukad näeksid välja nagu ümarad pätsikesed või kuklikesed, mille täidist ei ole üldse näha.


Määri pirukad pealt ja külgedelt 1 sl vee või piimaga lahti klopitud munaga ning küpseta ahjus 200 kraadi juures u 20 minutit kuni pirukad on kuldpruunid. Naudi kohe või lase pirukatel restil jahtuda. 

Kommentaare ei ole: