kolmapäev, 31. märts 2021

Klassikalised kohupiimakorbid


Kellele ei meeldiks kohupiimakorbid?!? Need on mõnusalt mahedad ja mahlased ning suisa sulavad suus, eriti värskena. Tasub ära mainida, et kõigele muule heale lisaks on see nostalgiline maius ka igati soodne:) Eeloleval pikal nädalavahetusel on (rohkem) aega küpsetada ja miks mitte teha ka neid legendaarseid küpsetisi kas pasha asemel või lisaks sellele :) 

Loomulikult on blogis suur hulk (kohe päriselt - väga palju!) :) kohupiimast küpsetisi, samuti kevadpühadeks sobivaid toitusid alates erinevatest pirukatest, kookidest ning liha- ja kalaroogadest, lõpetades täidetud munade jm toitudega, milles keedetud mune ära kasutada. 

Kuigi korbid on mõnusad nii ahjusoojalt kui ka juba jahtunult, siis tasub ikkagi arvestada sellega, et pärmitainast küpsetis on parim samal päeval. 

Kohupiimadest tuleks võtta pakikohupiim, milles ei ole želatiini - mõnel kohupiimal on pakendil suurelt ja punaselt kirjas, et see on želatiinivaba. Kohupiimapastat ma korpide jaoks ei soovita kasutada. 

Muna asemel võib äärte määrimiseks kasutada ka magusat kohvi, piima või suhkruvett, on kirjas Ida Savi legendaarses raamatus "Saiad, pirukad, koogid". Sellest armastatud kokaraamatust, mis paljudel perenaistel siiani kasutusel, pärineb ka kohupiimakorpide algne retsept, mida olen täpsustanud, täiendanud ja pisut muutnud. Sealne tegemisõpetus on ülimalt lakooniline, aga vanasti vist oligi nii, et pärmitainas ja sellest tehtud küpsetised olid nii elementaarsed, et polnud pikalt vaja "jahuda", kuidas neid valmistada :D

Kui sul on ahjus spetsiaalne tainakergitusprogramm, siis soovitan seda kasutada. Arvestada tuleb aga sellega, et kergitusaeg on siis oluliselt lühem, näiteks minu auruahjus piisab vaid 20 minutist, et saada parajalt ehk kahekordseks kerkinud tainas. 

Küpsemisaeg sõltub lisaks ahjurežiimile (kas tavaline või pöördõhk) ka sellest, kui suured on korbid ja kui tihedalt need pannil paiknevad. 

Sellest kogusest saab 20-24 korpi, mis on täpselt kaks ahjuplaadi täit.

Et oleks lihtne ja arusaadav ka kõigile algajatele (mäletan, et olin neid kunagi ammu esimest korda küpsetades samuti pisut nõutu), kuidas neid korpe täpselt teha, siis tegin telefoniga kiirelt mõne pildi :)





Tainas:
2,5 dl piima 
30 g toasooja pärmi
2 sl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
0,5 tl soola
75 g sulatatud ja toatemperatuurini jahutatud või toasooja tükeldatud võid
450 g jahu (võib ka pisut rohkem)

Kuumuta piim nö käesoojaks. Lahusta selles pärm, seejärel sega hulka suhkrud, sool, või ja sõelutud jahu.  Vajadusel lisa jahu pisut juurde, kuid mitte üle 50 g. Sõtku tainast, kuni see nö lööb kausi ja käte küljest lahti, kata kauss puhta köögirätiga ja jäta tuulevaiksesse kohta kerkima, kuni tainas on kahekordistunud. Selleks kulub 30-60 minutit. 

Kerkinud tainast tee 20-24 pallikest ja aseta 4-5 cm laiuste vahedega kahele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kata köögirätiga ja lase veel u 15 minutit kerkida. 

Täidis:
2 muna
600 g (3 pakki) vanillimaitselist või rosinatega kohupiima
2 sl hapukoort
40 g sulatatud võid
1 sl jahu
2 sl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut

1 muna määrimiseks
tuhksuhkrut peale raputamiseks (soovi korral)

Klopi munad kergelt lahti ja sega läbi ülejäänud ainetega. 

Vajuta klaasi põhjaga tugevalt tainapallide keskele süvendid nii, et tainas keskel jääb õhuke ja ääred mitte üle 1 cm laiused (kitsamad võivad olla). Jaga täidis taina vahel ära - sellest kogusest kohupiimamassist jätkub täpselt sellele taina kogusele. 

Pintselda ääred lahti klopitud munaga, mis on natukese piima või veega segatud. 

Kui küpsetad kaks ahjuplaadi täit korpe korraga, siis kasuta pöördõhu režiimi. 180 kraadi juures kulub 15-20 minutit kuni saiakeste ääred on kuldsed.

Kui küpsetada mõlemad plaaditäied eraldi, siis kasuta tavalist kahepoolse kuumutamise režiimi ja 200 kraadi juures läheb u 20 minutit kuni saiakeste ääred on kuldsed. 

Sõelu kohupiimakorpidele soovi korral ka tuhksuhkrut ja naudi soojalt või jahtunult. 

Ja siin veel paar kiiret telefonipildikest, milles sisu ka näha. Nii, et tainas on õhuke ja täidist palju, on minu arvates ikka kõige parem :)



Retsept ilmus paar kuud tagasi siin.

Kommentaare ei ole: