teisipäev, 12. mai 2020

Maitsev feta-peedi panniroog



Tundub, et elu hakkab jälle vaikselt tagasi “normaalseks” minema :) Kuigi oma kodus oma kõige lähema(te) inimes(t)ega olla on supermõnus, siis tegelikult on esimesed koosolemised sõpradega näidanud, et oli siiski asju, mida elektroonilised kanalid ei saa asendada. Olen ise olnud viimasel nädalal päris üllatunud, kui ääretult tore on ikka koos istuda, veini juua, grillida, saunas käia ja niisama lihtsalt lobiseda. Et see kõik nii nauditav on, selleks pidi ilmselt ligi kaks kuud eraldatult kodus istuma, sest muidu on sellised sõpradega kokkusaamised ja igasugused üritused (nt sünnipäevad) nii igapäevaelu osa, et isegi ei mõtle sellele eraldi :) Nüüd aga üle pika aja sõpradel külas käies (suisa mitmel õhtul kohe) hindad seda ikka hoopis teistmoodi ja ausalt öeldes ei tahaks sellest ikka kuidagi enam nii pikaks ajaks loobuda ... Täna just hommikul telekas rääkis üks inimene, kuidas inimene on sotsiaalne olend ja vajab suhtlemist, kokku saamist jms ning ma mõtlesin terve aja, et täpselt nii see on. Võib-olla ei oskakski hinnata ühist ajaveetmist nii palju, kui poleks olnud seda erakordset aega vahepeal, mis siiani tundub täiesti sürreaalne ... 

Igal juhul tatar ja hakkliha olid ühed popimad “karantiinitoidud”, minul on ka peet pidevalt kambas olnud ja seda nii suus sulavates lihata burgerites, hakklihaga kotlettides ja frikadellidega aedviljasupis kui ka vinegrett salatit tehes. Viimast sai ikka päris sageli valmistatud, sest see on lihtsalt niiiii hea (just ise tehtuna) ja sobib eriti hästi kokku meie lemmikkiirtoiduga ehk roaga, mida teen, kui pole aega kokata. Selleks on nimelt laagerdunud antrekoot, mida tuleb lihtsalt mõlemalt poolt kõrgel kuumusel mõned minutid pruunistada, maitsestada värskelt jahvatatud musta pipra ja soolahelvestega ning lasta u 10 minutit fooliumis seista. Meie sööme antrekooti alati rare või medium rare küpsusastmes, sest nii on see eriti hea, aga küpsetusaega saab vastavalt oma maitse-eelistustele ja liha paksusele varieerida - oluline on, et saad enda jaoks parima roa :)

Pildil on 200-grammine antrekoot (täpselt paras ühele inimesele) ja juures lisaks vinegretile veel ka nostalgiline (minu lemmiksalat lapsepõlves) tomati-sibula salat, mida ema õpetuse järgi suviti valmistan. Erinevalt vinegretist seda retsepti veel blogis ei ole (hetkel on saada vaid siin), kuid eks hoidistamishooajal saab selle “vea” ära parandada :)


Hoolimata sellest, et retseptis on alati kirjas, kas mõnda asja tuleb enne keeta või mitte, ikka keegi alati küsib, niiet kordan üle, et nii toortatar kui ka peet lähevad pannile toorelt (keetmata) ja küpsevad kõik koos üheks maitsvaks roaks. See tähendab, et selle kasulikest ainetest pungil roa saab valmistada vaid ühel pannil. Mulle sellised “ühepannitoiud” meeldivad, sest pesemist on järelikult vähem:)

Peedi asemel sobib suurepäraselt ka porgand ja pastinaak, samuti võib lisada pannile küpsemise lõpufaasis spinatilehti või riivitud suvikõrvitsat. Hakkliha asemel võid kasutada peekonit või sinki; kui aga soovid veganitoitu, siis jäta liha ära,  kasuta taimset juustu ja aedviljapujongit. Minul valmis see roog veisehakkliha ja -puljongiga, kuid ka ilma lihata on see väga toitev ja maitsev. Tatra asemel sobib suurepäraselt kinoa. 

See roog on ideaalne ka sügavkülmutamiseks. 

Vaja läheb
1 keskmine porru või 1-2 varsellerit
1 suurem või 2 väiksemat peeti (kaal puhastatult u 300 g)
300 g (1 pakk) meelepärast hakkliha (soovi korral)
200 g toortatart
u 5 dl meelepärast puljongit
100-200 g fetajuustu
paar peotäit värskeid tüümianilehti
peotäis röstitud piiniapähkleid või seedermänniseemneid (soovi korral)
soola, musta pipart
õli praadimiseks

Lõika porru või varsseller õhukesteks viiludeks; riivi peet peenelt. Prae porrut või sellerit õlis suurel pannil madalal kuumusel kuni need on peaaegu pehmed. Lisa hakkliha, maitsesta musta pipraga ning prae segades paar minutit, kuni liha kergelt pruunistub. Lisa pannile toortatar ja prae samuti läbi. 

Lisa pannile peet, sega läbi ning vala peale puljong. Jäta madalale kuumusele kaane alla podisedes keema, kuni tatar on läbi küpsenud. Vajadusel lisa vett või puljongit. Aega kulub u 15 minutit.

Tükelda fetajuust kuubikuteks ja sega panni sisuga läbi. Serveerides jahvata peale veel musta pipart, vajadusel lisa soola ja puista heldelt tüümianilehti. Soovi korral rösti piiniapähkleid või seedrmänniseemneid kuival pannil ja puista samuti toidule.

Kommentaare ei ole: