neljapäev, 4. juuni 2020

Magushapu rabarberikana



Pean ütlema, et see on üks ülimalt maitsev kevadine kanatoit! Paistab, et magusa ja hapu kooslus ei tööta suurepäraselt mitte ainult magusate vaid ka soolaste toitude puhul. Aromaatses kastmes aeglaselt küpsenud kana on aga eriti mahlane ja maitserikas, nii et tõesti soovitan seda rooga soojalt :) Lisaks on kanahautist lihtne teha ja see ole minu arvates eriti aja- ega töömahukas. Ja vaja läheb vaid ühte suurt panni;-)

Kui kasutad kondiga kintsutükke või poolkoibi, siis on küpsemisaeg 30-40 minutit pikem. Sel juhul lisa kindlasti ka 1-2 dl puljongit. Naha soovitan aga igasuguste kanatükkide pealt selle roa puhul enne küpsetamist eraldada, sest see ei anna ei maitsele ega ka tekstuurile midagi juurde, vaid jääb roas selline pehme ja vettinud, st ei ole ei maitsev ega ahvatlev.

Juurde sobib ideaalselt keedetud riis. Mina eelistan pruuni ja punast riisi, sest need on erinevalt valgest riisist toitainerikkad, samuti meeldib mulle nende mõlema maitse. Valget riisi ei ole ma ausalt öeldes juba aastaid ostnud, sest ma ei ole selle eriline fänn. Pigem eelistan süsivesikuna toitude kõrvale lisaks pruunile või punasele riisile kartulit (aurutatud, ahjus küpsenud või keedetud), kinoad või toortatart, kuid valge riis ja makaronid mulle maitseelamust ei paku, seega on need meil menüüs väga harva. Aga loomulikult ei tähenda see, et need (valge riis ja makronid) siia juurde ei sobiks -  ikka sobivad. Kõige olulisem on ikka, et saaksid just sellise roa, mis Sinu ja Su pere meelest ideaalne on :)

Vaja läheb:
1 suurem sibul
2 varssellerit
2 keskmist porgandit
4 suuremat küüslauguküünt
500 g rabarberit
u 1 kg nahata ja kondita kanakintsufileed
(oliivi)õli
1 tl paprikapulbrit
1 tl jahvatatud tšilllit
400 g (1 purk) purustatud tomateid
5 sl heledat siirupit
4 dl kanapuljongit
soola (vajadusel)
värskelt jahvatatud musta pipart
paar peotäit hakitud maitserohelist (tüümianilehti, koriandrit, murulauku, rohelist sibulat, lehtpeterselli vms)

Haki sibul peenelt, lõika varsseller ja porgand õhukesteks viiludeks, peenesta küüslauguküüned. Lõika rabarber väikesteks tükkideks. 

Pruunista pannil õli sees kanakintsud mõlemalt poolt  kergelt kuldseks. Võta kana pannilt, lisa vajadusel pisut õli ja kuumuta madalal kuumusel aeg ajalt segades porgandit, sellerit ja sibulat u 10 minutit kuni sibul on klaasjas. Lisa küüslauk, paprika- ja tšillipulber ning prae segades veel paar minutit. 

Vala pannile tomatid ja lase mõni minut küpseda. Lisa siirup, puljong ja rabarber ning sega läbi. Seejärel aseta pannile kanatükid ja lase panni sisul keema tõusta. Keera kuumust madalamaks ning kuumuta keskmisest pisut madalamal kuumusel nii, et panni sisu õrnalt podisedes keeb, 30-40 minutit kuni liha on täiesti pehme. Vajadusel lisa küpsemise ajal vett või puljongit; ära pannile kaant peale pane. Soovi korral maitsesta soolaga. Jahvata peale musta pipart ja puista maitserohelist.


Retsept sündis koostöös D-kokaraamatuga.

    Kommentaare ei ole: