teisipäev, 19. mai 2020

Maasika-rabarberimoos




Selle aasta esimene moos koduaia rabarberist sai eile purki! Seltsiks lisasin ühe paki kogemata sügavkülma sattunud maasikaid, kuigi tegelikult on rabarber suurepärane moosi- ja marmelaadimaterjal ka ilma marjadeta, meeldib mulle seda siiski eriti just maasikatega kombineerida, nagu nt kisselli puhulgi. Tegelikult on rabarberi-maasikamoosi muidugi ideaalne keeta juunis, mil saadaval juba kodumaised maasikad, aga kuna hetkel on mul juba kõik enda tehtud keedised keldrist otsas, siis tundus hea variant koduaia rabarbrist uus asemele teha :)

Minu arvates on nii küpsetamiseks kui ka moosiks parimad just kevadised mahlased peened rabarbrivarred, millel koor veel erksalt punane. Küpsetistele ja hoidistele annab see punane koor ilusa roosa värvuse, seega ära mitte mingil juhul rabarbrit praegusel ajal koori! Kui aga rabarber on juba jäme ja puitunud, siis ei ole see eriti hea enam toidus kasutamiseks. Reeglina juhtub see jaanipäeva paiku, kuid kevadel on rabarber suurepärases vormis. Juuni lõpust alates aga pigem kasuta rabarberi asemel juba maasikaid jm marju. 

Moosisuhkur sisaldab pektiini ja seega ei ole vaja moosi pikalt keeta, et see pakseneks. Samuti ei ole vaja tänu sellele liigselt suhkrut lisada, vaid moos jääb mõnusa hapuka nüansiga. Kui moos tundub retseptis kirjas oleva aja möödumisel pisut vedel, siis ära ennast sellest häirida lase, sest see pakseneb jahtudes. Kui aga kauem keeta, siis on oht, et moosisuhkrus oleva pektiini mõju väheneb ja tulemuseks ei ole piisavalt paks keedis.

Rabarber lõika õhukesteks viiludeks ja maasikad neljaks, suuremad rohkemateks tükkideks. Kui aga soovid, et maasikaid on moosi sees ka tükkidena, mitte ei ole kõik laiali keenud, siis lõika maasikatest suuremad tükid ja väiksemad marjad jäta üldse terveks.

Pildil on moos koos kohupiimapannkookidega, kuid loomulikult sobib see kokku ka kõigi teiste  toitudega, millega muidu moosi sööd (nt sõrnikute, porgandi-, õuna- või banaanipannkookide, kohupiimavormi või hoopis mõnde pudruga), rääkimata niisama söömisest ;-)


Vaja läheb:
500 g rabarbrit
500 g maasikaid
400-450 g moosisuhkrut

Tükelda rabarber ja aseta koos 2 dl veega potti. Kuumuta vahepeal segades u 5 minutit, kuni rabarber hakkab lagunema ja pehmeks muutuma. Lisa tükeldatud maasikad ja suhkur ning kuumuta keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades 10-15 minutit, kuni rabarber on lagunenud ja maasikad pehmed. Kui tekib vahtu, siis eemalda see vahukulbiga. 

Aseta potile kaas ja lase moosil enne purkidesse tõstmist vähemalt 10 minutit seista. Tõsta või vala keedis  steriliseeritud purkidesse ja kaaneta.

Purke on kõige lihtsam ahjus steriliseerida (30 minutit 120 kraadi juures tagurpidi ahjurestil), kaasi tuleks aga 5 minutit keeta. 

2 kommentaari:

Kaur ütles ...

Värske rabarberimoos on imehea :) Ja moosi jaoks võib rabarberi ära viilutada kombainiga. Nii et see on absoluutselt kõige vähem töömahukas moos üleüldse. Võtad rabarberid, lükkad kombaini, kallad keedupotti, ajad keema ja ongi valmis.. Ainult purkide puhastamine ja steriliseerimine võtab aega.
:)

Silja Luide ütles ...

Jaa, see on tõesti hea! just sõin seda magustoiduks ja pidin ikka end tagasi hoidma, et mitte kogu kausitäit korraga ära süüa :)

Kui on suured kogused, siis on tõesti mõttekas kasutada köögikombaini. mu ema ka alati teeb seda. mul endal aga on alati nii väikene kogus (eile nt 1 kg; reeglina aga koogi jaoks kulub u 500 g), et kombaini välja võtmine ja pärast pesemine võtaks kõvasti rohkem aega, kui nende varte noaga lõikamine, mis käib hästi kiirelt. purgid seevastu viin aga keldrisse juba korralikult pestuna ja steriliseerimiseks on ainult vaja need ahju asetada + kaaned potti keema panna, niiet selle peale mul tavaliselt üldse aega ei lähe :)

Aga jah, moos keetmine on õnneks nii lihtne, kiire ja kerge protsess, et keeda või iga päev :)